150’den fazla ülkenin katılımıyla Ruanda'nın başkenti Kigali'de yapılan İklim Zivesi'nde iklim değişikliğine yol açan hidroflorokarbon gazının kullanımının sınırlandırılmasında uzlaşıldı.
Varılan uzlaşmada, buzdolabı ve klima gibi cihazlarda kullanılan ve atmosferi ısıtmada en hızlı büyüyen sera gazı olan hidroflorokarbon gazının kullanımının kademeli olarak durdurulması hedefleniyor.
Kademeli plan
Uzlaşmaya göre, Avrupa Birliği üyeleri, ABD ve diğer zengin ülkeler bu gazın kullanımını 2019'dan itibaren en az yüzde 10 oranında azaltacak.
Çin, Latin Amerika ve ada ülkeleri ise kullanımlarını 2024'ten itibaren donduracak.
Hindistan, Pakistan, İran, Irak ve Körfez ülkeleri de 2028'e kadar bu gazın kullanımını sınırlamayacak.
TIKLAYIN - İKLİM DEĞiŞİKLİĞİ 2050'DE BESLENMEMİZİ NASIL ETKİLEYECEK?
Montreal Protokolü
Geçen temmuz ayında 25 ülke temsilcisinin Avusturya'nın başkenti Viyana'da yaptığı toplantıda, buzdolabı, klima gibi cihazlarda kullanılan hidroflorokarbon gazlarının kullanımının durdurulması için Montreal Protokolü'nün genişletilmesi konusunda bir bildiri yayınlanmıştı.
1987’de imzalanan Montreal Protokolü ile buzdolabı, klima gibi cihazlarda kullanılan kloroflorokarbon gazlarının kullanımı yasaklanmış, ozon tabakasının incelmesinin durdurulması hedeflenmişti. Ancak kloroflorokarbon gazlarının yerine kullanılan hidroflorokarbon gazı da küresel ısınmayı arttırıyor. (YY)
* Bu haberi euronews, Deutsche Welle Türkiye, BBC'den derledik.