Durban'da iki haftadır süren İklim Zirvesi'nin sonunda hükümetler, hukuki bağlayıcılığı olan ve tüm ülkeleri kapsayacak ancak 2020 yılında yürürlüğe girecek bir anlaşmaya yönelik görüşmelere gelecek yıldan itibaren başlama konusunda uzlaştı. Ayrıca alınan karara göre taraf ülkeler, Kyoto Protokolü'nün içerdiği vaatlere yönelik çalışmayı sürdürecek.
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) Sekreteri Christiana Figueres, anlaşmayı "tarihi bir karar" olarak nitelerken, Greenpeace "önlemler 10 yıl ertelendi" dedi.
Konferansın gündemlerinden biri de yoksul ülkelerin kullanımına açılacak yıllık 100 milyar dolarlık bir fon oluşturulmasıydı. Fon oluşturulması konusunda bir anlaşma sağlanmadı ancak bu fonu toplamakla görevlendirilecek bir idari birimin kurulmasına karar verildi.
Protestolar kongre merkezine taştı
Konferansın son gününde genel kurul toplantısı başlamadan hemen önce, görüşmelerden elle tutulur bir sonuç çıkmamasını protesto etmek için yüzlerce kişinin katıldığı bir sivil itaatsizlik eylemi yapıldı. Occupy hareketini Durban'a taşıyan eylemciler, binada toplanıp 2 saat şarkılar söyledi.
Eylem insan mikrofonu yöntemiyle yapıldı. Grup lideri "Mike Check" komutunu verdiği anda herkes bir araya toplandı. Her ülkeden, yüzlerce insan liderlere iletmek istedikleri mesajları yüksek sesle, hep bir ağızdan tekrarlamaya başladı. Eylemde "kirletmeyin, karar verin" ve "iklim değişikliğini şimdi durdurun" sloganları atıldı.
Güvenlik güçleri, aralarında Greenpeace International'ın başkanı Kumi Naidoo, Friends of Earth'ın başkanı Bobby Peek, 350.org'dan Will Bates, Açık Radyo'dan Ömer Madra ve Milliyet gazetesinden Mehveş Evin'in de bulunduğu eylemcileri kimliklerine el koyarak konferans binasından dışarı attı.
Çevre düşmanı şirketler ifşa edildi
Durban'da müzakereler sürerken, sivil toplum örgütleri görüşmeleri tıkadığını düşünen firma ve kuruluşları hedef alan açıklamalar yaptı.
Dört sivil toplum örgütü (Urgewald, Groundwork, Earthlife Africa ve Bank Track) Durban'daki iklim konferansı sırasında kömüre en çok kredi veren 93 bankayı açıkladı.
Açıklamaya göre, Kyoto'nun hayata geçtiği ve tüm dünyaya artık kömür kullanmayın dendiği 2005 yılından beri bu 93 banka tarafından kömüre verilen kredilerin toplamı 232 milyar Avro. Kömüre en çok kredi veren banka JP Morgan. Onu Citi Bank, Bank of America ve Morgan Stanley izliyor. Türkiye'deki bankalardan ise Citibank ikinci, BNP Paribas (TEB) sekizinci, HSBC yirminci, ING ise yirmi ikinci sırada yer alıyor.
İklim değişikliğinin durdurulması çalışmalarına engel olduğu ve kamuoyunu yanlış bilgilendirdiği söylenen şirket ve kuruluşların listesi ise Greenpeace'ten geldi. Greenpeace'in Durban'da açıkladığı listede küresel ısınmayı durdurma çabalarına karşı girişimlerde bulunan altı şirket ve altı kuruluşun adları var. (ÇT)
* Bu haberi Açık Radyo, ozgurgurbuz.blogspot.com, Durban Postası ve BBC'den derledik.