*Fotoğraf: Pexels.
Dünyanın en büyük sanayileşmiş ekonomileri olan G7 ülkeleri, sıcaklıkların 2,6C artması durumunda 30 yıl içinde GSYİH'nın %8,5'ini kaybedecek.
Oxfam ve Swiss Re Enstitüsü'nün araştırmalarına göre dünya çapındaki politikalar ve iklim krizine karşı adımlar bu şekilde devam ederse rakamlar bu yönde ilerleyecek.
Araştırmaya göre, G7 ülkelerinin ekonomileri koronavirüs pandemisinde ortalama %4,2 oranında daraldı ve 2050 yılına kadar iklim krizinden kaynaklanan ekonomik kayıplar, kabaca her yıl iki kez benzer bir kriz yaşama ölçeğinde olacak.
İngiltere ekonomisi, Paris iklim anlaşmasının hedeflerine ulaşılması durumunda %2,4 ile karşılaştırıldığında, 2050 yılına kadar mevcut politikalar ve tahminler açısından yılda %6,5 kaybedecek.
Diğer ülkeler daha da kötü etkilenecek
2,6 derecelik sıcaklık artışı nedeniyle ekonomisi dörtte bir oranında küçülecek olan Hindistan da dahil olmak üzere diğer ülkeler çok daha kötü etkilenecek.
Avustralya üretiminin %12,5'ini kaybedecek ve Güney Kore ekonomik potansiyelinin neredeyse onda birini kaybedecek.
G7 liderleri Cuma günü toplanıyor
G7 ülkelerinin liderleri – İngiltere, ABD, Japonya, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya – ve AB, küresel ekonomi, Covid-19 aşıları, ticaret vergileri ve iklimi görüşmek üzere Cuma günü Cornwall'da bir araya gelecek.
Sigorta şirketi Swiss Re tarafından yapılan modelleme, kuraklık ve sel gibi aşırı hava koşullarının yanı sıra tarımsal üretkenlik, sağlık ve ısı stresi üzerindeki etkiler de dahil olmak üzere iklim bozulmasının tahmin edilen doğrudan etkilerini hesaba kattı.
Swiss Re'nin grup baş ekonomisti Jerome Haegeli şunları söylüyor:
- "İklim değişikliği küresel ekonomi için uzun vadeli bir numaralı risk ve bulunduğumuz yerde kalmak bir seçenek değil - G7 ülkeleri tarafından daha fazla ilerlemeye ihtiyacımız var. Konu, yalnızca CO2'yi azaltma yükümlülükleri değil, aynı zamanda gelişmekte olan ülkelere de yardım etmeleri gerektiği anlamına da geliyor."
Pandemide artan fosil yakıt kullanımı
İngiltere, G7 zirvesine ev sahipliği yapmanın yanı sıra, bu Kasım ayında Glasgow'da Cop26 adlı hayati BM iklim görüşmelerine ev sahipliği yapacak.
Cop26 öncesinde, Birleşik Krallık, Paris'in küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyelerin 2C'nin çok altında ve tercihen 1,5C'den fazla olmayacak şekilde sınırlandırma hedeflerini tutturmak için tüm ülkeleri karbon konusunda daha sert taahhütlerde bulunmaya çağırıyor.
TIKLAYIN - Ölümler, Elektrik Kesintileri, Eriyen Asfaltlar: İklim Krizi Ne Getirecek?
Alt sınır giderek daha fazla tehlikeye giriyor, sera gazı emisyonlarının bu yıl, Covid-19 resesyonundan kaynaklanan toparlanma ve artan kömür kullanımı nedeniyle ikinci en yüksek sıçramayı gerçekleştirmesi bekleniyor.
Oxfam GB'nin CEO'su Danny Sriskandarajah şunları söylüyor:
- "İklim krizi zaten yoksul ülkelerdeki yaşamları mahvediyor, ancak dünyanın en gelişmiş ekonomileri de buna bağışık değil. G7 ve Cop26'da mümkün olan en güçlü sonucu elde etmek için her diplomatik sınır zorlanmalı ve Cumbria'da önerilen kömür madeni ve denizaşırı yardım kesintileri gibi vaatleri eyleme dönüştürerek ve kendi kendini yitiren kararları tersine çevirerek örnek teşkil etmelidir."
(PT)