* Görsel: 350Ankara.org.
Türkiye iklim kriziye mücadele konusunda geliştirdiği ve dünya kamuoyuna duyurduğu projelerine devam ederken Mısır'ın Şarm El-Şeyh kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı'nda (COP27) aldığı karne ile pek çok ülkenin gerisinde kaldı.
Germanwatch, New Climate Institute ve CAN International, dünya çapında en fazla sera gazı salan 59 ülkenin yer aldığı İklim Değişikliği Performans Endeksi (CCPI) 2023 raporunda geçen yıla göre altı sıra gerileyerek 47. sıraya düştü.
CCPI uzmanları Türkiye'nin Paris Anlaşması'nı imzalamasını memnuniyetle karşılarken, iklim eylemlerinde şeffaflıktan yoksun olduğunu belirtiyorlar.
Endekste öne çıkan bilgiler özetle şöyle:
Türkiye kötüler grubunda 47. sırada
Türkiye'nin aksine; Şili, Fas ve Hindistan gibi ülkeler ilk 10'a girerek gelişmiş ülkeler ile rekabet eder hale geldi. Üç sıra yükselerek bu sene altıncı sırada yer alan Şili 2050'de sera gazı emisyonlarını sıfırlayan bir hedef ve bu hedefe uygun bir mevzuat düzenlemesi ile göz doldurdu.
Geçen yıl Paris İklim Anlaşması'nı Türkiye Büyük Millet Meclis'inden geçiren ve bunun arkasına iki tane nükleer düzenlemeyi saklayan Türkiye, 2023 CCPI raporunda 47. sırada yer aldı.
Endeskte ayrıca Türkiye'nin, 1993'ten bu yana zeytin bahçelerini koruyan ve kamuoyunda "Zeytin Yasası" olarak bilinen yasayı gevşettiğine değinildi.
1 Mayıs 2022'de onaylanan yeni yönetmelikle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın elektrik üretimi için zeytinliklerde madenciliğe izin verebileceğinin altı çizildi.
Fas ve Hindistan
Uzun yıllar ilk 10'da yer alan Fas ise bir sıra yükselerek yedinci sırada yer aldı. Hindistan iki sıra yükselerek sekizinci sıraya çıktı. Hindistan'ın düşük emisyon ve düşük enerji tüketimini yenilenebilir enerji ve 2070'de sıfır emisyon hedefi ile desteklemesi bunda etkili oldu. Ancak bunun için gerekli planların eksik olması ülkenin uzmanları tarafından eleştirildi.
Çin 13 sıra geriledi, lider Danimarka
Estonya 23 sıra yükselerek dokuzuncu sıraya çıkarken Çin yeni kömür santrali projelerinin de etkisi ile 13 sıra gerileyerek 51. sıraya düştü.
Emisyonları azaltmada mevcut öncü ülke Danimarka olmaya devam ediyor. Danimarka, geçen yıl olduğu gibi endekste de hemen hemen tüm bireysel kategorilerde öne çıktı. Danimarka 'yüksek' ve hatta 'çok yüksek' dereceli uluslararası iklim politikasına sahip tek ülke.
Bununla birlikte, CO2 vergisi gibi politikaları benimsemesine rağmen, Danimarka şu anda 2025 yılına kadar yüzde 50 emisyon azaltma hedefine (1990 seviyelerine kıyasla) ulaşmaya yakın değil. İlk üç sıraya girebilmesi için, Danimarka hükümetinin enerji verimliliği performansını iyileştirmesi gerekiyor.
İklim Değişikliği Performans Endeksi (CCPI) hakkında Ulusal ve uluslararası iklim politikalarında şeffaflığı sağlayan bir araç. Küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 92'sini oluşturan 59 ülke ile Avrupa Birliği'nin iklim performansını karşılaştırmak için standartlaştırılmış bir çerçeve kullanır. İklim koruma performansı dört kategoride değerlendirilir: Sera Gazı Emisyonları, Yenilenebilir Enerji, Enerji Kullanımı ve İklim Politikası. |