Sera gazı emisyonlarında hızlı bir düşüş sağlanamaması halinde iklim değişikliğinin büyük tehlike yaratacağı uyarısını hatırlatan Greenpeace, eyleme geçmek için gereken zamanın giderek azaldığını belirtiyor.
Rapor ne diyor?
Paris'te düzenlenen toplantıda IPCC (Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli) raporu , mevcut uygulamaların sürmesi halinde 2095 yılına kadar küresel ortalama sıcaklığın 1980 -1999 seviyelerine oranla 1.1°C ila 6.4° C arasında artacağı sonucuna varıyor.
Tunmore: Rapor bir yangın alarmı
Greenpeace'in Paris'teki Uluslararası İklim & Enerji Kampanyacısı Stephanie Tunmore,"İyi haber, iklim sistemi ve bizim bu sisteme olan etkimiz konusundaki bilgi ve anlayışımızın çok geliştiği. Kötü haber ise daha fazla öğrendikçe, geleceğimizin daha da belirsiz ve tehlike altında olduğunu görüyoruz.
Burada hükümetlere çok açık bir mesaj var ve eyleme geçebilmek için gerekli zamansal aralık giderek daralmakta. Eğer bundan bir önceki IPCC raporu bir kalk borusu idiyse, bu son rapor bir yangın alarmı niteliğindedir" diyor.
Atıcı: Türkiye etkilenecek olmasına rağmen uluslararası işbirliğine katılmıyor
Greenpeace Akdeniz Enerji ve İklim Kampanyası Sorumlusu Hilal Atıcı Türkiye'nin uluslararası sözleşmelere taraf olmadığını hatırlatıyor:
" Türkiye iklim değişikliğinden en çok etkilenecek ülkelerden biri olmasına karşın iklim değişikliği ile mücadelede uluslararası işbirliğine katılmamakta direniyor. Aynı zamanda tüm OECD ve Doğu Avrupa ülkeleri arasında sera gazı salımları en hızlı yükselen ülke ve toplam salımları ile dünyada 20. sırada yer alıyor".
Sürdürülebilir enerji sistemine geçiş yapmanın çözüm olduğunu altını çizen Atıcı, Türkiye'de sorunun belli, çözümü sağlayacak siyasi iradeninse eksik olduğunu kaydediyor. (AÖ)