Gazetecilere Özgürlük Platformu'nun (GÖP) hapisteki gazeteciler için başladığı "Tanıklık Günleri"nin üçüncü gününde gazeteciler, tutuklu meslektaşları Odak Dergisi eski Yazı İşleri Müdürü Erol Zavar, Artı İvme Dergisi Yazı İşleri Müdürü Fatih Özgür Aydın, Fırat Haber Ajansı (ANF) muhabiri İsmail Yıldız, Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Semiha Alankuş ve Oda TV davasında yargılanan Soner Yalçın için Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde tanıklık yaptı.
Basın Konseyi Başkanı Orhan Birgit, gazetecilerin kutsal hakları olan ifade özgürlüğünü savunmak için toplanmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.
"Adalet Sarayı ile polis arasına sıkışmaktan kurtulup işimizi rahat bir şekilde yapana kadar mücadele etmeliyiz."
12 Mart'ta da 12 Eylül'de böyleydi"
Odak Dergisi eski Yazı İşleri Müdürü Erol Zavar'ın eşi Elif Zavar, eşinin mesane kanseri olmasına rağmen cezaevinde tutulduğunu söyledi.
"Bu ülke muhalif basında çalışanlar yıllar yılı hep örgüt üyesi olarak lanse edildi. Eşim derginin yazarlığını yaptığı yıllarda saysız kere gözaltına alındı, tutuklandı. Bunlar bu ülke adına utanç verici."
ANF muhabiri ve Dersim Gazetesi Yazı İşleri Müdürü İsmail Yıldız'ın çalışma arkadaşı Eyüp Yerli şöyle konuştu:
"Siyasi iktidar kendisine muhalif olan gazeteci arkadaşlarımızı örgüt üyesi olarak lanse ediyor. Pekiyi ortada örgütlü işlenmiş bir suç var mı? Yok. İktidar bu şekilde gazetecilik yapanları sevmiyor."
DİHA Diyarbakır Editörü Semiha Alankuş'un tanığı Özgür Gündem Gazetesi Editörü Bayram Balcı, 10 Eylül'de Çağlayan'da özgür basının yargılanacağını söyledi.
"Polisin uydurduğu savcının altına imza attığı iddianameden ötürü arkadaşlarımız yargılanıyor. Ama şunu unutmasınlar Özgür Basın geleneği olarak 20 yıldır siyasi iktidarların halklara olan düşmanlığını yazıyoruz yazmaya da devam edeceğiz."
Oda TV davasından sağlık sorunları sebebiyle tahliye edilen Doğan Yudakul da Soner Yalçın için tanıklık yaptı.
"İktidar tutuklu gazetecilerin 'gazeteci' olmadığını söylüyor. Ben buna alışığım. 12 Mart'ta da 12 Eylül'de gazeteciler ya anarşist, ya teröristti. Bizim davamızda da virüslü belgeler sebebiyle arkadaşlarımız aylardır tutuklu. TÜBİTAK 18 Haziran'daki duruşmada rapor gönderirse davanın seyri değişebilir."
Tanık olunan gazeteciler kim?
Erol Zavar: Odak Dergisi'nin eski yazı işleri müdürü ve şair. 2000'de tutuklandı, 2001'de da "anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs" suçlamasıyla müebbet hapse mahkûm oldu.Tutuklandığında mesane kanseriydi. Cezaevinde tedavi edilmediği için, bugüne kadar Zavar'ın serbest bırakılması talebiyle çok sayıda kampanya düzenlendi. Bu kampanyaların baskısıyla, cezaevinde tedavisinin sürdürülmesi ve düzenli kontrollerinin yapılması mümkün olabildi. Zavar, mesane kanserinin yanında bel fıtığı ve boyun fıtığı gibi rahatsızlıkları nedeniyle sağlık durumunun kötü olmasına karşın halen Sincan F Tipi Cezaevi'nde tutuluyor.
Fatih Özgür Aydın: Artı İvme Dergisi Yazı İşleri Müdürü. Bir tanıdığının cenazesi için gittiği Okmeydanı Cemevi'nde, İstanbul Valisi'ni protesto ettiği iddia edilerek 22 Temmuz 2011'de gözaltına alındı ve tutuklandı. Aydın, sekiz aydır Tekirdağ F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunuyor. Kron hastası Aydın'ın tedavi görmesi de gerekiyor.
İsmail Yıldız: 2003'den beri hem tiyatro, hem gazeteciliği tutuklandığı güne kadar birlikte sürdürdü. 2009'da DİHA'dan ayrılarak, İstanbul'da Teatra Demsal isimli bir tiyatro grubu kurarak Kürtçe oyunlar sahneledi. ANF'de çalışmaya başladı ve tutuklanma sürecine kadar burada gazetecilik yaptı. Aynı zamanda Dersim Gazetesi'nin yazı işleri müdürüydü. KCK gazeteciler iddianamesinde suçlandığı konular, meslektaşlarıyla yaptığı haber amaçlı telefon görüşmelerinden oluşuyor. Facebook sayfasında yer alan yazılar da iddianamede suç delili olarak yer alıyor. Henüz göremediği kızı Zerya Zin, o tutuklandıktan sonra dünyaya geldi.
Semiha Alankuş: DİHA Diyarbakır editörü. 24 Aralık 2011'den bu yana Bakırköy Kadın Cezaevi'nde tutuklu. KCK Gazeteciler İddianamesi'nde Alankuş'la ilgili "deliller"in başında, DİHA çalışanı olması geliyor. Alankuş'un not defterinde "Kadın Akademisi" ibareli bir telefon numarasının bulunması da, yine "örgütsel suç" olarak nitelendiriliyor.
Soner Yalçın: 25 yıllık gazeteci; 12 kitabı var. 14 Şubat 2011'de tutuklandı. "Ergenekon terör örgütü"ne üye olmak iddiasıyla 17 aydır Silivri Cezaevi'nde tutuluyor. İsnat edilen suç delili sahibi olduğu Odatv.com adlı haber sitesi bilgisayarında devlet güvenliğini ilgilendiren "word" dosyalarının bulunması. Ayrıca Nedim Şener, Ahmet Şık gibi gazetecileri Fethullah Gülen cemaati aleyhine kitap yazması için teşvik ettiği iddia ediliyor. Oda TV davasının gelecek duruşması 18 Haziran'da Çağlayan Adliyesi'ndeki 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılacak.
Gazeteciler, iş arkadaşları ve aileleri, mahpus gazetecilerin serbest bırakılması için 28 Haziran'a dek hafta içi her gün saat 12:00'de adliye önünde "Adaletsizliğe tanığız, gazetecilik faaliyetlerinden hapiste olduklarına tanığız" diyecekler. (NV/HK)