Fotoğraf: AA.
Amerika Birleşik Devletleri'nin batı ve güney batısındaki 31 milyondan fazla insan, bu hafta sonu üç haneli sıcaklıklar getirebilecek aşırı sıcak hava dalgasıyla karşı karşıla.
Yetkililer, Kaliforniya ve Nevada'nın birçok bölgesinde rekorların kırılabileceği konusunda uyarıyor. Yetkililer, Las Vegas'ın rekor yüksek sıcaklığı olan 117 fahrenayt dereceyi bile (yaklaşık 47 santigrat derece) geçebileceğini söylediler.
"Isı riski", bu bölgenin çoğunda "çok yüksek" olarak sınıflandırılıyor, yani oradaki tüm sakinler "hem uzun süreli sıcaklık hem de gece boyunca rahatlama olmaması nedeniyle çok yüksek sıcaklığa bağlı hastalık riski" ile karşı karşıya kalıyor.
Kaliforniya'da iç bölgelerin sıcak hava dalgasından etkilenmesi bekleniyor.
"Normalin yaklaşık 10 derece fazlası"
Kaliforniya Acil Servis Ofisi sözcüsü Diana Crofts-Pelayo bu hafta başlarında yaptığı açıklamada, "Sıcaklıklar yılın bu zamanı için normalin yaklaşık 10 derece üzerinde olacak" dedi.
Öte yandan Oregon ve Washington'da ısıya bağlı ölüm sayısı toplamda yaklaşık 200 kişiye yükseldi; Britanya Kolombiyası'nda da en az 500 kadar kişinin sıcaklıklar sebebiyle öldüğüne inanılıyor.
Cuma günü, Washington eyaletindeki yetkililer, çiftlik işçilerine ve açık havada çalışan diğerlerine sıcak havalardan daha fazla koruma sağlayan acil durum kurallarını açıkladı.
Yeni kurallara göre, sıcaklık 100F (38C) veya üzerinde olduğunda, işverenler çalışanların soğuması için gölge veya başka bir yol sağlamalı ve her iki saatte bir en az 10 dakikalık ücretli bir soğuma dinlenme süresi sağlamalı.
Washington Valisi Jay Inslee de "Eyaletimizde bu yıl yaşanan sıcaklık felaket seviyelere ulaştı" dedi.
Türkiye de yeni rekorlar kırıyor
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün sıcaklık ve yağış raporlarına göre, 2020 yılında sıcaklıklarda yaşanan artışlar ve yağışlardaki düşüşler, 2021'de de devam ediyor.
Mayıs, son 50 yılın en sıcak mayıs ayı olarak kayıtlara geçerken, yağışlar ise son 30 yılın ortalamasına göre yüzde 56, geçen yılın mayıs ayı yağışlarına göre yüzde 66 azaldı.
Kuraklık haritalarında, Türkiye'nin büyük bölümü 'olağanüstü kurak', 'çok şiddetli kurak', 'şiddetli kurak' olarak gösterildi. Özellikle Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yağış azlığı yüzde 80'lerin üzerine çıktı.
İklim raporu: En kötüsü gelmedi
Geçen ay AFP ajansına sızan IPCC iklim raporunun yayınlanmamış taslağı, AFP ajansına en az 12 potansiyel kırılma noktasını detaylandırıyor.
Raporda, "En kötüsü henüz gelmedi, çocuklarımızın ve torunlarımızın hayatlarını bizimkinden çok daha fazla etkilenecek" deniyor.
Raporda, "En kötüsü henüz gelmedi, çocuklarımızın ve torunlarımızın hayatlarını bizimkinden çok daha fazla etkilenecek" deniyor.
Bu hedef, küresel ısıtmayı toplu olarak 2C'nin çok altında - ve mümkünse 1.5C'de sınırlama sözü veren yaklaşık 200 ülke tarafından kabul edilen 2015 Paris anlaşmasında yer alıyor.
Ancak BM taslak raporu, 1,5 derecenin üzerinde bile uzun süreli ısınmanın "ilerici derecede ciddi, yüzyıllarca süren ve bazı durumlarda geri döndürülemez sonuçlar" üretebileceğini söylüyor
(PT)