İklim değişikliğine karşı Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanından sosyal hareketleri biraraya getiren "İklim İçin Kampanyası", 12-13 Kasım’da İklim Forumu, 14 Kasım’da da Büyük İklim Yürüyüşü düzenliyor.
30 Kasım-11 Aralık 2015'te Paris'te toplanacak BM İklim Değişikliği Sözleşmesi Taraflar Konferansı (COP21) kapsamında gezegenin yeni iklim politikası belirlenecek.
Bu toplantı öncesinde ise gözler Türkiye’de, 15- 16 Kasım 2015’te düzenlenecek G20 Zirvesinde. Çünkü iklim değişikliğine neden olan küresel emisyonların yüzde 74’ünden sorumlu G20 temsilcileri, Antalya’da iklim değişikliğinin ekonomik boyutlarına dair konuları tartışıyor olacaklar.
Manifesto yazılacak
İşte G20 zirvesi öncesinde Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılacak İklim Forumu’nda 60’a yakın oturumda farklı coğrafyalardan gelen 150’nin üzerinde konuşmacıyla iklim değişikliğini tüm boyutları ile ele alınacak.
12 Kasım’da başlayacak forumun açılışında Bill McKibben, Jeffrey Sachs gibi önemli isimler yer alacak.
Forum’da onlarca sivil toplum kuruluşu, sosyal hareket ve kampanya, fosil yakıt teşviklerinden tarıma, emek hareketlerinden kadın hareketlerine, gençlik hareketlerinden LGBTİ hareketine pek çok konunun iklim değişikliği bağlantısını konuşacak.
Ayrıca, “İklim İçin Sanatçılar”ın çalışmaları da salonları renklendirecek.
Forumun sonunda ise G20 liderlerine iklim için harekete geçmeleri konusunda bir çağrıda bulunulacak.
Bu çağrı metnini de kamuoyuyla buluşturmak için 14 Kasım’da saat 14.00’te iklim değişikliğine karşı Tünel’de buluşularak Büyük İklim Yürüyüşü yapılacak.
Türkiye'nin hedefi tatmin etmedi
Türkiye BM’ye sera gazı emisyonundaki katkısını açıklayan metnini (Intended Nationally Determined Contribution/İNDC) 30 Eylül’de yollamıştı.
Bu metne göre Türkiye sera gazı emisyonlarını, 2030'a kadar mevcut referans modele göre yalnızca yüzde 21 azaltma hedefi koymuştu.
Dünyaca ünlü dört bağımsız iklim araştırma kuruluşunun oluşturduğu Carbon Action Tracker (İklim Eylem Takibi), Türkiye’nin yüzde 21 azaltma hedefiyle küresel sıcaklık artışını 2°C'nin altında tutma yolunda kendisine düşen görevi yapan adil bir hedef ortaya koymadığını belirtmişti.
bianet'e daha önce konuşan Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi'nden Dr. Ümit Şahin, yüzde 21 azaltım hedefinin bile gerçeği yansıtmadığını, projeksiyon yüksek gösterilerek azaltım olacakmış gibi gösterildiğini belirtmişti.
TIKLAYIN - TÜRKİYE SERA GAZI SALIMINI YÜZDE 21 AZALTACAĞINI AÇIKLADI, PEKİ BU DOĞRU MU?
IPCC (Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli), küresel sıcaklık artışlarının 3°-4°C'ye ulaşması halinde gerçekleşmesi mümkün olan deniz seviyesindeki bir metrelik artışın Türkiye’de yaklaşık 3 milyon kişinin doğrudan etkilenmesine neden olacağını belirtiyor.
Forum programı: 1. gün ve 2. gün (Görüntülemek istediğiniz güne tıklayınız.) (NV)