İklim değişikliği ile mücadele etmek için Ağustos 2018'de okul grevi hareketini başlayan ve tek başına oturarak yaptığı okul kırma eylemi tüm dünyadaki çocuklara yayılan Greta Thunberg, Norveçli parlamenterler tarafından Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi.
Norveçli parlamenter Freddy Andre Oevstegaard, "Greta'yı aday olarak gösterdik çünkü iklim tehdidi savaş ve çatışmaların başlıca sebeplerinden birisi olabilir" ifadelerini kullandı.
Sosyalist Sol Parti üyeleri genç aktivistin dünya barışına katkısının yadsınamaz olduğunu söyledi.
Aktivist, TIME dergisinin "2018'in En Etkili Gençleri" arasında da seçilmişti.
TIKLAYIN - İklim Değişikliğini Durdurmak İçin Okul Grevine Çıkan Greta
Greta aday gösterilmesiyle ilgili "Bu adaylıkla onur duydum ve çok müteşekkirim" dedi.
Honoured and very grateful for this nomination ❤️ https://t.co/axO4CAFXcz
— Greta Thunberg (@GretaThunberg) 14 Mart 2019
"Bu konuda başka kimse bir şey yapmıyor"
Her gün Parlamento binası önünde ya da yakınlarında grevini kararlılıkla sürdüren Asperger sendromlu Greta, okul grevinin ilk haftalarında The Guardian gazetesinden David Crouch'a şunları söylemişti:
"Bunu yapıyorum, çünkü bu konuda başka hiç kimse bir şey yapmıyor. Elimden geleni yapmak benim ahlaki sorumluluğum. Politikacıların iklim değişikliğine odaklanmasını ve bu sorunu gerçek bir kriz olarak ele almasını istiyorum."
TIKLAYIN - Greta'nın BM İklim Zirvesi Konuşması: Size Yalvarmaya Gelmedik
Greta'nın çağrısıyla yarın küresel okul grevi var
Greta Thunberg'in çağrısıyla yarın son güncellemeye göre 105 ülkede öğrenciler okul grevine çıkarak iklim değişikliğini eleştiren pankartlar taşıyacaklar. Okul grevine Türkiye'den de 10 farklı yerden katılım olacak. (PT)