ABD Başkanı Trump kılığına giren bir protestocu, Volkswagen'ın üstü açık bir otomobili ve kutup ayıları eşliğinde geçit yaptı.
Almanya'nın Bonn kentinde geçtiğimiz hafta başlayan COP23 Birleşmiş Milletler İklim Konferansı nedeniyle dün kentte yürüyüş yapan çevre aktivistleri, birbirinden farklı kostümlere bürünerek yürüyüşü büyük bir katılımla gerçekleştirdi.
Protestocu grubun başını "İklim Değişikliği Olmasın" isimli bir grup çekerken, göstericiler Bonn kent merkezinden, BM Almanya merkez binasına kadar yürüdü.
TIKLAYIN - İklim Bilimciden Uyarı: Trump'tan Çok Duyarlı Görünenlere Dikkat Edin
Karnavala dönen protesto gösterisinde nükleer atık denizi üzerinde seyreden bir korsan gemisi de yer aldı.
1,5 derece ve kömürden kurtuluş
İstanbul Politikalar Merkezi'nde iklim değişikliği konusunda uzman olarak çalışan Ümit Şahin, Yeşil Gazete'ye yazdığı Bonn izleniminde iki önemli adım atıldığını kaydetti.
İklim değişikliği uzmanı şahin, mevcut iklim rejiminin temellerinin 2009'daki Kopenhag faciasından sonra atıldığını kaydederek, COP23'ün Paris Anlaşması'ndaki 40 yıl içinde fosil yakıt arzını durdurmayı öngören maddesi üzerine odaklandığını belirtti ve ekledi:
"Üstelik bunun yanına 2 derece yanılsamasından kurtulmamız gerektiği vurgusu da ekleniyor. Paris Anlaşması aslında küresel sıcaklık artışını herkesin sandığı gibi 2 derecede durdurmayı hedeflemiyor.
"O hedef AB'nin eski hedefiydi ve müzakerelerde Cancun'da, hatta Kopenhag'da dile getirilmişti. Oysa Paris özellikle ada ülkelerinin büyük çabasıyla (burada bu yıl kaybettiğimiz Tony de Brum'un çabasını saygıyla analım) hedefi çok daha aşağı çekti ve 'ortalama sıcaklıktaki artışı endüstri öncesi düzeylerin 2 derece üstünün çok aşağısında tutarak ve sıcaklık artışını endüstri öncesi düzeylerin 1,5 derece üstüyle sınırlamak yönünde çaba göstererek' gibi yine ustaca kurulmuş bir muğlak ifadeyle de olsa 1,5 derece olarak koydu.
1,5 derece raporu hazırlanıyor
"Şu anda elimizdeki bütün karbon bütçesi (en fazla ne kadar daha sera gazı salabiliriz) hesapları 2 dereceye göre yapılmış. Ancak Pazartesi günkü açılışta IPCC Başkanı Hoesung Lee, 1,5 derece özel raporunun 2018 COP'undan önce yayınlanmış olacağını açıkladı.
"Yani seneye elimizde 1,5 derece için gerekli karbon bütçesi vb. de olacak, üstelik en güncel haliyle. Yani artık Pasifik adalarını sular altında bırakacak, Afrika'yı kuraklıktan yaşanmaz hale getirecek, aşırı hava felaketlerini iyice şiddetlendirecek 2 dereceyi hedefmiş gibi dillendirmekten vazgeçmemiz, hâlihazırda ortalama 1 dereceyi geçen küresel ısınmayı 1,5 derecede tutmayı hedeflediğimizi daha sık dillendirmemiz gerekiyor.
"Termik santraller hazlı kapatılmalı"
"Bu hızlı azaltımda aslan payını elektrik sektörü alıyor ve öncelikli ve en hızlı olarak kömürden elektrik üretimini terk etmek gerekiyor. Bunun için de Climate Analytics'in önceki gün Bonn'da yaptığı sunuma göre, AB ülkelerinin 2030'a kadar, tüm dünyanın ise 2050'ye kadar kömürü elektrik üretiminde kullanmayı tamamen bırakması gerekiyor.
"Türkiye'de hâlâ ekonomik ömrü en az 40-50 sene olan yeni kömürlü termik santrallar yapıldığını düşünürseniz, mevcut politikaların iklim koruma hedeflerine ne kadar ters düştüğünü rahatça görebilirsiniz. Zira rezervlerdeki kömürün en az yüzde 80'ini yerin altında bırakmadan ısınmayı 2 dereceyle sınırlamak bile mümkün değil.
"Bu oran 1,5 derece için çok daha yüksek. Aslında yapılması gereken şey bir daha hiç kömürlü santral yapmayıp, ömür uzatacak yenileme işlerini de bir yana bırakıp, hızla termik santralları ve kömür madenlerini kapatmak. Bu size gerçekçi gelmiyorsa iklim değişikliği konusunda kaygılanmayı bırakabilirsiniz. Olacağına varır.
"Bonn'un mesajı, kömürden çıkış olmalı"
"Bonn'da elbette pek çok başka konu tartışılıyor, onlardan biri de Türkiye'nin Paris'ten beri devam eden Yeşil İklim Fonu'nda yararlanma talebi. Müzakerelerde neler olduğunu ve Türkiye'nin neler yaptığını bir sonraki yazıya bırakıp Bonn'dan çıkarmamız gerektiğini düşündüğüm temel mesajı tekrar not ediyorum: Isınmayı 1,5 derecede durdurmak ve kömürden derhal çıkış! Radikalse radikal!.." (PT)