Açıklamada, "Reklamlara aldanarak, gereksiz yere ve bilinçsizce ilaç kullanan insanlarda ciddi sağlık sorunlarının yaşanabilir" denildi.
"Eczacının görevi ihmal ediliyor"
Konu hakkında Sivas 37. Bölge Eczacılar Odası'nca yapılan açıklamada, 23 Ekim 2003'te Resmi Gazete'de yayımlanan "Beşeri Tıbbı Ürünlerin Tanıtım Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik" ile geri ödemesi yapılmayan ve reçetesiz satılan ilaçların topluma tanıtımına izin verildiği belirtilerek, ilacın hekim ve eczacı danışması olmadan, reklamı yapılarak hastaların kullanımına sunulacak bir meta olmadığı bildirildi.
Açıklamada, reçetesiz satılan ilaçların, ancak bir eczacının bilgilendirme ve tavsiyesi ile kullanılabileceğinin vurgulandığı açıklamada, eczacının görevinin göz ardı edilerek, ilacı topluma reklam yoluyla tanıtmanın kaygı verici olduğuna dikkat çekildi.
"Yönetmelik gözden geçirilmeli"
Bir kısım ilaçların reklamının yapılmasının, tüketimleri artırmaktan başka bir sonuç sağlamayacağının ifade edilen açıklamada, insan sağlığının olumsuz etkileyecek olan bu yönetmeliğin, bir kez daha gözden geçirilmesi gerektiği ifade edilerek, reklamlara aldanarak, gereksiz yere ve bilinçsizce ilaç kullanan insanlarda ciddi sağlık sorunlarının yaşanabileceği kaydedildi.
"Reklam, ilaç maliyetine ilave"
Açıklamada, ülke genelindeki zehirlenmelerin yüzde 50'sini ilaç zehirlenmelerinin oluşturduğu belirtilerek, şöyle denildi :
* Reklam yasasının olmaması, yalan ve abartılı ilaç reklamlarının yol açacağı sağlıksız sonuçlara karşılık, caydırıcı nitelikte bir cezanın söz konusu olmayacağının göstergesidir.
* Reklam giderleri ilaçların maliyetine ilave edilecek ve sonuçta parasını ödeyerek ilaç almakta zorlanan insanlarımız, devletin ödemediği bu ilaçları almakta daha da zorlanacaklar. (EÖ)