ABD'de 1988 yılında yaptığı bir sunumla, tüm dünyanın dikkatini küresel ısınmaya çeken ilk isimlerden biri olan 76 yaşındaki bilim insanı James Hansen, Almanya'nın Bonn kentindeki Dünya İklim Değişikliği Konferansı'ndan tüm ülkelere seslendi.
Hansen 6 Kasım'da başlayan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 23. Taraflar Konferansı'ndaki (COP23) konuşması sonrası Deutsche Welle Türkçe'nin sorularını da yanıtladı. Küresel ısınma tehdidi ve alınması planlanan önlemlerle ilgili "üçkâğıt" ifadesini kullanan ve bununla birlikte ABD'yi Paris İklim Değişikliği Anlaşması'ndan çekmeye çalışan Donald Trump'ı da eleştirdi.
ABD hükümeti için "Ümitsiz bir vaka" ifadelerini kullanan Hansen, hemen ardından bu konuda 'duyarlı' kabul edilen başkanlardan Barack Obama'yı hatırlatarak "Önceki hükümet için de durum öyleydi. Sorunu çözmeye çalışıyormuş gibi yapıyordu. Ama sadece minik adımlar atıyordu" dedi ve ekledi:
"Katran kumu boru hatlarının inşasına, yer altından daha fazla gaz çıkarılması için hidrolik kırma geliştirilmesine, Kuzey Dakota'daki katran kayası faaliyetlerine ve Kuzey Kutbu'ndaki ya da okyanustaki sondaj çalışmalarına izin veriyordu.
"Liberal hükümetler de sorunu çözmüyor"
"Bir önceki yönetimle de sorunu çözemiyorduk. İklimin bir sorun olduğunu söyleyip sonra da yarım yamalak çözümler sunan bu hükümetler, bir bakıma Trump tipi hükümetlerden daha büyük sorun teşkil ediyor.
"Herkesin, bu hükümetlerin ne yaptığını ve aslında fosil yakıt sanayisinin ceplerine gizlendiklerini görmesi lazım. Yani liberal hükümetler de sorunu çözmüyor.
Torunu da Obama'ya dava açmıştı
Hansen'in torunu Sophie Kivlehan (18), Obama yönetimi döneminde iklim değişikliği konusunda gerekli adımları atmadığı suçlamasıyla federal hükümete dava açan 21 çocuk ve gençten biri. Kivlehan ve dedesi, Bonn'daki konferansta düzenlenen bir basın toplantısına birlikte katıldı.
Paris Anlaşması'na Suriye'de katıldı bir tek ABD kaldı
Almanya'da 196 ülkenin temsilcisinin katıldığı iklim görüşmelerine katılan Suriye Çevre Bakanı Yardımcısı Wadah Katmavi "Suriye Arap Cumhuriyeti'nin Paris İklim Anlaşmasına bağlılığını vurgulamak isterim" dedi.
Anlaşmanın "mümkün olan en kısa sürede" imzalanacağını vurgulayan Katmavi, ülkesinin anlaşmadaki taahütlerini yerine getirebilmek için dış yardım arayacağını belirtti.
BM Sözcüsü Nick Nuttall da AFP ajansına yaptığı açıklamada, Suriye'nin hamlesini doğruladı ve Suriye hükümetinin ilk olarak imzalı belgeleri New York'taki BM Genel Merkezine göndermesi gerektiğini belirtti.
Ancak yetkililer, anlaşma ilk imzalandığında Suriye'nin uluslararası bir parya olarak görüldüğünü ve ambargolar nedeniyle Suriyeli yetkililerin Paris'e gitmesinin zor olacağını söylüyor. (PT)
*Kaynak: Deutsche Welle Türkçe, BBC, DHA