Konferansın iddia edildiği gibi "kuytuluk" yerlerde değil, Galatasaray Üniversitesi Aydın Doğan Oditoryumu'nda gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada, tekzibin yayımlanmaması halinde hukuki ve adli işlem başlatılacağını bildirdi.
Konferans sonunda kamuoyuna duyurulan bildirgeye de yer verilen açıklamada, "yazar da, kendi köşesini vakit geçirmeden bu konferansa ayırarak, 2. Türkiye Gazeteciler Konferansının ne kadar 'etkili' olduğunu kamuoyuna bizzat göstermiştir" denildi.
İLAD, konferansta söz alanların aktif gazetecilikle ilgili olmadığı tezinin doğru olmadığını, katılımın 15-20 kişi ile sınırlı olmadığını ve Konferansı düzenleyenlerin "anti meslek rantı" peşinde olmadıklarını ifade etti.
Konferansın gerçekleri
İLAD Genel Sekreteri Füsun Özbilgen tarafından yapılan açıklamaya göre, yayımlanması için Özkök'e gönderilen İLAD Yönetim Kurulu imzalı düzeltmede şu bilgilere yer verildi :
1- İkinci Türkiye Gazeteciler Konferansı, Ertuğrul Özkök'ün 13.1.2005 tarihli yazısında öne sürdüğü gibi 'kuytuluk' yerlerde değil Galatasaray Üniversitesi Aydın Doğan Oditoryumu'nda gerçekleştirilmiştir.
2- Konferansa katılanların sayısı 15-20 kişi değildir. Dünyada 200 bin gazeteciyi temsil eden Uluslararası Gazeteciler Federasyonu FİJ Genel Sekreteri, Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı, Türkiye'de 3 binden fazla gazetecinin üye olduğu Türkiye Gazeteciler Cemiyeti yöneticileri, Çağdaş Gazeteciler Derneği başkanı, TRT'nin örgütlendiği Haber Sen'in başkan ve temsilcileri, Türkiye'nin çeşitli yörelerinden gelen yerel gazeteciler, İstanbul'dan 5 iletişim fakültesinin dekanı, öğretim üyeleri, gazeteciler, muhabirler, kameramanlar, katılımcılar ve dinleyiciler arasındadır.
3- Konferansa Yargıtay'ın basın davaları ile ilgili dairesinin başkanı, RTÜK başkanı, hukukçular, uzmanlar, profesörler katılmışlardır. "Demokratik, Bağımsız ve Saygın Medyanın Hayata Geçirilmesi" ana başlığı ile düzenlenen 2. Türkiye Gazeteciler Konferansı'nda medyanın sorunları, 4 ana başlık çevresinde ele alınmış ve katılımcılar bu çerçevede görüşlerini açıklamışlardır.
4- Konferansta katkı sağlamak amacıyla serbest kürsü bölümlerinde söz alan konuşmacıların sayısı dahi 50'den fazladır. 250 kişilik salona girip çıkanları saymadık ama kapıda bıraktığımız ve dinleyicilerden isteyenlerin, İLAD ile iletişim kurmak için isim ve mail adreslerini yazdıkları listede yer alanların sayısı 100'ün üstündedir.
5- Bu konferansın dinleyicileri ve katılımcıları arasında iletişim fakültelerinin öğretim üyeleri yer almıştır. Sınav dönemlerine denk gelen konferans günlerinde, öğrencilerin katılımın az olması konferansı karalamak için bir bahane yapılamaz.
6- Konferansı düzenleyenler, "anti meslek rantı" peşinde değildir. Tam tersine, kamuoyu yoklamalarında güvenilmezlik sıralamasının en altında yer alan gazetelere ve medyaya itibar kazandırma çabası ile bu konferans düzenlenmiştir. Konferans sonunda yayınlanan sonuç bildirgesinde de, katılımcıların Avrupa Birliği ülkelerindeki medya normlarını istediği vurgulanmıştır.
7- Konferansta söz alanların aktif gazetecilikle ilgili olmadığı tezi de doğru değildir. Hürriyet Yazı İşleri Müdürü Doğan Satmış, Sabah Gazetesi Yazarı Umur Talu, Cumhuriyet Gazetesi yazarı Şükran Soner, Vatan Gazetesi yazarı Mustafa Mutlu, ATV Ana haber sunucusu Ali Kırca gibi kamuoyunca tanınan aktif gazeteciler konferansın konuşmacıları arasındadır.
8- "Rüşvet" ara başlığı altında yer alan satırlarına ise yazar, konferansı düzenleyenler hakkında kuşku yaratacak biçimde açıklık getirmemiştir. Yazar bu satırlarla, bir başka yazarın kitabına gönderme yaparak konferansı düzenleyenler hakkında "haksız ve mesnetsiz" şaibe yaratmaya çalışmıştır.
9- Konferansı TRT, NTV, CNN Türk, SKY ve Habertürk gibi TV kanalları ile Anadolu Ajansı ve çeşitli gazete ve dergilerin muhabirleri de izlemiş bu haberlere tüm bu medya kuruluşları yayınlarında yer vermiştir. Ayrıca sayın yazar da, kendi köşesini vakit geçirmeden bu konferansa ayırarak, 2. Türkiye Gazeteciler Konferansının ne kadar "etkili" olduğunu kamuoyuna bizzat göstermiştir. (EÖ/YS)