İzmir Tabip Odası, İzmir Depremi Değerlendirme Raporu'nu bugün bir toplantıyla kamuoyuyla paylaşıldı.
Toplantıya, İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi 2.Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten ve Türk Tabipleri Birliği Etik Kurul Başkanı Prof. Dr. Feride Aksu katıldı.
İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, konuşmasında "Ülkemiz, planlama, kentleşme, yapılaşma ve denetim konularında ranta dayalı politikalar ve bilim ve mühendisliğe aykırı uygulamalar nedeniyle, başka topraklarda yaşandığında 'doğa olayı' sınırları içinde kalacak durumların ağır kayıplar yaşattığı bir 'afet ülkesi'ne dönüşmüştür" dedi.
Doç. Dr. Ali İhsan Ökten ise "Belediyelerin, odaların ve sivil toplum kuruluşların bir araya gelerek bu süreçteki yaraları daha hızlı sarmalı ve bir daha oluşmaması için ortak bir çalışma yapılmalıdır. Zaten olağanüstü bir pandemi süreci yaşarken deprem bu süreci daha da zorlaştırdı" diye konuştu.
"Depremzede sağlık çalışanları var"
Prof. Dr. Feride Aksu, "Sağlık tek başına teknik bir mesele değildir. Covid pandemisi sayılarının arttığı bu dönemde hızlı bir şekilde kalıcı barınma sağlanmalıdır. Hastanelerde ve sağlık kurumlarında çok sorun olmamakla birlikte güçlendirmelerin bir an önce yapılmalıdır. Büyük bir özveriyle çalışan sağlık çalışanları büyük bir risk alarak çalışmaktadırlar. Depremzede sağlık çalışanları vardır. Bunlar desteklenmeli, diğer illerden sağlık çalışanlarıyla gönüllülük göz önüne alınarak takviye edilmelidir." dedi.
Odanın hazırladığı raporda, "Deprem nedeniyle oluşan nüfus hareketi, geçici yerleşim yerlerinde barınma, kalabalık ortamlar, uygun olmayan yaşam koşulları, beslenmenin olumsuz etkilenmesi, hijyen olanaklarının yetersizliği, altyapı sorunları, fizik mesafenin korunmasında, maske kullanımında ve sağlık hizmetlerinde aksamalar gibi faktörler gerek Covid-19 gerekse de grip ve diğer solunum yolları hastalıklarının artışına neden olabilir" denildi.
"Kişi başına 4 metrekarelik barınma alanı düşmeli"
Raporda, depremden etkilenen yurttaşlar için kurulan geçici barınma alanlarında koronavirüs salgınına karşı alınması gereken önlemler şöyle sıralandı:
"İl Pandemi Kurulu acilen toplanarak depremle birlikte gelişen bu yeni risklere karşı alınacak önlemleri belirlemelidir.
İl Pandemi Kurulu'nda ilk görüşülmesi gereken konulardan birisi de Covid-19 pandemisine ek olarak mevsimsel grip salgınınn beklendiği bugünlerde, geçici yerleşim alanlarında yaşayanların gripten korunmasıdır. Bilinen risk faktörlerini taşımasalar bile kısıtlı barınma ve bulaştan korunma olanakları nedeniyle riskli kabul edilmeleri ve gerekirse influenza aşısı uygulanması düşünülmelidir.
Geçici yerleşim alanlarında salgının yayılımını arttırabilecek toplu etkinliklerden uzak durulmalıdır.
Barınan kişilerin HES kodu almaları ve bu kodların izlenmesi sağlanmalıdır. Semptom taraması, gerektiğinde test yapılması ve PCR örneği alınması için izolasyon alanlarının hazırlanması uygun olacaktır.
Geçici yerleşim yerlerinde Covid-19 göz önünde bulundurularak kişi başına 4 metrekarelik barınma alanı düşecek şekilde bir planlama yapılmalıdır."
(DŞ)