Oxford Üniversitesi, Gıda Geleceği Martin Programı’nın The Lancet'ta yayınlanan raporuna göre, iklim değişikliği sadece 2050 yılında 500 binden fazla kişinin gıda üretimindeki düşüş yüzünden ölümüne sebep olabilir.
Rapor’da analiz edilen 155 ülke içerisinde yer alan Türkiye en çok etkilenecek olan 16. ülke. 2050 yılında Türkiye’de, iklim değişikliğinin sadece gıda üretimindeki etkisi nedeniyle 4060 kişi hayatını kaybedebilir.
Oxford Universitesi’nden Dr. Marco Springmann’ın liderliğinde yürütülen çalışma, iklim değişikliğinin beslenme ve insan vücut kütlesi üzerindeki etkisini ölçen ve 2050 yılında,155 ülkede iklim değişikliğinin gıda üretimindeki etkisinin neden olacağı ölümleri tahmin eden ilk yöntem olarak göze çarpıyor.
Dr. Springmann araştırmayla ilgili şöyle diyor:
“Araştırmaların büyük çoğunluğu gıda güvenliğine odaklanıyor, sadece küçük bir kısmı daha geniş kapsamlı bir biçimde tarımsal üretimin sağlık etkilerine bakıyor. Gıdaya erişimdeki değişiklikler, aynı zamanda beslenme yöntemlerini ve vücut ağırlığı ile ilişkili olan risk faktörlerini de etkiliyor. Yetersiz sebze/ meyve alımı, yüksek kırmızı et kullanımı gibi riskler, kalp rahatsızlıkları, felç, kanser gibi hastalıkların artmasına ve bu hastalıklardan ölümlerin yükselmesine sebep olacak.”
2050'ye kadar 1,9 milyon insan ölecek
Araştıma, küresel sera gazı emisyonları düşürülmediği takdirde gıdaya erişimdeki ortaya çıkacak sorunların yol açacağı beslenme kaynaklı değişiklikler yüzünden, sadece 2050 yılında 529 bin insanın yaşamını yitirebileceğini ortaya koyuyor.
Raporda, iklim değişikliği durdurulamaz ise toplamda 2050 yılına kadar 1.9 milyon insanın gıdaya erişim ve beslenme düzenindeki değişiklikler yüzünden hayatını kaybedeceğini belirtiliyor.
Araştırmada, iklim değişikliğine karşı önlem alınmazsa 2050 yılına kadar öngörülen gıdaya erişimin üçte bir azalacağını, kişi başına düşen gıdanın yüzde 3,2 (99 kcal), sebze meyvenin yüzde 4, etin yüzde 0,7 azalacağı belirtildi.
Rapora göre, iklim değişikliğinden kaynaklı olarak ölümlerden en çok "düşük ve orta gelirli" ülkeler etkilenecek. 2050 yılında en çok ölüm Çin (247 bin 970) ve Hindistan’da (135 bin 970) olacak. (NV)
* Raporun İngilizcesine ulaşmak için tıklayın.
* Ülke bazındaki risk faktörlerini ve ölüm sayılarını görmek için görmek için tıklayın.
* The Lancet, 1823'te İngiltere'de kurulan dünyanın en eski tıp dergisi.