Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 22. Taraflar Konferansı (COP 22) İklim Zirvesi bugün Fas’ın tarihi kenti Marakeş’te başlıyor.
18 Kasım’a kadar sürecek zirvede Paris İklim Anlaşması’nın nasıl yönetileceği, nasıl yürütüleceği, prosedürleri ve gözlem mekanizmalarının nasıl olacağı gibi konular tartışılacak.
Türkiye hala onaylamadı
Türkiye, Paris İklim Anlaşması’nın imzaladığı halde, onaylamayan ülkelerden biri.
4 Kasım’da resmi olarak yürürlüğe giren Paris İklim Anlaşması'nın en önemli hedefi, iklim değişikliğini 2100’de sanayi öncesi döneme göre 2 ila 1,5 derece arasında sınırlandırmak.
Bu da her ülkenin BM’ye sunduğu 2030’a kadarki sera gazı emisyon hedeflerini sunan ulusal katkı niyet hedefleri INDC (Intended Nationally Determined Contributions) ile mümkün olacak.
İklim anlaşması da yeterli değil
Ancak Paris Anlaşması da iklim değişikliğini durdurmak için yeterli değil. Son bilimsel çalışmalar üye ülkelerin Paris Anlaşması öncesi taahhüt ettikleri ulusal katkılar, iklim krizini engellemeye yetmediğini ortaya koydu.
The Emissions Gap 2016 (Seragazı Salımlarında Azaltım Açığı) raporuna göre, ülkeler mevcut sözlerini hayata geçirse bile, küresel sıcaklık ortalamasındaki artış bu yüzyılın sonunda 2.9 ila 3.4oC’yi bulabilir.
Bu durum, Marakeşh İklim Zirvesi’nin önemini daha da arttırıyor.
Paris Anlaşması’na göre 2018 yılında tüm ülkelerin niyet beyanlarının anlaşmaya uygun olarak yenilenmesi gerekiyor. Marakeş İklim Zirvesi bu yenilenme sürecinin nasıl olacağını belirleyecek.
Marakeş İklim Zirvesi aynı zamanda Paris Anlaşması’nın tarafı olan ülkelerin ilk toplantısına da sahne olacak. Paris Anlaşması Tarafları Toplantıları (CMA), Anlaşma’nın sabit, usule dair, yönetimsel ve operasyonel meseleleri için yönetim kurulu işlevi görecek.
"Fosil yakıtlar yerin altına kalmalı"
350.org Program Direktörü Payal Parekh, Paris İklim Anlaşması’nın iklim değişikliği ile mücadelede bir dönüm noktası olabilmesinin tek yolunun fosil yakıtları yerin altında tutmak ve yenilenebilir enerji sistemine yönelik finans sürecini hızlandırmak olduğunu söyledi.
"Paris Anlaşması kapsamında, tüm ülkeler, iklim değişikliği ile mücadele etmek; düşük karbon temelli, esnek ve sürdürülebilir bir gelecek inşa etmeye yönelik eylemler ve yatırım yapmak için anlaştılar. Tüm bu çabaların amacı küresel düzeyde sıcaklık artışını 2 Santigrat derecenin oldukça altında tutmaktır. Hatta uluslararası düzeyde varılan anlaşmaya göre, sıcaklık artışının 1.5 Santigrat derece ile sınırlandırılması için çalışılacak. Dünya çapında fosil yakıtlara karşı güçlü ve giderek büyüyen bir direniş hareketi var. Bu hareket, insanlara ve gezegene öncelik verilmesi amacıyla kurumlarımızı ve hükümetlerimizi fosil yakıtlara yaptıkları yatırımları geri çekmeye ve bu yakıtlardan kurtulmaya itiyor. Fosil yakıt endüstrisinin boğucu gücünü sonlandırmak ve geleceğimize dair tekrar güç sahibi olmak için halkın iklim hareketini kurmaya devam edeceğiz." (NV)