Geçen hafta Cuma günü (15 Mart) son rakamlara göre 128 ülkede 2 bin 233 kentteki iklim için okul grevine neredeyse 1.5 milyon çocuğun katıldığı belirlendi.
Fridays for Future (Gelecek için Cumalar) hareketinin internet sitesinde protestoların Avustralya'dan Hindistan'a, İngiltere'den ABD'ye pekçok ülkede büyük kalabalıklarla gerçekleştiği belirtildi.
TIKLAYIN - Z Kuşağı İklim için Küresel Okul Grevine Çıkıyor: İnsanlığın Kaderini Değiştireceğiz
The Guardian gazetesi çevre editörü Damian Carrington'ın haberine göre okul grevine Arjantin'te katılan 18 yaşındaki Eyal Weintraub, "Tarihte yoksulluk, yetersiz beslenme, eşitsizlik ve elbette küresel ısınmayı çözecek teknik kapasitelere sahip olduğumuz bir noktaya geldik Bu potansiyelin avantajını kullanıp kullanmayacağımıza aktivizmimiz ve uluslararası dayanışmamız karar verecek" dedi.
Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi adına Twitter'dan yapılan açıklamada "O (Greta Thunberg) sürdürülebilir bir gelecek için genç jenerasyonu dinlememiz gerektiğinin kanıtı" ifaedelerini kullandı.
Greta: Kimsenin küçük olmadığını kanıtladık
Ağustos 2018'de ilk okul grevini başlatan İsveçli aktivisit Greta Thunberg, Facebook sayfasından yaptığı açıklamada katılımın 1.5 milyon öğrenciye ulaştığını söyledi ve ekledi:
"İsveç'te (ve başka her yerde...) favori tartışma yaptığımız şeyin önemli olmadığını çünkü fark yaratmak için çok küçük olduğumuz yönünde. 350.org'a göre Cuma gösterisi şimdiye kadarki en büyük küresel iklim hareketi oldu.
"Bu İsveç, Belçika, İsveçre gibi küçük ülkelerden birkaç okul çocuğunun iklim krizi nedeniyle okula gitmeme kararıyla başladı.
"Biz kimsenin fark yaratmak için çok küçük olmadığını kanıtladık."
"Ekolojik felakete bütüncül bakmalıyız"
İsveçli aktivist şunları da kaydetti:
"Artık daha fazla elektrikli arabalar, nükleer enerji, et, hava olaşımı, bio yakıtlar vs. vs. gibi bireysel ve farklı konulara odaklanamayız.
"Acilan sürdürülebilirlik krizini ve devam eden ekolojik felaketi işaret eden bütüncül bir bakış açısına ihtiyacımız var. Bu nedenle sürkli artık krize kriz gibi davranmamız gerektiğini tekrarlayıp duruyorum.
"Çünkü ancak ondan sonra ve elimizdeki en iyi bilimin rehberliğinde (Paris Anlaşması'nda da açıkça belirtildiği gibi) birlikte dünyayı ileriye götürmeye başlayabiliriz."
"Dünyanın kalan kaynaklarını adil paylaşmalıyız"
"Tamamiyle yeni bir düşünce sistemine ihtiyacımız var. Yarattığınız politik sistem tamamen rekabetle alakalı. Tüm amaç ne pahasına olursa olsun kazanmak olduğunda hile yapıyorsunuz. Gücü ele geçirmek için. Bunun artık bir sonu olmalı.
"Birbirimizle rekabet etmeyi bırakmalıyız. İş birliğine ve dünyanın kalan kaynaklarını adil bir şekilde paylaşmaya başlamalıyız. Gezegenin izin verdiği sınırlarda yaşamaya başlamalı, eşitliğe odaklanmalı ve tüm canlı türlerinin iyiliği için birkaç adım geri atmalıyız.
"Biz sadece bilimin kelimeleriyle ilerliyoruz. Tek talebimiz bunu dinlemeye ve harekete geçmeye başlamanız.
"Lütfen artık çocuklara sizin kendi dağınıklığınızla ilgili sorular sormayı bırakın." (PT)
*Çeviri: bianet