* Fotoğraf: Pixabay
İklim değişikliğiyle mücadele kararlılığına sahip önde gelen şehirlerin oluşturduğu Küresel Şehirler Ağı (C40) ve İngiltereli mühendislik ve danışmanlık şirketi Arup, COP26'ya katılan delegelere şehirler düzeyinde yapılan etkili iklim eylemlerin in en iyi örneklerinden bazılarını sunmak için 11 dünya şehrini seçerek bir sanal sergi hazırladı.
Londra, İstanbul, Nairobi, Lima, Bogota, Los Angeles, Washington D.C., Mumbai, Pekin, Cakarta, ve Auckland’ın katılacağı Küresel Şehirler İklim Eylemi (The Global Cities Climate Action) sanal sergisi 1 Kasım’dan itibaren Virtual Engage adını taşıyan interaktif dijital platformda yer alacak.
Sanal sergide, toplam 109 milyondan fazla nüfusu temsil eden 11 kentsel bölgeden, şehir liderliğindeki iklim çözümleri sayesinde emisyonların azaltılması, kaynak verimliliğinin artırılması, iklim adaptasyonu ve hafifletme yöntemleriyle elde edilen, somut olumlu iklim etkilerinin ölçümlerine ve şehir sakinlerinin yaşam kalitesinin ve sosyal adaletin nasıl geliştirildiğine ilişkin örnekler sergilenecek.
Küresel Şehirler İklim Eylemi Sergisi, sanal ortamda 31 Ekim Pazar günü Türkiye saati ile 21.00’de açılacak.
İstanbul’un konuları
Glasgow’da 31 Ekim-12 Kasım arasında düzenlenen ve iklim değişikliğiyle mücadelede kat edilen yolu ve ülkelerin iddialı iklim hedeflerine ulaşmada şehirlerin kritik rollerinin tartışılacağı Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı (COP26) sırasında açık kalacak sanal sergide 2050’de karbon nötr bir şehir olma taahhüdü veren İstanbul da 6 konu başlığı ile yer alacak:
“İklim Değişikliği Eylem Planı”, “Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı”, “Entegre Atık Yönetimi”, “Sürdürülebilir Enerji Yönetim Planı”, “İklim Adaleti” ve “Kentsel Dirençlilik”.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi iklim eylemleri ile ilgili bu çalışmalarını sergileyeceği özel odasında, izleyicilere bir de video sunacak.
CO2 emisyonlarının yüzde 70’i şehirlerden
Dünya nüfusunun yarısından fazlasının yaşadığı şehirler, dünyadaki enerji tüketiminin üçte ikisinden fazlasını gerçekleştiriyor ve küresel karbondioksit (CO2) emisyonlarının yüzde 70'inden fazlasından sorumlu.
Serginin organizatörleri C40 ve Arup, gelecekteki girişimlere ilham vermek için şehir yönetimlerinin liderlik ettiği iklim eylemlerine daha fazla sermaye yatırılması ve güvenilmesi çağrısında bulunuyor.
“Bilime dayalı iklim eylemi”
Küresel Şehirler Ağı C40 İcra Direktörü Mark Watts sanal sergi hakkında şunları söylüyor:
“Bu yılki COP'ta nelerin mümkün olduğunu sergilemek, bilime dayalı iklim eylemi gerçekleştirebileceğimizi göstermek açısından hayati önem taşıyor.
“Bu sergide, C40 şehirlerinde öncülük edilen dönüştürücü iklim çözümlerinin yanı sıra, şehir halkının hayatına ve kentsel çevreye somut faydaları da sergilenecek. COP26’ya katılacak ülke liderlerinin, belediye başkanlarının hissettiği aynı aciliyet duygusuyla iklim krizine öncelik vermesi gerekiyor.”
İklim eylemi girişimleri sanal bir vitrinde sergilenecek
Sergi alanında, katılan her şehir için, ziyaretçilerin iklim eylemi vaka çalışmalarını inceleyebilecekleri ve başarısı kanıtlanmış ve olumlu etkileri gösteren girişimleri keşfedebilecekleri bir dizi “sanal oda” bulunuyor.
Serginin sanal tarafı, sergiyi gezmek isteyenlerin herhangi bir yerden herhangi bir zamanda sergiye erişebilmesini sağlayan web tabanlı bir dijital platform olan Virtual Engage kullanılarak gerçekleştirilecek.
COP26 süresince açık kalacak sergi, COP26'ya katılan şehirlerin belediye başkanları ve önde gelenlerine, bir araya gelmek ve şehirlerinin iklim eylem planlarını konferans katılımcılarına sunmak için bir alan sağlayacak.
Arup hakkında
1946’da Ove Arup tarafından kurulan ve dünya çapında 33 ülkede 89 ofiste faaliyet gösteren Arup, çok-disiplinli mühendislik ve konusunda uzman teknik danışmanlık hizmeti sunan uluslararası bir firma.
15 binden fazla planlamacı, tasarımcı, mühendis ve danışmandan oluşan ekibi ile ARUP; mimari, şehir planlama, ekonomi, sosyoloji ve sürdürülebilirlik gibi çeşitli disiplinlere dayanarak mekanların işleyişine geniş ve derin bir anlayış getiriyor. Bu farklı bakış açıları, akıllı şehirlerdeki çalışmaları etkileyerek o yerin fiziksel, mekansal, sosyoekonomik ve ticari potansiyelleri açısından dijital teknoloji fırsatlarını keşfetmeye yardımcı oluyor.
1990’da İstanbul’da yerel ofisini kuran ARUP, 1982’den beri Türkiye’de etkin bir şekilde çalışmalarını yürütürken 180’den fazla mühendis, danışman ve mimarlardan oluşan ekibiyle “Bütüncül Tasarım” anlayışı sunuyor.
Küresel Şehirler Ağı C40 hakkında
C40, iklim kriziyle yüzleşmek ve herkesin, her yerde gelişerek yaşamak için uygun şartları bulabileceği bir gelecek yaratmak için şu anda ihtiyaç duyulan acil eylemi gerçekleştirmek amacıyla çalışan, dünyanın önde gelen şehirlerinden yaklaşık 100 belediye başkanının oluşturduğu bir ağ.
C40 şehirlerinin belediye başkanları, dünyanın küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlamasına, sağlıklı, adil ve dirençli topluluklar inşa etmesine yardımcı olmak için bilime dayalı ve insan odaklı bir yaklaşıma sahip. Küresel Yeşil Yeni Anlaşma aracılığıyla belediye başkanları, her zamankinden daha ileri ve daha hızlı ilerlemek için emek, iş dünyası, gençlik iklimi hareketi ve sivil toplumdan oluşan geniş bir temsilciler koalisyonuyla birlikte çalışıyor.
C40'ın Başkanı Los Angeles Belediye Başkanı Eric Garcetti, üç dönem New York Belediye Başkanlığı yapan Michael R. Bloomberg ise Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapıyor. C40 çalışmalarını üç stratejik fon sağlayıcısının katkılarıyla sürdürüyor: Bloomberg Hayırseverler, Çocuk Yatırım Fonu Vakfı (CIFF) ve Realdania.
Önümüzdeki dönem için C40 Şehirleri başkanlığına seçilen Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, 1 Aralık 2021'de Başkanlık görevine resmen başlayacak.
(TP)