* Fotoğraf: Pixabay
Kentlerde yaşayanların hayat kalitesini artırmak için çalışan WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler’in düzenlediği “Yaşanabilir Şehirler Özel Oturumu 2021”in başlığı “Yeni Normalde A’den Z’ye Ulaşım”dı.
COVİD-19 ve iklim krizinin kent içi ulaşıma etkilerinin tüm yönleriyle ele alındığı etkinlikte, bu alandaki yeni araştırmalar, trendler ve dünyanın farklı kentlerinin geliştirdikleri çözümler masaya yatırıldı.
Avrupa Hareketlilik Haftası’nda, online olarak düzenlenen etkinliğin açılış konuşmalarını WRI Türkiye Direktörü Dr. Güneş Cansız, Avrupa Komisyonu Hareketlilik ve Ulaştırma Genel Müdür Yardımcısı Matthew Baldwin ve WRI Avrupa Bölge Direktörü Stientje van Veldhoven yaptı.
WRI Ross Center for Sustainable Cities Global Direktör Vekili Rogier van den Berg’in moderatörlüğünü üstlendiği oturumun konuşmacıları AB Türkiye Delegasyonu Ulaştırma Politikası ve İklim Değişikliği Takım Lideri Göktuğ Kara, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan ile Hollanda Başkonsolosluğu İnovasyon Ataşesi Rory Nuijens’ti.
Üç temel çözüm yaklaşımı
İlk konuşmayı yapan belirten Dr. Güneş Cansız, dünyanın kırmızı alarm verdiğini, Covid-19’u ve iklim krizini birlikte değerlendirmek gerektiğini belirterek şunları söyledi:
“Kent içi ulaşımın iyileştirilmesi, iklim, çevre, sürdürülebilirlik, sağlık, ekonomi ve yaşam kalitesi gibi pek çok alandaki sorunun çözümüne katkı sağlayabilir.
“Kent içi ulaşımda daha verimli olan elektrikli araç kullanımının yaygınlaşması, toplu taşıma kullanımının artırılması ve motorlu seyahat talebinin azaltılması yani yürüme ve bisiklet gibi yöntemlerin teşvik edilmesi, birbirinden ayrı düşünülemeyecek temel yaklaşımlar.
“Alışkanlıklar değişmeli”
“Dünya kentleri sürdürülebilir ulaşım, yani ekonomik, ekolojik ve toplumsal açıdan dengeli bir ulaşım için alternatifler arıyor. Türkiye’de de toplu taşımada yeşil enerji kullanımını tartışıyoruz. İzmir’deki elektrikli otobüsler buna güzel bir örnek. E-scooter kullanımı da giderek artıyor; bununla ilgili yönetmelik de çıkarıldı.
Son yıllarda özellikle Covid-19 ile birlikte kent içi bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak, daha güvenli hale getirmek, toplu taşımaya entegre etmek, alt yapıları oluşturmak için belediyeler çalışmalarını hızlandırdı.
“Yeni normale adapte olabilmek için ulaşımda hem alışkanlıkların değişmesi hem şehirlerin ulaşım planlamalarının esnek ve sürdürülebilir olması hem de bu konularda hızlıca harekete geçilmesi şart.”
Cihan: Aktif ulaşım türleri önceliğimiz
İBB Ulaşım Daire Başkanı Cihan ise şunları söyledi:
“Günümüzde küresel iklim kriziyle birlikte enerji konusunda alternatif arayışlara gidilmiş ve yenilenebilir enerji kaynakları ön plana çıkmıştır. Bu anlamda ulaşım sektörünün çevreye verdiği zarar ciddi bir boyutta olup bu zararların azaltılması için ulaşım sektöründe ciddi bir paradigma değişimi başlamıştır.
“Özellikle motorlu araç trafiğini azaltan, toplu taşıma kullanımını teşvik eden ve toplu taşımada yakıt teknolojisinde elektrikli araçları dikkate alan, insan sağlığına olumlu etkileri olan aktif ulaşım türlerinin (yürüme ve bisiklet kullanımı) yaygınlaştırılması temel önceliklerimizdir.”
Nuijens: İşlevleri olan kamusal alanlar
Hollanda Başkonsolosluğu İnovasyon Ataşesi Nuijens de şu ifadeleri kullandı:
“Sokak ve caddeleri kullanma şeklimiz, aslında artık sorgulamadığımız bir dizi varsayımın sonucu olarak ortaya çıktı. Bu varsayımlarsa trafik akışı, sıkışıklık, minimum yolculuk süresi gibi hesaplar yapan trafik mühendisliğine dayanıyor.
“Ne zaman ki sokak ve caddeleri sadece trafik akışını sağlayan alanlar olarak görmenin ötesinde, işlevleri olan kamusal alanlar olarak görmeye başlarız, işte o zaman değişim yaratabiliriz.”
WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler Hakkında
Daha önce EMBARQ Türkiye olarak da bilinen WRI Türkiye, World Resources Institute (WRI) altında sürdürülebilir şehirler konusunda çalışan uluslararası bir araştırma enstitüsü.
ABD, Afrika, Avrupa, Brezilya, Çin, Endonezya, Hindistan, Meksika ve Türkiye ofisleriyle hizmet vermekte olan WRI, “insan odaklı şehirler” düşüncesinden hareketle çevreyi ve insan sağlığını her geçen gün daha fazla tehdit eden kent içi sorunlara sürdürülebilir çözümler üretmekte ve bu çözümleri projelendirerek yerel ve merkezi yönetimlerle birlikte uygulamaya koyuyor.
2013’ten bu yana her yıl Yaşanabilir Şehirler etkinliğini düzenliyor. Hedef, hem Türkiye’de hem dünyada başarılı projeleri paylaşmak, uygulanabilir çözümler sunmak ve kent yöneticilerinin “herkes için yaşanabilir şehirler” yaklaşımıyla projelerini geliştirmelerine katkı sağlamak.
(TP)