"Togo'yu Kurtaralım" kolektifi, ülkedeki tüm kadınları bir haftalığına "seks grevi" yapmaya çağırdı.
2005'ten beri iktidarda olan devlet başkanı Faure Gnassingbé'nin istifasını isteyen kadınlar, yeni seçim yasalarının yürürlükten kalkmasını ve Ekim'de yapılması planlanan seçimlerin oy pusulalarının gecikmesinden dolayı 2013 Haziran'a ertelenmesi talep ediyor.
Kadınlar, yapacakları "seks grevi" ile ülkedeki erkeklerin muhalefetin Gnassingbé'ye karşı başlattığı harekete destek vermesini sağlamayı planlıyorlar.
Kolektifin üyesi ve muhalefet kanadından Ulusal Değişim Birliği Partisi'nden Isabelle Amégavi eylemi şöyle anlattı: "Kadınlar, Togo'da yaşanan felaket durumun birincil mağdurlarıdır. Bu nedenle tüm kadınları bir haftayı sekssiz geçirmeye çağırıyoruz. Bu eylem, bir mücadele aracı olarak kullanılabilir."
Henüz Gnassingbé ya da karısından bir açıklama gelmedi. Ulusal Değişim Birliği Partisi'nin erkekleri ise, eylemi desteklediklerini ancak bir haftanın çok uzun bir süre olduğunu, bunu iki güne çekmek istediklerini söyledi.
Bu ayın başında, devlet başkanına karşı iki büyük protesto gerçekleştirilmiş, gösterilerde 100 kişi gözaltına alınmıştı.
Togolu kadınlar başarılı olur mu bilinmez ama bu eylem biçimi daha önce de gerçekleştirilmiş ve bazıları başarılı olmuş.
Antik Çağ'da Lysistrata
İlk seks grevi, Yunan oyun yazarı Aristofanes'in Lysistrata adlı oyununda yer aldı. Milattan önce 411 yılında yazılan oyun; şehirdeki tüm kadınları, erkekler Atina ve Sparta arasındaki savaşı sona erdirene kadar onlarla yatağını paylaşmamaya ikna eden Lysistrana'nın hikayesini anlatıyor.
Şalvar Davası
Başar Sabuncu'nun yazdığı, Kartal Tibet'in yönettiği, Şener Şen ve Müjde Ar'ın başrollerini paylaştığı 1983 tarihli Şalvar Davası filminde de Lysistrata'ya benzer bir senaryo vardı.
Şehirden köye dönen "Elif" rolünü oynayan Müjde Ar, köyün erkeklerinin maço davranışlarından bunalan ve erkeklere başkaldıran köylü kadınları, kocalarıyla yataklarını paylaşmamaları ve seks yapmamaları için örgütlüyordu.
2002: Liberya'da barış için
2011 Nobel Ödülü sahibi Leymah Gbowee, 2002 senesinde Charles Taylor rejimini, kadınların barış görüşmelerine katılmaya ikna etmek için "seks grevi" başlatmış ve başarıya ulaşmıştı.
2009: Kenya'da diyaloğu güçlendirmek için
Kadın Kalkınması Örgütü, 2008'de cumhurbaşkanı Mwai Kibaki ile başbakan Raila Odinga arasında yaşanan siyasi krizin ardından "Hükümet yoksa, seks de yok" sloganı ile bir hareket başlattı.
Örgütün üyelerinden Patricia Nyaundi, eylemi "Büyük kararlar, kafa yastıktayken alınır. Bu nedenle başbakan ve cumhurbaşkanının karılarını, kocalarına 'Sevgilim, Kenya için bir şeyler yapar mısın' demeye çağırıyoruz" diyerek anlatmıştı. Ayrıca Kenyalı kadınlar, seks işçilerini de greve katılmaya çağırdı.
Grev bir ay içinde başarıya ulaştı. Aylarca birbiriyle görüşmeyen başbakan ve cumhurbaşkanı diyalog kurdu.
2011: Belçika'da siyasi krize karşı
Benoit Poelvoorde'un yeni bir hükümet kurulana kadar traş olmama kararının ardından, 2011'de senatör Marleen Temmerman ülkenin siyasi krizden çıkabilmesi için kadınları kocaları ve sevgililerini reddederek seks grevi yapmaya çağırmıştı. Liberya ve Kenya'nın aksine, Temmerman'ın çağrısı ciddiye alınmadı.
2011: Kolombiya'da yol yapımı için
Pasifik sahilinde bulunan Santa María del Puerto de Toledo de las Barbacoas köyüne yol yapılması için kadınlar seks grevi yaptı. Grev başarıya ulaştı, üç ay sonra köye yol yapıldı. (ÇT)
* Bu haberi Le Monde ve Washington Post'tan derledik.