Yardım kuruluşu Christian Aid, 2018'de iklim değişikliğinin dünya çapında sebep olduğu zararı hesapladı.
Rapor en yıkıcı hava olaylarından onunu inceledi. Bu olayların her biri 1 milyar, dördü 7 milyar ABD dolarından fazla zarara sebep oldu.
Rapor gelişmekte olan ülkelerde yaşayan toplulukların iklim değişikliğinin sonucu olarak ekonomik sıkıntılardan daha büyük kayıplar yaşadığının altını çizdi.
Rapora göre 2018'de kuraklıklar, sel baskınları, yangınlar, sıcak hava dalgaları, tayfunlar ve kasırgalar milyonlarca insanın ölümü, yaralanması ve yer değiştirmek zorunda kalmasına sebep oldu.
Rapora göre Florence Kasırgası sırasında yağan yağmur küresel ısınmanın etkisiyle yüzde 50 arttı, insan kaynaklı karbon salımı nedeniyle ısınan sular Michael Kasırgasının hızını artırdı.
ABD'de kasırgalar en az 32 milyar dolar (Florence Kasırgası 17 milyar dolar, Michael Kasırgası 15 milyar dolar), California yangınları ise en az 9 milyar dolar (Camp Yangını 7,5-10 milyar dolar, Woolsey Yangını 1,5-3 milyar dolar) zarara sebep oldu.
2018 en sıcak dördüncü yıl oldu
Yaşanan kuraklıklar Avrupa'da 7,5 milyar, Arjantin'de 6 milyar, Avustralya'da 5,8 ila 9 milyar, Güney Afrika'nın başkenti Cape Town'da 1,2 milyar dolar zarara sebep oldu.
İngiltere Meteoroloji Dairesi bu yıl yayımladığı bir raporda dünyanın ısınması nedeniyle sıcak hava dalgalarının eskiye kıyasla 30 kat daha olası olduğunu duyurdu.
Dünya Meteoroloji Örgütü'ne göre 2018 kayıtlardaki en sıcak dördüncü yıl oldu. Ortalama sıcaklıklar endüstriyel dönem (1850-1900) öncesi ortalamanın neredeyse 1 derece üstündeydi.
Japonya'da 2018'de yaşanan su baskınları en az 230 kişinin ölümüne neden oldu. Japonya'da Haziran ve Temmuz aylarında yaşanan seller 7 milyar dolar, ülkenin son 25 yılda gördüğü en büyük tayfun olan Jebi 2,3-5,5 milyar dolar hasara sebep oldu. Çin'de Temmuz'da yıkıcı etkilerini gösteren sel baskınları 3,9 milyar dolar, Rumbia Tropik Fırtınası ise 5,4 milyar dolar hasar yarattı.
Hindistan'da Kerala eyaletindeki sel baskınları 3,7 milyar dolar, Filipinler ve Çin'i etkileyen Mangkhut Tayfunu 1-2 milyar dolar zarara sebep oldu.
"Yüzleşmek istemiyorlar"
BBC'nin haberine göre Christian Aid'den Dr. Kat Kramer raporla ilgili şunları söyledi:
"İnsanlar iklim değişikliği hakkında konuşurken gelecekteki bir problemden bahsediyor gibi konuşuyorlar. Bunun nedenlerinden biri de iklim değişikliğinin sonuçlarının çok yıkıcı olduğunu bilmeleri ama mevcut durumla yüzleşmek istememeleri.
"Bu rapor iklim değişikliğinin çok sayıda insanın hayatını nasıl çarpıcı bir şekilde etkilemekte olduğunu gösteriyor. İklim çöküşünün büyük adaletsizliği, bundan en fazla etkilenecek olanların iklim değişikliğine en düşük katkıyı gerçekleştiren yoksul ülkelerde yaşayan insanlar olması."
2019 daha sıcak geçecek
Rapor aşırı sıcaklıkların dünyayı etkilediği 2018'in istisnai olmadığına dikkat çekiyor ve yakın gelecekte yaşanacak iklim koşullarına göre düşünüldüğünde "hafif kalacağını" öngörüyor.
2019 hakkındaki tahminler 2019'da küresel sıcaklıkları geçici olarak artıran doğal bir hava olayı gerçekleşeceğini öngörüyor. El Niño olarak isimlendirilen bu hava olayı yaşanırsa, önümüzdeki yılın daha sıcak geçecek.
İklim değişikliği hakkındaki tüm uyarılara rağmen sera gazı emisyonları artışta. 2017'de emisyonlar insan tarihinin en yüksek noktasındaydı, rapor 2018'de de rekor kırılacağını öngörüyor.
Rapor 2018'de yaşanan felaketlerin normal olmadığına, norma dönüşmelerini önlemenin mümkün olduğuna dikkat çekiyor. Aşırı sıcaklıkların yarattığı zararların artmasını önlemenin tek yolu hızlıca sera gazı emisyonlarını kesmek ve küresel emisyonları sıfıra indirmek.
Christian Aid HakkındaChristian Aid fakirliğe karşı "inanç ve milliyet ayrımı yapmadan herkes için eşitlik, onur ve özgürlük" için çalışan Hıristiyan bir yardım kuruluşu. |
*Kaynaklar: Christian Aid, BBC. Çeviren: Ege Öztokat