* Fotoğraflar: Anadolu Ajansı.
Kahverengi ve kırmızımsı renkte bir parazit türü olan varroa akarı, arılarda aynı adı taşıyan bir hastalığa neden oluyor.
Türkiye'de arıcılığı tehdit eden hastalıklar arasında yer alan varroa, arıların sağlığını etkilediği gibi arıcılık sektörüne de büyük zarar veriyor.
Arılarda verim düşüklüğüne ve sektörde ekonomik zararlara neden olan varroa hastalığı, son olarak 2022 Haziranı'nda Avustralya'da çok sayıda kolonide tespit edildi. Hastalık nedeniyle ülkede biyogüvenlik önlemleri alındı.
Varroa akarlarının arılar üzerindeki etkisi hakkında Anadolu Ajansı'na konuşan Dr. Öğretim Üyesi Devrim Oskay, dünya üzerinde arı koloni varlığı ve genetik çeşitlilik açısından Türkiye'nin önemli bir kaynak olduğunu belirtti.
Türkiye'de görülmesi
Dünya genelinde 30 bal arısı ırkı bulunduğu ve bunların beşinin Türkiye'de yaşadığını söyleyen Oskay, "Ülkemiz yaklaşık sekiz milyon bal arısı kolonisine ev sahipliği yapıyor. Dünyada koloni başına düşen bal verimi ortalaması 24 kilogram. Bal arısı koloni varlığı ve genetik çeşitlilik bakımından ülkemiz dünyada ön sıralardayken, koloni başına ortalama 15 kilogram bal verimi nedeniyle alt sıralara düşüyoruz," dedi.
Olumsuz iklim koşulları, hastalık ve zararlılar nedeniyle Türkiye'de yaklaşık her yıl yüzde 10-40 koloni kaybı yaşandığını ifade eden Oskay, varroanın ilk olarak 1963'te Avrupa'daki bal arılarında tespit edildiğini, Türkiye'de ise 1970'li yılların başından itibaren görüldüğünü söyledi.
Hastalıkla mücadele
Varroanın, bugün dünyanın her ülkesinde bal arılarını tehdit ettiğini aktaran Oskay şöyle devam etti:
"Varroa akarları yetişkin bal arıları üzerinde beslenip yaşayabildikleri gibi gelişmekte olan kuluçkadaki larva ve pupalar üzerinde beslenip çoğalarak bal arılarının zayıf düşmesine, yaşam sürelerinin azalmasına, arı kolonisinde deforme kanat gibi virüslerin yayılmasına ve belli bir süre sonra kolonilerin çökmesine neden olabiliyor. Bugün varroa, dünyada arıcılık sektörünün en büyük problemi olarak görülüyor."
→ Hastalıkla mücadelede karantina veya koloni imhasına başvurulamayacağını söyleyen Oskay, "Varroa ile mücadelede doğa dostu telli dip tahtası, pudra şekeri, organik asitler, aromatik, tıbbi bitki özleri ve yağları, kuluçkaya yüksek sıcaklık uygulaması, ıslah ve bunun gibi uygulamalar sentetik kimyasal kalıntı sorununun çözümü olarak görülüyor," dedi.
Varroa nedir?
Kahverengi ve kırmızımsı renkteki bir parazit türü olan varroa akarı, arılarda aynı adı taşıyan bir hastalığa yol açıyor. Varroa, dünya arıcılık sisteminin en önemli problemleri arasında görülüyor.
Araştırmalar, iklim krizinin bal arısı kolonileri üzerinde stres yarattığını ve buna bağlı olarak da varroa akarının etkisini yükselttiğini ortaya koyuyor.
İklim krizine bağlı olarak bitki türlerinin yok olması, bitkilerin nektar ve polen salgılamalarının azalması, bal arılarının açlıkla veya yetersiz beslenmeyle karşı karşıya kalabileceğini gösteriyor.
İzleme Önerisi
Bal Ülkesi Hem En İyi Uluslararası Film hem de En İyi Belgesel kategorilerinde Oscar adayı olan ilk film unvanına sahip Bal Ülkesi, günümüzde kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel arıcılık yöntemlerinin Hatice isimli bir kadın tarafından ayakta tutulma çabasını anlatıyor. Kovan Yönetmen: Eylem Kaftan |
Okuma Önerisi
Arıların Bildikleri Çeviri: Kemal Güleç |
(TY)