* Fotoğraflar: Anadolu Ajansı.
Dünyada en çok tüketilen içecekler arasında yer alan kahvenin bilinçsiz üretimi, ormansızlaşmadan biyoçeşitlilik kaybına dek birçok çevresel soruna neden oluyor. Kahvenin bilinçsiz tüketimi ise bu sorunları daha da derinleştiriyor.
Kahve, tropikal kuşakta ve Nepal, Çin ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) gibi bu kuşağın dışında yer alan toplam 78 ülkede, yaklaşık 11 milyon hektar alanda üretiliyor.
ABD'deki farklı üniversitelerden bir araya gelen bilim insanlarının hazırladığı ve Amerika Tarım Bilimleri Derneği tarafından yayımlanan "İklim Krizi, Karbondioksit ve Haşere Biyolojisi, Geleceği Yönetmek: Bir Vaka Çalışması Olarak Kahve" başlıklı çalışma, kahve endüstrisinin 2012 yılında dünya çapındaki tahmini değerinin yaklaşık 173 milyar dolar olduğunu gösteriyor.
İklim krizinin kahve üretimine etkisi üzerine odaklanan araştırmaya göre, 2050'ye gelindiğinde sıcaklıkların artması ve yağışların azalması nedeniyle Meksika ve Orta Amerika'daki kahve üretimi alanlarının olumsuz etkileneceği tahmin ediliyor.
Çalışmada yine, Meksika'daki en önemli kahve yetiştirme bölgesi Sierra Madre de Chiapas'taki kahve üretiminin yüzde 97 oranında azalarak 246 bin 400 hektardan, 6 bin hektara düşeceği öngörülüyor.
Ormansızlaşma için kötüye işaret
1 Ekim Uluslararası Kahve Günü dolayısıyla Anadolu Ajansı muhabirine konuşan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Serengil, küresel kahve talebinin 2050 yılına kadar yüzde 50'nin üzerinde artmasını beklediklerini ve bunun ormansızlaşma için kötüye işaret olduğunu söyledi.
Serengil, kahve üretimi için tarım alanları oluşturmak amacıyla ormanların yok edilmesinin en önemli sonucunun, kesilen ağaçların karbon tutma kapasitelerinin ortadan kalkması olduğuna işaret etti ve yılda 20 milyon ton karbondioksit eşdeğeri civarında emisyon yutma kapasitesindeki ormanlık alanın kahve plantasyonları (ticari ve sanayi amaçla büyük ölçekle bitki üretimi için kullanılan tarımsal alan ve işletme) için yok edildiğini söyledi.
Su kalitesi de etkileniyor
Kahve plantasyonlarının ormanlardan farklı olarak doğal yaşam ve yaban hayatını desteklemediğini ve kahve üretiminin biyoçeşitlilik üzerinde olumsuz etkilerinin bulunduğunu belirten Serengil, şöyle dedi:
"Kahve plantasyonunun olduğu alanda, doğal yaşam ve yaban hayatı ormandaki kadar gelişmiyor. Dolayısıyla biyoçeşitliliği olumsuz etkiliyor. Mesela ormanda yaşayan bir kuş veya sürüngen türü, kahve plantasyonunda yaşayamadığı için burada biyoçeşitlilik kaybı gerçekleşiyor.
"Orman tabanlarında ölü yaprak ve dallardan oluşan, 'ölü örtü' adı verilen tabaka kahve plantasyonlarında bulunmuyor. Bu tabaka erozyonu önler, oradaki canlılara bir ortam yaratır, akarsuya giden besin maddelerini sağlar. Bu örtü ormanlar için kritik önem taşır. Kahve plantasyonlarında bu olmadığı için arazi erozyona elverişli hale gelir. Su kalitesi olumsuz etkilenir."
(TY)