İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), Türkiye'de kültür sanat alanında çalışan sivil toplum kuruluşları ve belediyeler arasındaki diyaloğu ve iş birliklerini ortak projeler aracılığıyla geliştirmeyi amaçlıyor. İKSV Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı'nın üç temel ayağını Ortaklaşa Hibe Programı, Öğrenme Programı ve Diyalog Programı oluşturacak.
Farkındalık artırıcı projeler desteklenecek
Tanıtım toplantısında Ortaklaşa Hibe Programı'nın öncelikli hedeflerinin kültür-sanat alanındaki diyaloğu belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarının (STK) ortak uygulamalarıyla geliştirmek, kültür profesyonellerini güçlendirmek ve katılımcı yerel kültür politikası süreçlerini teşvik etmek olduğu belirtildi.
Buna göre hibe programından yararlanacak STK'ların belediyelerle iş birliği yapması şartı aranacak. İKSV, bu doğrultuda Marmara Belediyeler Birliği (MBB) ile düzenleyeceği "online networking" etkinliği ile proje fikri olan STK'larla belediyeleri bir araya getirecek.
İKSV, önerilen projelerin içerik bakımından demokrasi, toplumsal cinsiyet eşitliği, azınlık hakları, çevrenin korunması ve engelli hakları konularında yerelde farkındalığı artıracak şekilde tasarlanmasını bekliyor.
Toplam bütçesi 1,3 milyon Euro olan hibe programında maksimum bütçesi 120.000 Euro olan en az 6, en fazla 12 aylık projeler fonlanacak. İKSV, 2025 sonuna kadar biri nisan ayının sonunda diğeri 2024 yerel seçimlerinden sonra olmak üzere iki ayrı proje teklif çağrısı yayımlayacak.
Hibe için başvurular, İKSV ve MBB temsilcilerinin de bulunduğu toplam beş kişiden oluşan bir jüri tarafından değerlendirilecek.
STK'lar ve belediyeler arasında diyalog kurulacak
Ortaklaşa Diyalog Programı'nda İKSV, STK ve belediyeler arasında birbirinden öğrenmeyi gözetecek diyalog programları düzenleyecek. Program kapsamında yerelde katılımcı ve kapsayıcı bir kültürel ekosistem kurulması için oluşturulacak girişimlere dair 7 yuvarlak masa toplantısı ve 7 arama konferansı düzenlenecek.
Ortaklaşa'nın son yılında program kapsamındaki faaliyetlerden gelen bulgular ve deneyimlerle bir politika metni ve yol haritası çıkarılarak kamuoyu ile paylaşılacak. İKSV, proje süresince katılımcı kültür politikasını desteklemek amacıyla projenin çıktılarını ve deneyimlerini düzenli Ankara gezileriyle kamu kurumlarıyla paylaşacak.
7 şehirde 7 yüz yüze eğitim
Ortaklaşa Öğrenme Programı, İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları Departmanı'nın önceki projelerinin bulguları ve Ortaklaşa Diyalog Programı kapsamında yürütülen saha araştırması sonucunda belirlenen ihtiyaçlar doğrultusunda şekillenecek.
Hibe almaya hak kazanan projeler için 10 çevrimiçi eğitim düzenlenecek. Aynı zamanda belirlenen yedi ilde yedi yüz yüze eğitim oturumu yapılacak.
Öğrenme Programı kapsamında gerçekleştirilecek eğitimlere ve farklı etkinliklere Avrupa ülkelerinden eğitmenler ve örnek projeler davet etmek üzere EUNIC (Avrupa Birliği Ulusal Kültür Enstitüleri) Ankara ve İstanbul ağlarıyla iş birliği yapılacak.
Afet bölgesi sahadan takip edilecek
Toplantıda ayrıca deprem bölgesine ziyarete gidileceği belirtildi. Sahadaki çalışmalarla bölgede bulunan kültür-sanat aktörlerinin mevcut durumlarını ve ihtiyaçlarını anlamak ve krizler çağında kültür-sanatın üstlendiği rolü tartışmaya açmak amaçlanıyor.
Programla ilgili detaylı bilgiye program sitesinden ulaşılabilir.
(NK/AÖ)