Gazete iç sayfada yer verdiği bir açıklama ile "Anadolu basını, çetin rekabet şartlarında mücadele verirken, tek gelir kaynağı olan ilan pastasının gün geçtikçe küçülmesi ile de yok olma tehlikesi yaşıyor" dedi.
"Anadolu basını holdinglere teslim"
Kamu İhale Yasası'nın yerel basının ilan yayımına darbe vurduğuna dikkat çeken "Burdurlu'nun Sesi" gazetesi, bugünkü sayısının (30 Ocak 2003) baş sayfasını kararttı. "Anadolu basını yaşamalı" sloganıyla yer verilen protesto metninde ise, "Yeni İhale Yasası ile; Anadolu basını yok edilip, holding medyasına teslim edilmek isteniyor" denildi.
Gazete: Yasaya karşı savaş açtık
Okurlarına çağrı yapan gazete yetkilileri destek için mesajlarında şunları belirttiler:
* Okurlarımızdan aldığımız güç ve Anadolu Basını'nın tarihi misyonu gereği 1 Ocak 2003'te uygulamaya giren bu yasaya karşı savaş açtık.
* Sesimizi duyurmak, tepkimizi belirtmek için gazetemizi karartma kararı aldık.
* Yerel gazeteler halkın sesidir. İşgal ordularının bile susturamadığı Anadolu Basını susmayacak. Desteğinizi bekliyoruz.
"İlan pastası küçüldü, yok oluyoruz"
Gazetenin iç sayfasında ise "Anadolu basınına büyük darbe" başlığıyla şu bölüme yer verildi:
* Anadolu basını; geçmişten beri hep Anadolu'nun aydınlanması ve demokratikleşmesi yönünde bir görev üstlenerek, bu kutsal görevi yerine getirebilmek için, kıt kaynaklarla ayakta durma mücadelesini sürdüre geldi.
*Anadolu basını, çetin rekabet şartlarında mücadele verirken, tek gelir kaynağı olan ilan pastasının gün geçtikçe küçülmesi ile de yok olma tehlikesi yaşıyor.
* Anadolu gazetecileri 58. Hükümetin uygulamaya koyduğu, yeni İhale Yasası ile Anadolu basınına büyük darbe vurulacağı endişesini taşıyorlar.
"Yerel yatırımcı ihaleye ulaşamayacak"
* Basınının hızla tekelleştiğini ve haksız rekabetin kol gezdiğini öne süren gazeteciler, bu uygulama ile ihale ilanlarının şeffaflık ilkesinden uzak, iştirakçiler tarafından duyulmasının istenmediği gibi bir durum ortaya çıktığını; yerel yatırımcıların ihalelerden uzak durmaları ya da gerekli bilgilere ulaşamamaları gibi bir durum oluştuğunu; bayilerde satılmayan ve sadece resmi kurumlara dağıtılan bir gazetede ilanların yayımlanması, "duyurunun amacına uygun olarak yapılıp yapılmadığı" endişelerini de beraberinde getirdiğini belirtiyorlar.
* Gazeteciler, ilanların, yapılacak yatırımların kamuoyuna duyurulması açısından da büyük önemi olduğunu vurguladılar.
* Yeni İhale Yasası'nın sadece yerel gazetelerin ilanlarını kesmekle kalmayıp, aynı zamanda yerel gazetelerin yok olmasına da sebep olacağını savunan yerel gazete mensupları, bu yasa ile Anadolu'da gazetecilik mesleğini yapan, gazetelerde çalışan binlerce kişinin işsiz kalacağını, gazetelerin kapanacağını belirterek, yapılan yanlıştan en kısa sürede dönülmesini istediler.(EÖ/BB/NK)