İlk sırada ABD var
İklim değişikliği karneleri G8 ekonomilerinin neden olduğu sera gazı emisyonlarını on kriterde inceliyor ve kıyaslıyor. Bu karnelerde ayrıca hükümetlerin iklim değişikliği tehdidine yönelik nasıl hareket ettiklerini ve her ülkenin iklim değişikliğiyle mücadelede ortaya koyduğu performans değerlendiriliyor.
Kyoto Protokolü'nü imzalamayan ve sera gazı salımını azaltma konusunda bir çaba ortaya koymayan ABD, en kötü karneyi aldı.
ABD, G8 ülkeleri arasında en yüksek sera gazı salımı oranıyla ilk sırada. ABD enerjisinin üçte ikisi kömür ve petrolden elde ediliyor. WWF'ye göre, "Bush yönetimi iktidarda olduğu sürece, dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD, giderek daha çok kömür ve petrole bağımlı olarak faaliyetlerini sürdürecek."
ABD Başkanı Bush, G8 zirvesinin hemen öncesinde, Britanya'nın ITV televizyonuna verdiği demeçte, "ABD'nin yararına olduğunu düşündüğü şeyleri yapacağını" söylemişti.
"İnsanlar bizim Amerika'da çevreyi temizlemek için ne kadar çaba harcadığımızı ve yeni teknolojilere yatırım yaptığımızı öğrenince şaşıracaklar. Bu yüzden G8 zirvesinin olumlu geçeceği konusunda kuşkum yok."
Bush'un ve uluslararası ABD şirketlerinin çözüm önerisi, sera etkisi yapan fosil yakıtların kullanımını azaltmak yerine, bu yakıtların atmosfere saldığı gazları temizleyecek yeni teknolojileri geliştirmek.
G8 kriterleri karşılamaktan uzak
WWF raporuna göre, iklim değişikliği konusunda en çok çalışan üç ülke, Fransa, Almanya ve İngiltere. Ancak bu ülkeler de iklim değişikliğini önleme konusunda görevlerini yerine getirmezse, sera gazı oranı artacak.
Kanada, İtalya, Japonya ve Rusya'ysa, 2050 yılına kadar 2 derecelik küresel sıcaklık artışını önlemek için belirlenen kriterleri karşılamaktan çok uzakta.
G8 temiz enerji hareketi başlatmalı
Örgüt, G8 ülkelerinden dört temel talepte bulunuyor:
* Küresel ısınmadaki artışın sanayi dönemi öncesine göre 2 derecenin altında tutulması gerektiğini kabul etmeleri.
* Karbon dioksit salımlarını azaltmaları: Sanayileşmiş ülkelerin toplam karbon dioksit gazı salımları, 1990'dan bu yana yüzde 8.4 oranında arttı. Toplam salımın yüzde 40'ı, tek başına enerji sektöründen geliyor.
* Temiz enerji hareketi başlatmaları
* Kerestelerin sürdürülebilir kaynaklardan gelmesini garanti altına almaları: WWF, G8 ülkelerinin, bu ülkelerdeki kereste, ahşap mamul üreticisi ve tomrukçu şirketlerin yurtdışındaki operasyonlarından sorumlu tutulmalarını sağlayacak yasal düzenleme yapmalarını istiyor. (TK)
WWF'nin iklim karnesi raporunun tamamını görüntülemek için tıklayın. (PDF belgesi, İngilizce)