* Fotoğraf: Pixabay
Dünyanın dört bir yanından genç iklim aktivistleri, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’ni “sistem çapında bir iklim acil durumu” ilan etmeye çağıran yasal bir dilekçe hazırladı.
Aktivistler Antonio Guterres‘i daha önce pandemide yapıldığı gibi iklim konusunda da üçüncü seviye, yani en yüksek kategoriden, acil durum ilan etmeye davet ediyor.
Dilekçeyi hazırlayan 14 aktivistin arasında Greta Thunberg’in yanı sıra Marshall Adaları‘ndan Ranton Anjain ve Litokne Kabua, Hindistan‘dan Ridhima Pandey, ABD‘den Alexandria Villasenor ve Güney Afrika‘dan Ayakha Melithafa yer alıyor.
TIKLAYIN - COP26'ya rağmen 2,4°C'lik sıcaklık artışına doğru gidiyoruz
BM Genel Sekreterliği açıklama yapmadı
Aktivistler bu acil durum ilanının iklim değişikliğine uyumu, iklim bilimi analizini ve halk sağlığı müdahalelerini desteklemek için kaynakların ve teknik uzmanlığın küresel ısınmadan en fazla risk altındaki ülkelere, özellikle küçük ada devletlerine ve gelişmekte olan ülkelere aceleyle gönderilmesiyle sonuçlanacağını umuyorlar.
Yeşil Gazete'de yer alan habere göre, Birleşmiş Milletler bu dilekçe taslağını gördü ve kendi içerisinde de tartışılıyor. Ancak Genel Sekreterlik ofisi sözcüsü talebin yerine getirilip getirilmeyeceği konusunda yorum yapmaktan kaçındı.
“En az pandemi kadar ciddi bir tehdit”
Dilekçenin taslağında, eylemciler genel sekreteri ve diğer BM kuruluşlarını “iklim acil durumuna karşı kapsamlı bir BM müdahalesini harekete geçirmeye” davet ediyorlar.
Ayrıca, onları “iklim konusunda acil ve kapsamlı küresel eylemi denetlemek” için bir kriz yönetim ekibi atamaya çağırıyorlar.
Pandemide benzer bir acil durumun ilan edildiğini hatırlatan aktivistler, “Gezegendeki herkesi öngörülebilir bir şekilde tehdit eden iklim acil durumu, en az küresel bir salgın kadar ciddi ve benzer şekilde acil uluslararası eylem gerektirir” diyor.
Neden iklim acil durumu bildirimi?
Can Tonbil 2019’de bianet’te yayımlanan aynı başlıklı yazısında bunu şöyle açıklıyordu:
“Hükümet veya uluslararası ya da yerel konsey gibi yetkili bir makam tarafından onaylanmış İklim Acil Durum bildirimi, açık ve net bir eylem planı ile eşleştirilmesi durumunda toplum çapında eylemler için güçlü bir katalizör olabilir.
“İnsanlar hayati tehlike arz eden bir durum olduğunda acil durum duyurusu beklerler ve başka hiç kimsenin tehdidi ciddiye almıyor gibi görünmesi durumunda harekete geçme konusunda tereddüt ederler. Bir yangın alarmı olduğunu düşünelim. İnsanlar başlangıçta bunun sadece bir tatbikat olduğunu düşünebilirler; eğer herkes görmezden gelirse, onlar da görmezden gelecektir. Ama toplumda lider olarak kabul edilen biri yangının aslında gerçek olduğunu söyler ve kullanılabilecek en güvenli çıkışı onlara gösterirse, herkes elindekileri bir kenara bırakıp yanan binayı tahliye etmeye girişecektir.”
(TP)