*Massive Attack konseri.
Manchester Üniversitesi'nden bilim insanları, müzik gruplarının canlı performanslarını yaparken iklim değişikliğine katkıda bulunmadan dünyayı dolaşmaları için yardımcı olacak bir plan üzerinde çalışmaya başladı.
Üniversiteye bağlı Tyndall İklim Değişikliği Araştırma Merkezi, bulgularını iklim krizine çözüm bulmalarına yardımcı olmak istediklerini söyleyen Massive Attack grubunun tur verilerine dayandıracak.
Bulgular, endüstrinin dört bir yanından gelen müzisyenlerle paylaşılacak ve milyonlarca taraftarı daha sürdürülebilir bir yaşam için ilham verecek.
Grup, Yokoluş İsyanı konserine katılmıştı
Massive Attack, Nisan ayında Londra'daki protestolarınında Extinction Rebellion (Yokoluş İsyanı) ile 2019 yılında iklim krizine karşı mücadele etti.
3D sahne adıyla bilinen grup üyelerinden Robert del Naja, BBC'ye kariyerinin iklim krizine sebep olması haliyle çatıştığını söyledi ve ekledi:
"[Müzisyenler olarak] yüksek bir karbon yaşam tarzından yararlandık. Ancak bir toplum olarak hepimiz fosil yakıt ekonomisinde uzun süre bulunduk ve bu konuda çok az seçeneğimiz vardı.
"Şimdi zor olan sadece kişisel fedakarlıklar yapmak değil, ihtiyaç duyulan değişim konusunda ısrar etmek. Her zamanki işleyiş sona erdi."
Haber, Coldplay'in çevresel nedenlerden dolayı en son albümleriyle turneye çıkmayacaklarını açıklamasından bir hafta sonra geldi.
*Grafik: BBC News.
Canlı müzik ne kadar kötü?
Müzisyenler, iklim değişikliği ve karbon hakkında konuştuklarında, çoğu zaman yüksek karbon yaşam tarzlarına sahip olduklarından eleştiriliyorlar.
Albümleri tanıtmak ve dünyanın dört bir yanındaki şehirlerde sahne almak, sanatçıların ve ekiplerinin çokça uçtuğu anlamına geliyor.
Daha sonra, tur otobüslerinden, hareketli setlerden, mal üretmekten, aydınlatma ve ses gibi şeyler için ihtiyaç duyulan enerjinin üstüne çıkan karbon emisyonları var.
Son rakamlar, İngiltere'de her yıl canlı müziğin 405 bin ton sera gazı emisyonu ürettiğini gösteriyor.
(PT)