Kadına ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti kapsayan kanun teklifi teklifi AKP ve MHP oylarıyla kabul edilerek, yasalaştı.
TBMM üGenel Kurulu'nda "Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin ikinci bölümü ve 9-17'nci maddeleri üzerindeli görüşmelerle yasa teklifinin görüşülmesi sona erdi.
Kaftancıoğlu kararı kınandı
İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta da görüşmeler sırasında söz alarak CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu kararını eleştirdi. Usta, kadına ve sağlık çalışanlarına şiddete dair kanun teklifinin getirilmesinden memnun olduklarını dile getirerek, "Yetersiz ve eksiktir. Kadına şiddet cinsel ve fiziksel değildir. Israrlı takip de yetersizdir. İktidar gerçekten samimi olsaydı İstanbul Sözleşmesi'nden çıkmazdı. Kanunun toplumun ihtiyaçlarına göre düzenlenmesi için verdiğimiz önergeler kabul edilmemiştir. Kadına yönelik şiddette cezanın ertelenmesi kabul edilemez. Ret oyu kullanacağız" dedi.
Kanun teklifinde yer alan 17 madde muhalefetin önerileri, önergeleri görmezden gelinerek, AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi.
HDP'li Filiz Kerestecioğlu: "Sonuç gene cezasızlık"
Teklifin Çarşamba günü Genel Kurulda görüşülmesi sırasında HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da getirilen değişikliklerin büyük çoğunluğunun yasalarda mevcut olduğunu söyleyerek, İstanbul Sözleşmesi'nin kaldırılmasının sonuçlarının bu yasayla telafi edilemeyeceğini, "ısrarlı takip"in de cezasızlıkla ödüllendirildiğini açıklamıştı.
Milletvekilimiz Filiz Kerestecioğlu: Israrlı takipte fiilin “ciddi bir huzursuzluk oluşturması” şartı tamamen keyfi yoruma açıktır. Güya özel bir suç olarak tanımlıyorlar ama sonuç yine cezasızlık! Can güvenliği tehdidi oluşturan ısrarlı takip; eziyet ve işkence suçudur. pic.twitter.com/slS8ibR7mS
— HDP Kadın (@HDPkadin) May 11, 2022
Takdiri indirim gerekçelendirilecek
Teklifin yasalaşmasıyla birlikte gelen başlıca değişiklikler şöyle:
►Teklifle, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun takdiri indirim nedenlerini düzenleyen 62 inci maddesinde değişiklik yapılarak, "failin fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları" nedeni, "failin fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki pişmanlığını gösteren davranışları" şeklinde değiştirildi. Maddeyle yapılan diğer bir değişiklikle, takdiri indirim nedenlerinin kararda gerekçeleriyle gösterilmesi gerektiği kabul edildi.
► Kasten öldürme suçunun kadına karşı işlenmesi hali bu suçun nitelikli halleri arasına alındı. Yine basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek kasten yaralama suçunun kadına karşı işlenmesi halinde cezanın alt sının dört aydan altı ay hapse çıkarıldı.
► İşkence suçu kadına karşı işlenmesi halinde cezanın 3 yıl olan alt sınırı 5 yıla çıkarıldı.
►Eziyet suçunun kadına karşı işlenmesi halinde cezanın alt sınırının iki yıl altı aydan az olamayacağı,
► Eziyet suçunun Çocuğa, beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye ya da gebe kadına karşı, üstsoy veya altsoya, babalık veya analığa ya da eşe veya boşandığı eşe karşı işlenmesi halinde, kişi hakkında üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası verilecek.
► Kadına yönelik "tehdit" suçu işlenmesi halinde cezanın alt sınırının dokuz aydan az olamayacağı düzenlendi. Sağlıkta şiddete dair "kamu hizmetlerinden yararlanma hakkının engellenmesi" suçunun konusu sağlık hizmeti olması halinde verilecek cezanın altıda biri oranına kadar arttırılması da düzenlendi.
Israrlı takip
Teklifle, "Israrlı takip" fiziken takip etmek, haberleşme ve iletişim araçlarını, bilişim sistemlerini veya üçüncü kişileri kullanarak temas kurmaya çalışmak, fiillerinin, mağdurda ciddi bir huzursuzluk oluşmasına ya da mağdurun kendisinin veya yakınlarından birinin güvenliğinden endişe duymasına neden olması hali suç olarak kabul edildi. Cezası da 6 aydan 2 yıla kadar hapis olarak belirlendi.
Kadına ve sağlıkçılara şiddet katalog suçlar arasında
Kadına ve sağlıkçılara uygulanan şiddet katalog suçlar kapsamına alındı. Yine teklifle, soruşturma ve kovuşturma evrelerinde özellikle şiddet mağduru kadınların istemleri halinde baro tarafından görevlendirilecek avukatın hukuki yardım ve desteğinden ücretsiz şekilde faydalanmaları düzenlendi.
Özel sağlık kurum ve kuruluşları ve vakıf üniversitelerinde görev yapan hekim ve diş hekimleri ile diğer sağlık meslek mensuplarının sağlık mesleğinin icrası kapsamında yaptıkları muayene, teşhis ve tedaviye ilişkin tıbbi işlem ve uygulamalar sebebiyle yapılacak adli soruşturmalar bakımından izin usulü getirilmekte ve izin verme yetkisi Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan Mesleki Sorumluluk Kurulu'na verilecek. (AEK)