İstanbul Eczacı Odası Başkanı Şeker Pınar Özcan firmaların iskonto yapmamalarının hastanın cebine yansıdığını belirtti. Cem Eczacı Cem Kılıç da Ekimden Şubat ayına kadar ilaç bulamadıklarını söyledi.
“Diyaliz hastaları ekstradan para ödüyor”
İlaç tedarik sıkıntısıyla ilgili İstanbul Eczacı Odası Başkanı Şeker Pınar Özcan, Eczacı Zeynep Y. ve Eczacı Cem Kılıç ile konuştuk.
Şubat ayında ilaca erişimde yaşanan sorunlara değinen Özcan, durumu şöyle açıkladı:
“İlaç belirleme politikasından ve Euro kurundan kaynaklı bir sorun var. Firmalar ilaçları yeteri kadar piyasaya vermiyordu.
“Şubata kadar bulamadığımız ilaç oranları yaklaşık yüzde 20’lere ulaşmıştı. Şubat ayına fiyat güncellenmesinden sonra da sorun çözülemedi. Maliyet gerekçesiyle firmaların yeterli ilacı piyasaya vermediğini biliyoruz.”
“Bütün firmalar devletin geri ödeme sistemine girdiklerinde devlete bir ödeme yapmak zorundalar. Bu indirimi yapmayı taahhüt ediyorlar. Fakat maliyet gerekçesiyle iskontoyu yapmayacaklarını söylüyorlar ve bu hastanın cebine yansıyor.
“Şu an diyaliz hastaları bir ilaç firması iskontoyu eksik uygulamaya başladığı için erişim sıkıntısı yaşıyor.
“Bu da her kutu ilaçta 9-10 lira fark anlamına geliyor. Fakat bu ilaçlardan 60 ya da 120 adet yazılır. Bu oranı çarptığınızda 600 ile 1000 TL arasında bir rakamı her ay bir diyaliz hastasının ekstradan cebinden ödemesi anlamına geliyor.”
Stokçuluk iddialarıyla ilgili konuşan Özcan şunları söyledi:
“Stokçuluk eczane bazında mümkün değil. Bir eczacı elinde ilacı varsa mutlaka verir. İlaç takip sistemi sayesinde ilaç hangi eczaneye, hangi depodan ne zaman gitmiş, elinde ne kadar var gibi bilgilere ulaşılabilir. Bakanlık ise elinde olan ama piyasaya vermeyen firmaları tespit edip yaptırım yapabilir.”
“Ekim’den Şubat’a kadar ilaca ulaşamadık”
Cem Kılıç firmaların iskonto ödememeleri ile ilgili yaşanan sorunu değerlendirdi:
“Ekimden şubata kadar ilaç bulamadık. Şubattan sonra peyderpey düzelme olsa da halen bazı ilaçlara ulaşmakta güçlük çekiyoruz.
“Kamu kurumu iskontosuyla alakalı hastalara çıkan ek bir maliyet söz konusu. Türk Eczacılar Birliği ve 54 eczacı odası bir metin yayımladılar. 78 tane ilaçta bir kamu kurum iskontosu üzerinde anlaşıyorlar ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı kişiler reçeteyle ilaç aldıklarında iskontonun uygulanması gerekiyor.
"Ama firmalar keyfi bir şekilde ya söyledikleri kamu kurum iskontolarını tamamen kaldırdı ya da oranını azalttı. Bu ister istemez eczaneye o fiyattan gelmiş oluyor ama SGK anlaştığını varsaydığı fiyattan eczaneye ücret ödüyor. Dolayısıyla arada bir açıklık oluşuyor.”
“İlaçta devlet baskısı var”
Eczacı Zeynep Y. de şöyle konuştu:
“Ülkemizde de çok fazla ilaç üretilmediği için yurt dışına bağlı çalışıyoruz. Bize 15 liraya gelen ilaca SGK 1 veya 2 lira fazla ödediği için eczane ya da ithalatçı firma kar elde edemiyor. Ondan kaynaklı ithalatçı firma Türkiye değil başka bir yere ilaç vermeyi tercih ediyor.”
“OTC ve dermokozmetik gibi ürünlerde hiçbir sıkıntı yok. Çünkü bunlar devlette bağlı değiller. İstedikleri fiyattan satış yapabiliyorlar. İlaçta ise devletin bir baskısı var.”
“Kas gevşetici, ağrı kesici bir ilacın 55-60 lira olduğunu öğrenen müşteri tepki gösteriyor. İlaçlara 6 ay içerisinde 3 kere zam geldi. 15 liralık ilaç 55 liraya çıktı.
“İlaç grubuna 1 kere yüzde 35-36 oranında zam geldi. Fakat diğer gruba, OTC ve dermokozmetik grubuna 6 ay içerisinde 3 kere zam geldi.”
(MD/EMK)