Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) Güney Kore İncheon’da “1,5°C Küresel Isınma Özel Raporu” metnini onaylamak üzere gerçekleştirdiği toplantının raporunu 8 Ekim'de açıklayacak.
İklim değişikliği ile ilgili olarak uluslararası topluma ve hükümetlere yol gösterecek raporun, en önemli özelliği Paris Antlaşması çerçevesinde taahhüt edilen ilk çalışmalardan biri olması.
Toplantıyı ve iklim değişikliğine karşı çözüm önerilerini yazar ve Açık Radyo programcısı Dr. Ömer Madra bianet'e yorumladı.
Madra: Yöneticiler medeniyetin ortadan kalkma riskini göz ardı ediyor
IPCC’nin “muazzam geniş çaplı” ve” önemli “olduğunu düşünen Madra, gerçek rakamların, hükümetlerin etkisi ile kamuoyundan gizlendiği görüşünde.
Yine de toplantının dünyanın varoluşu açısından bir dönemeç olduğunu söyleyen Madra, IPCC’de 91 bilim insanının ve 250 araştırmacının katkı sunduğunu, yaklaşık 24 bin uzmanın kaleme aldığı altı bin yayının incelendiğini hatırlatıyor.
Madra, konunun en iyi takipçilerinden biri olarak da IPPCC’nin risklerine de dikkat çekiyor:
“İklim değişikliğinin 1,5 derece olması riskli ama 2 dereceye de yükselme durumu var. Bu bilgiler devletler tarafından kamuoyundan gizleniyor. Bilim insanlarının görüşleri dünyanın en etkili siyasetçilerinin görüşlerini etkilemiyor. Böyle giderse önümüzdeki yıllarda medeniyet ortadan kalkacak. Yöneticiler bu durumu göz ardı ediyor”
Madra: #MeToo tarzında kampanya düzenlemeliyiz
Medeniyeti ortadan kaldıracak tehlike olarak görülen iklim değişikliğinin nedenlerine ve sonuçlarına ille de dikkat çekmek gerekiyor. Madra bu durumu, “Her yerde kürsel ısınmayı konuşmalıyız” diyerek vurguluyor ve yeni bir sivil itaatsizlik eylemi öneriyor:
“Cinsel tacizlerin geriletilmesinde etkili olan #MeToo kampanyasının bir benzerini biz de başlatabiliriz. İklim değişikliğine dikkat çeken afişler ve bilgileri her yerde paylaşmalıyız. Bu bilgiler kamuoyundan saklanıyor. Bunu bir sivil itaatsizlik eylemine dönüştürebiliriz”
Dünya sera gazı salınımı sıfıra çekilmek zorunda
Eğer ısınma 1,5 derecenin üzerine çıkarsa, düşük rakımlı ada ülkeleri gibi bazı ülkelerin varlığını sürdürme şansı azalacak. Bu endişe, 2015'te kabul edilen ve iklim değişikliği üzerine olan küresel Paris Anlaşması'nda yer almıştı.
Artan ısınmayı yavaşlatmak için, dünya sera gazı salınımını sıfıra çekmek zorunda ve bir buçuk derece hedefine ulaşmak için 2050'ye kadar karbon salınımı sıfıra düşürülmesi şart. (EMK)
* Bu haberde www.birbucukderece.com web sitesinden faydalandık.