Fotoğraflar: Erdem Kırım, *Necati Ayvaz ve Özgür Emiroğlu Seyitler Baraj Gölü'nde
Afyon'daki Seyitler Baraj Gölü'nde balıkçılık yaparak geçimini sağlayan Necati Ayvaz, gümüşi havuz balığının baraj gölünü istila ettiğini belirtti.
Aynı zamanda Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı da olan Ayvaz, "Yerli sazan çok güzel balıktı. Biz bundan 15 sene önce buraya 10 tekne girerdik, 40-50 kilo balık çıkarırdık ve o emeğimizi karşılardı. Şimdi 3-5 kilo.... Bu balık geldi, bizim balığı bitirdi. Bu balık başımızın belası burada" dedi.
Ayvaz'ın şikayet ettiği balıkla ilgili olarak Muğla Sıtkı Koçman Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Serhan Tarkan, "Halk arasında 'İsrail sazanı' dedikleri bizim gümüşi havuz balığı dediğimiz bir balık türü tarafından bu baraj gölümüz istila edilmiş vaziyette" dedi.
6 ay önce tamamlanan Türkiye'de Karasal Ortamlarda ve İç Sularda İstilacı Yabancı Tür Tehditlerinin Değerlendirilmesi Projesi'nin (TERIAS) Takım Lideri Yardımcısı da olan Tarkan bu istilacı balığın Avrupa üzerinden Meriç Nehri Havzası'na ve Marmara Bölgesi'ne girdiğini söyledi.
Balığın Türkiye'nin pek çok yerine yayıldığını belirten Tarkan, istilanın nedenlerinden birinin ise iklim kirizi olduğunu aktardı:
"İklim değişikliğiyle artan ya da azalan su sıcaklıkları balıkları yaşayabilecekleri başka yerlere göç etmeye zorluyor. Ve bu göç, bir süre sonra hızlı üreyen balıkların istilasına dönüşüyor. Hal böyle olunca yerli türlere de pek yaşama şansı kalmıyor."
Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen TERIAS Projesi Tür Uzmanı Prof. Dr. Özgür Emiroğlu acilen önlem almak gerektiğini vurgulayarak "Mesela bu istilacı balık, şu anda Türkiye'de Karadeniz havzasında yok ama bizim geleceğe yönelik tahminlerimizde, iklim değişikliğinin etkisiyle birlikte 50 yıl sonra Doğu Karadeniz havzasında da çok ciddi bir popülasyon oluşturmaya başlayacak. Bu popülasyonu oluşturmadan bu balıklara müdahale etmeliyiz" dedi.
(AÖ)