*Fotoğraf: AA/arşiv
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, memur ve memur emeklilerinin toplu sözleşme görüşmelerinde hükümetin ikinci zam teklifini açıkladı.
2024'te ilk 6 ay için yüzde 15, ikinci 6 ay için yüzde 10 zam teklif edildi. 2025 zam teklifi ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 5 oldu.
Işıkhan, yeni zam teklifinin ardından yaptığı açıklamada "Bu ikinci teklifimizi paydaşlarımızın değerlendirmesine sunuyorum. Sürecin bugün bitmediğini ve daha devam ettiğini belirtmek isterim. Devlet memurlarımızın hak ettikleri refah seviyesine ulaşması için elimizden geleni yaptığımızı da bildirmek isterim" dedi.
Bakan Işıkhan, sendikaların yalnızca mali haklar değil, sosyal haklar da talep ettiğini belirterek şunları söyledi:
"Bugün müzakerelerle geldiğimiz nokta memurlarımız için kazanım sayılacak çok sayıda madde olduğunu göstermektedir.
1-Dereceye ulaşan tüm kamu görevlilerine 3600 ek gösterge getirilmesi konusunda çalışma yapacağız.
2- Belirli şartlarda disiplin affı çalışması yapacağız
3- Görevde yükselme sınavlarının belli sürelerde ve düzenli aralıklarda yapılacak
4- Mobing izleme kurumunda sendika temsilcilerin yer alması, yıllık izinler dışında hac izni verilmesi, TOKİ konutlarında memurlara öncelik verilmesi konusunda istişare edeceğiz."
Memurlar ikinci teklifi de beğenmedi
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın toplantı çıkışı yaptığı açıklamada, "Yeni teklif kamu çalışanlarının anlaşılmadığını ortaya koydu. Teklif gözden geçirilmeli" dedi. Teklifi kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyleyen Yalçın, açıklanan teklifin yetersiz kaldığını dile getirdi.
Yalçın, "Gelen teklife baktığımızda bir önceki tekliften bir önceki tekliften 2 puan yukarı çıkılmış olması tekliflerimizin anlaşılmadığını gösteriyor. Bu açıdan önce hayretlerimi ifade ediyorum. Merkez Bankası'nın 2024 enflasyon hedefi yüzde 33 olarak ortada dururken tekliflerin 23'lü, 25'li rakamlarda geziyor olması anlaşılabilir değil. Masanın kesintisiz işlemesine gerek var. Bu masada refah payı, görmezden gelinmemeli. Refah payı için herhangi masada bir şey söylenmedi. Masayı sonuna kadar iştleteceğiz, biz çözümden yanayız. Bu zeminde konuşulacak pek fazla bir şey yok ama biz çözümden yanayız. Kamu işveren heyetini yeniden değerlendirme yapmaya davet ediyorum. Tekliflerimiz değerlendirilmezse bir sendika ne yapması gerekirse onu yapacağız" diye konuştu.
KESK'ten tepki
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada teklife tepki gösterdi.
KESK, teklifin yine enflasyonun gerisinde kaldığını belirtti ve şöyle dedi:
"Çalışma Bakanı iktidarın kamu emekçilerinin 2024-2025 tis taleplerine ilişkin ikinci teklifini açıkladı. Buna göre: 2024 yılı ilk altı ayı için % 15, ikinci altı ay için % 10
“2025 yılı ilk altı ayı %6 , ikinci altı ay için % 5 artış teklif edilmektedir. Ayrıca birinci dereceye ulaşan kamu emekçilere yönelik 3600 ek gösterge için yetkili konfederasyonla çalışma yürütüleceği, disiplin suçları affı, görevde yükselme sınavlarının belli periyodlarla yapılması, hac için destek verilmesi gibi hususlar dile getirildi.
“İktidar eylemlerimiz karşısında teklifinde bir artış yapmış gibi görünse de geride bıraktığımız 6 dönem TİS sürecinde hep karşımıza çıkan, hiçbir zaman tutturulamayan ve gerçek enflasyonun yarısına bile denk gelmeyen öngörülen enflasyonun da gerisinde olan teklifte ısrar edilmektedir. Kaldı ki enflasyona eşitleyen bir artış, sıfır artış demektir! Kabul etmiyoruz! Ricacı olmayacak, fiili ve meşru mücadeleyi esas almaya devam edeceğiz. Yandaş konfederasyonlara bir kez daha hatırlatıyoruz: Hak verilmez, alınır!"
Önceki zam teklifi 14+9'du
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, memur ve memur emeklilerinin 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinin ardından ilk zam teklifini açıklamıştı.
Işıkhan, "Kamu işveren heyeti olarak teklifimiz; 2024’ün ilk 6 ayında yüzde 14, ikinci 6 ayında yüzde 9. 2025 içinse ilk 6 ayda yüzde 6, ikinci 6 ayda yüzde 5’tir" demişti.
Görüşmeler 1 Ağustos'ta başladı
4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde süreç 1 Ağustos’ta başlamıştı.
Belirlenen çalışma takvimi doğrultusunda 11 hizmet koluna ait tekliflerin tasnifi ve kamu görevlilerinin geneline ilişkin tekliflerin ön müzakeresiyle ilerleyen süreçte, müzakere aşamasına geçildi. Bu kapsamda hükümetin kamu görevlilerinin geneline ilişkin ilk zam teklifini 15 Ağustos'ta sunmuştu.
Memur-Sen ilk 3 ay için yüzde 35 istemişti
Toplu sözleşme masasında yetkili konfederasyon olarak yer alan iktidara yakınlığı ile bilinen Memur-Sen, 2024 için 3'er aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda yüzde 10 artış istemişti.
Konfederasyon, 2025 için ise 6'şar aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 6 ayda yüzde 25 ve ikinci 6 ayda yüzde 15 zam talep etmişti.
TIKLAYIN - Çavuşoğlu çaresizce DarkWeb topuna girdi
(RT/HA)