* Hindistan'da yaşanan selin görüntüleri, Fotoğraf: AA
Araştırmacılar, Hindistan'daki kuraklık, sel, sıcak hava dalgaları ve dolu fırtınaları gibi aşırı hava olaylarındaki artışın, ülkenin en yoksullarını evlerini, topraklarını ve geçim kaynaklarını terk etmek zorunda bırakacağına dikkat çekti.
Uluslararası Çevre ve Kalkınma Enstitüsü (IIED) tarafından yayınlanan, üç şehirde binden fazla hanenin katıldığı bir ankette, katılımcıların yüzde 70'i bu tür hava felaketleri meydana geldikten hemen sonra göç ettiklerini söyledi.
TIKLAYIN - BM: Küresel ısınma insan kaynaklı ve kırmızı alarm veriyor
“Ekstra baskı oluşturuyor”
İklim değişikliğinin Hindistan'daki göç üzerindeki etkilerini ölçen ilk çalışmalardan biri olan araştırmada, mahsullere zarar veren kuraklık ve sellerin mevsimsel göçleri arttırdığı belirlendi.
IIED'de kıdemli araştırmacı ve raporun ortak yazarı Ritu Bharadwaj, “İklim göçünün ölçeği şaşırtıcı. Bu olmuyormuş gibi davranma lüksümüz yok. Kuraklık, yükselen deniz seviyeleri ve sel, zaten geçinmek için mücadele eden insanlar üzerinde ekstra baskı oluşturuyor” dedi.
Göçten başka seçenek kalmıyor
Al Jazaeera'da yer alan habere göre, araştırmaya katılan hanelerin yüzde 70'inden fazlası, son beş yılda hava felaketlerinin önemli ölçüde daha sık meydana geldiğini ve insanların hayatta kalmak için başka seçeneklerinin olmadığını hissettiklerinde göç ettiklerini aktardı.
Bharadwaj, mevcut mekanizmaları yenilemenin yanı sıra, bir afet meydana gelmeden önce önleyici eyleme ihtiyaç olduğunu dile getirdi:
“İklim değişikliği nedeniyle önümüzdeki on yıllarda göç etmek zorunda kalacağı tahmin edilen yüz milyonlarca insanın planını yapmamız gerekiyor.”
En çok etkilenen 10 ülkeden biri
Germanwatch araştırma grubunun yıllık sıralaması olan 2021 Küresel İklim Riski Endeksi, Hindistan'ı iklim değişikliğinden en çok etkilenen ilk 10 ülke arasına koydu.
Ülkenin üç eyaletinde geçen hafta en az 150 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan sel felaketi yaşandı.
İklim krizi ve göç
Aşırı hava olayları tüm dünyayı etkisi altına alan iklim krizinin bir sonucu olarak karşımıza çıkarken İç Yer Değiştirme Merkezi (IDCM) ve Norveç Mülteci Konseyi'nin (NRC) 2019 tarihli raporuna göre, Hindistan, Çin ve Filipinler ile birlikte birçok Doğu Asya ülkesi iklim krizi ve doğal afetler nedeniyle en yoğun göç görülen yerler arasında yer alıyor.
Rapora göre, sadece Çin, Hindistan ve Filipinler'de 10 milyondan fazla insan çoğunlukla tahliye şeklinde göç etmek zorunda kaldı.
Zorunlu iç göçe en çok neden olan doğal afetler arasında nehir taşkınları, dönemsel yoğun yağışlar ve toprak kaymaları sayılırken, 2050 yılı için yapılan tahminler çok daha çarpıcı.
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) raporuna göre iklim değişikliği sebebiyle büyük kitlesel nüfus hareketleri bekleniyor. Önümüzdeki 30 yıl içinde beklenen deniz seviyesinin yükselmesi, kuraklık, sel ve taşkınlar gibi nedenlerden 200 milyon insanın göç etmek zorunda kalacağı öngörülüyor.
(CA/TP)