Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) medyası, gazetecilerin tutuklandığı Ergenekon soruşturmasına tepki göstermeye devam ediyor. Fransa'nın France 24 kanalındaki Türkiye programı ile ABD'den Economist dergisi ve Washington Post (WP) gazetesindeki makaleler, tutuklamaları sert bir dille eleştirdi.
WP: "Kanıtların çoğu ya inandırıcı değil ya uydurma"
* Türkiye'nin, Müslüman dünyasının öncü demokrasisi olma iddiası tehlikede. Türkiye, muhaliflerin tarif ettiği otoriter rejimden hala uzak ancak yine de yanlış yöne ilerlediği açık.
* Tutuklamalar, liberal demokratik değerlere saldırının iyi bir örneği. Ergenekon savcılarının sınırı aştığına dair çok sayıda işaret var.
* Savcıların sunduğu kanıtların çoğu inandırıcı değil, hatta uydurma. Gazeteciler davadaki zayıflıklara işaret ettikleri ya da çalışma arkadaşlarının tutuklanmasını protesto ettikleri zaman, savcılar, onların da AKP'yi devirme planına katıldıklarını söylüyor.
* Türkiye özgür medyadan ayrı görülemeyecek olan demokrasiyi uygulamaya son verirse, ne Arap devletleri ne de başka bir kesim Türkiye'yi yol gösterici ülke olarak kabul edecek.
France 24: "İleri demokrasi dendi gazeteciler tutuklandı"
* Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "ileri demokrasi" iddiasında olmasının hemen ardından gazeteciler birer birer tutuklandı. Son tutuklamalar, medya özgürlüğü konusunda ciddi endişe yarattı.
* İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden (HRW) Emma Sinclair-Webb, gazetecilerin terör örgütü üyesi olarak tutuklanmasına tepki gösterdi. Medyada korku havası yaratıldı.
* Fransız Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (IFRI) Türkiye Programı'ndan Dorothee Schmid rejimin otoriterliğinin öne çıktığını ve Ergenekon davasının bir "kara kutu" olarak göründüğünü söyledi.
* Schmid, halkın, başlarda "demokratikleşme" sürecinde önemli bir adım gibi görülen Ergenekon davasını anlamaktan uzaklaştığını, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bile soruşturmayı eleştirdiğini ifade etti.
Economist: "Türkiye, gazeteci olmak için tehlikeli bir yer"
* Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP), Türkiye'yi ileri demokrasiye dönüştürdüğünü söyleyerek övünmeyi seviyor. Ama gazetecilerin tutuklanması geriye doğru bir adım.
* Çoğu Kürt, çok sayıda gazeteci cezaevinde. Avrupa Birliği (AB) ve Washington durumdan kaygılı.
* İktidar partisinin en büyük taraftarları bile, Şık ve Şener'in tutuklanmasının Ergenekon davasının meşruiyetini çökertmesinden kaygılı.
* Soruşturma başlayalı dört yıl oldu, hala mahkumiyet yok. Bazı şüphelilere daha suçlama bile yöneltilmedi. Soruşturmanın, hükümeti eleştirenleri yakalamak için bir bahaneye dönüştüğü konuşuluyor.
* Tutuklamaların arkasında Fettullah Gülen'in liderliğini yaptığı cemaatin olduğu ifade ediliyor. Muhalifler, cemaatin devlete, özellikle de polise sızmasının, ordu ve başka yerlerdeki düşmanlarının peşine düşmeleri için tam serbestlik verdiğini iddia ediyor.
* HRW'den Sinclair-Webb, "Kanıtlar gizli kaldıkça, protestolar daha da yüksek sesli olacak gibi görünüyor" diyor. (AS)