* Fotoğraf: Pexels
Avusturya Alplerinde, 3 bin 106 metre yükseklikte tüm yıl boyunca faaliyet gösteren Sonnblick Gözlemevi civarındaki kar örtüsü, bu yıl Temmuz ayının henüz ilk günlerinde eriyerek 1963 ve 2003'te 13 Ağustos tarihinde gerçekleşen en erken erime rekorunu egale etti.
Yeşil Gazete haber sitesinin aktardığına göre, Avusturya Alplerinin en yüksek noktasına kurulu olan ve dünyanın en yüksek gözlemevi olma özelliği taşıyan Sonnblick Gözlemevi civarındaki karlar, böylelikle şimdiye dek hiç görülmemiş kadar erken bir tarihte erimiş oldu.
Avusturya Alplerinin zirvesi, bazı yıllar bütünüyle karla kaplı oluyor. Fakat şu an bölgede bulunan kar yığınının önümüzdeki günlerde tamamen eriyerek yok olması bekleniyor. Gözlemevinde çalışan bilim insanlarına göre, bu durum "dehşet verici."
Zentralanstalt für Meteorologie und Geodynamik'te (Meteoroloji ve Jeodinamik Merkezi Enstitüsü) klimatolog olan Alexander Orlik, "Dün (6 Temmuz) kar kalınlığı 3 cm idi. Bugün veya sonraki gün tamamen erimesini bekliyorum. Karların tamamen erimesi olağan değil. Bazı yıllarda kar örtüsü bütün yaz boyunca oradadır. Ama en erken ağustos ayında olur" dedi.
Zirvede Haziran ayı boyunca da kar miktarı, kayıtların tutulmaya başladığı 1938'den bu yana en düşük seviyelerde ölçülmüştü.
Orlik konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu: "30 Haziran'da Sonnblick'teki kar kalınlığı 39 cm idi. Haziran ayında bir önceki en düşük kar derinliği, 1942'de 120 cm idi. Ortalama bir haziranda, ay sonunda 307 cm kar yağar. Geçen yıl haziran ayında minimum kar derinliği 362 cm idi."
Diğer verilerle birlikte her 10 dakikada bir kar seviyesini yayınlayan gözlemevinin verileri, salı gününden (5 Temmuz) itibaren kar kalınlığının yalnızca birkaç santimetreye kadar inmiş olduğunu gösteriyor.
Sonnblick Gözlemevi, bilim insanlarının atmosferin daha yüksek seviyelerini keşfetmeleri için 1886'da inşa edilmişti. O zamandan beri meteorologlar gözlemevini hava durumunu tahmin etmek için kullanıyor.
İtalyan Alplerinde buz kütlesi çökmüştü
Öte yandan, kavurucu sıcak dalgalarının yaşandığı Avrupa'daki ısınma, dağlardaki kar ve buzun çoğunun alışılmadık şekilde hızlı bir şekilde erimesine neden oldu. Bu durum, hafta başında İtalya'daki Marmolada dağında bir buzulun çökerek çığa yol açmasına sebep oldu.
Olayda en az yedi kişi yaşamını yitirirken bilim insanları, buzun zayıflamasıyla ortaya çıkan felaketi küresel iklim değişikliğine bağlıyor.
TIKLAYIN - İtalya'da kuraklık: 5 bölgede OHAL ilan edildi
(SD)