* Fotoğraf: Wikipedia.
Hint Okyanusu'nun ortasında, Hindistan ve Sri Lanka'nın güney batısında yer alan 26 atolün çevresindeki 1192 mercan adasından oluşan Maldivler Cumhuriyeti'ndeki mercan resiflerinin geleceği iklim krizi nedeniyle tehdit altında.
Deniz suyu ısındığında, dokularında yaşayan algleri dışarı atan resiflerin tamamen beyazlamasıyla meydana gelen "mercan ağarması" Maldivler'deki mercan kayalıklarının yaklaşık yüzde 60'ında etkili oluyor. Ağarma, yüksek sayıda mercan ölümüne yol açabiliyor.
İklim krizinin etkisiyle oluşan kuraklık, seller, şiddetli kasırgalar gibi aşırı hava olaylarının sıklığının artması, deniz seviyelerinin ve okyanuslardaki asit oranlarının yükselmesi ve buzulların erimesi gibi nedenlerle ekosistem olumsuz etkileniyor.
TIKLAYIN - Adalar açıklarında gönüllü mercan kurtarma
"Bilinçsiz plastik kullanımı"
Mercan resiflerine yönelik bir diğer tehdit ise Hint Okyanusu'nun maruz kaldığı plastik kirliliği. Plastikler, üstünü kapladıkları mercanları, ışık, besin ve oksijenden mahrum bırakarak organizmalarının sayısını azaltıyor.
Maldivler'in Van'garu Adası'nda rehber dalgıçlık yapan ve yıllar içinde çeşitli balık türlerini, deniz kaplumbağalarını, yüzlerce vatozu ve mercan resiflerini gözlemlediğini belirten Alexander Davydov, son yıllarda mercan resiflerinde gözle görülür bir değişim olduğunu söylüyor.
Davydov: "Dalışlarda yanımda taşıdığım bir torbam var, her türlü atığı o torbada topluyorum. Hiçbir dalışımdan çantam boş çıkmıyorum. Dünyanın ısınmasının en büyük nedenlerinden biri tüketim toplumunda yaşamamız. Çevreyi ve dünyayı kirletiyoruz, artık herkesin bilinçlenmesi gerekiyor yoksa ilerleyen yıllarda daha fazla problemle karşı karşıya kalacağız," diyor
Bilim insanları iklim krizinin yıkıcı etkilerini minimuma indirmek için ortalama sıcaklıklardaki artışın sanayi öncesi döneme göre 1,5 dereceyle sınırlandırılması gerektiğini belirtiyor.
Bu hedefe ulaşılamaması durumunda deniz yaşamı için hayati önemdeki mercanlar yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacak.
Mercanlar resifleri hakkındaDeniz ekosisteminin yaklaşık yüzde 25'i; türlerin barınması, yuvalanması ve yumurtlaması için habitat meydana getiren mercan resiflerinin etrafında konuşlanıyor. Mercan resifleri, deniz ekosistemini sağlamlaştırmanın yanı sıra, fırtına ve kıyı şeridi aşınmasından korunmayı sağlıyor. Milyonlarca insanın geçim kaynağı balıklar ve diğer deniz canlıları için yaşam alanı olmasının yanı sıra büyük dalgalara, fırtınalara ve sellere karşı set çekerek kıyıların korunmasına katkıda bulunuyor. Öte yandan mercan resifleri, okyanusun en tehdit altındaki ekosistemleri arasında. İklim krizinin etkisiyle gelen kirliliğe, yükselen deniz sıcaklıklarına ve suda çözünen karbondioksit (CO2) emisyonlarının neden olduğu değişimlere karşı savunmasız oluyor ve bozulmaya başlıyor. Küresel Mercan Resifi İzleme Ağı'nın (GCRMN), Ekim 2021 tarihinde The Week dergisinde yayımlanan araştırmasına göre, 2008-2019 yıllarında iklim krizi nedeniyle mercanların yüzde 14'ü yok oldu. Mercan resifinin durumunun analiz edildiği en büyük araştırma olan çalışma kapsamında 73 ülkeden 300 bilim insanı veri topladı. Bilim insanları, küresel ısınma nedeniyle deniz yüzeyinin sıcaklığının artmasının mercanların zarar görmesinde ana faktör, aşırı avlanma ve kıyıda artan faaliyetlerin mercanların yok olmasında etken olduğunu belirtti. |
(TY)