Fas'ın Marakeş şehrinde devam eden Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde bir araya gelen 375 sivil toplum örgütü "Yeni Fosil Yakıt Projelerini Durdurun" çağrısında bulunarak taleplerini içeren mektubu dün Zirve'de liderlere sundu.
18 Kasım’a kadar sürecek BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 22. Taraflar Konferansı (COP 22) İklim Zirvesi’nde ülkeler bir yandan Paris Anlaşması'nın uygulamaya dair detaylarını tartışırken bir yandan da sivil toplum örgütlerinin eylemlerine sahne oluyor.
Bu eylemlerden biri de "Yeni Fosil Yakıt Projelerini Durdurun" çağrısıydı. Eylemler kapsamında hazırlanan mektupta iklim etkilerinin şimdiden üzerimizde olduğu belirtilerek Paris Anlaşması’nı uygulamanın zamanı geldiği belirtildi.
Eriyen buzlar, ağaran mercanlar
Mektuptan satır başları şöyle:
* Etkilere Kuzey Kutbu’nda eriyen buzla, Büyük Okyanus’ta mercanların ağarmasıyla, Afrika’daki kuraklıklarla, okyanuslarımızda daha sık ve daha yüksek kuvvette rastlanan kasırga ve tayfunlarda ve her geçen gün yüzleşmemiz gereken yeni meselelerde şahit oluyoruz.
* Küresel ısınmayı 1.5˚C ile sınırlı tutmaya çabalama vaadi, özellikle şimdiden iklim krizinin gittikçe artan etkilerinin büyük kısmını omuzlamak zorunda kalmış, mağdur durumdaki ülkeler ve topluluklar için önem arz eden yeni bir hedefti. Ancak, bu iddialı olduğu kadar zaruri hedefle birlikte sorumluluk ve azim gerektiren bir durum da söz konusu oluyor.
Fosil yakıta devam edilirse hedefe ulaşılamaz
* Artık analizler, mevcut fosil yakıt üretiminin devam edip tükenmesine izin verdiğimiz takdirde, küresel olarak üzerinde anlaştığımız 2°C’nin çok aşağısında tutarak 1,5°C’yle sınırlamaya çabalama hedefini aşacağımızı göstermiş vaziyette.
* Fosil yakıt üretiminin bir süre içinde sonlandırılacağı, daha güvenli bir enerji ekonomisine sarsıntısız bir dönüşümü garantileyen kontrollü bir düşüşle, işçileri koruyabilir, toplulukları koruyabilir, fakirlerin enerjiye erişimini sağlayabilir ve yenilenebilir enerjileri de fosil yakıtları sonlandırdığımız kadar çabuk bir şekilde yükseltebiliriz.
* Bu çabanın ilk adımı çok basit: Kazmayı kesin. Daha fazla fosil yakıt projesi yok, yeni fosil yakıt araması yok, fosil yakıt projelerinin genişletilmesi yok. Fosil yakıtları yerin dibinde bırakmalıyız. (NV)