*Görsel: Çernobil dizisi/ IMDB
The Guardian gazetesinden Paul Brown imzalı makale, nükleer santrallerin iklim kriziyle birleşince doğurabileceği korkunç sonuçlar konusunda iklim krizinin yol açacağı tehlikelerin ne kadar uçsuz bucaksız olduğunu hatırlatıyor.
TIKLAYIN - Sıcak Hava Dalgası Neden Artıyor?
Brown, "Tutkunları nükleer gücü, iklim kriziyle mücadelede gerekli bir araç olarak niteliyor, çünkü yenilenebilir enerjinin aksine 'güvenilir bir temel güç kaynağı' olarak düşünüyor" cümlesiyle başladığı yazısına şöyle devam ediyor:
"Sıcak dalgaları reaktörleri etkiliyor"
"Bu yanlış bir iddia çünkü güç istasyonları küresel ısıtmaya karşı hassas. İşleyişlerini sürdürmek için büyük miktarlarda soğutucu suya ihtiyaç duyar, ancak artan sıcak hava dalgaları bu kaynağı tehdit ediyor.
Fransa menşeli enerji şirketi EDF, çıkışını İsviçre sınırındaki Rhône Nehri yakınındaki Bugey'den uzaklaştırıyor, çünkü su çok sıcak ve akıntı düşük.
"ABD'deki bazı reaktörler de sık sık etkileniyor. Bu, her iki ülkede de önemlidir, çünkü klimanın artan kullanımı, yaz sıcak dalgası boyunca elektrik talebinin yüksek olduğu ve aralıklı nükleer enerjinin fazla yardımcı olmadığı anlamına gelir.
Aşırı sıcak ve klima döngüsü
"ABD'deki nükleer reaktörler de bu durumdan sıklıkla etkileniyor. Bu iki ülke için de problem çünkü klima kullanımındaki artış yazın yüksek sıcak dalgaları sırasında daha çok elektrik talebi anlamına geliyor ve kesintili nükleer enerji bu duruma yardımcı olmuyor.
"Bu durum Birleşik Krallıktaki nükleer enerji santrallerini çok fazla etkilemiyor, çünkü İngiltere su kaynaklarını nispeten soğuk denizlerden alıyor."
Yazar, bununla birlikte, iklim krizi Galler'deki Trawsfynydd'deki gölde küçük reaktörler inşa etme planlarını etkileyebileceğini, İngiltere'nin yaz aylarındaki güç kaynakları azalabileceğini söylüyor.
TIKLAYIN - Dünya Şu Ana Kadarki En Sıcak Haziran'ı Yaşadı
Nükleerden vazgeçen ülkeler
|
(PT)
*Kaynak: The Guardian. Çeviri: bianet.