* Fotoğraf: Diyar Saraçoğlu.
İkizköy Çevre Komitesi, bugün, Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı'na (UNDP) mektup yazarak Akbelen Ormanı'ndaki ağaç kesimlerini üstlenen YK Enerji'nin iştiraki olduğu Limak ile iş birliğini sonlandırmasını istedi.
Mektupta, Limak Holding'in BM Küresel İlkeleri'ni ve BM İş Dünyası ve İnsan Hakları Rehber İlkeleri'ni gözetmediği belirtildi.
Sicil temizlenmesi
Söz konusu iş birliğinin Limak'a haksız itibar sağladığını ve sicilinin temizlemesine (social washing) neden olduğunu söyleyen komiteye göre Limak Holding'in Akbelen'deki kömür faaliyetleri sebebiyle bugüne dek özetle şu hak ihlalleri yaşandı:
- Tarım arazilerinin ellerinden alınması ile kadınlar erkeklere daha bağımlı hâle gelmektedir. Yerinden edilmeler sonucunda kent merkezlerine gitmek zorunda kalan kadın, çocuk ve yaşlılar kentteki evlerde erkeğe muhtaç yaşamaya mahkûm bırakılmaktadır.
- BERN Biyoçeşitlilik Sözleşmesi'ne taraf olan Türkiye, Akbelen Ormanı'nda bulunan 10 farklı endemik türü ve yaşam ortamını korumakla yükümlüdür. Maden ocaklarının ortadan kaldırdığı toplam alanın 5 bin hektar olduğu tahmin edilmektedir.
- İşletme baca filtresi yatırımlarını beş üniteden sadece ikisinde tamamlamıştır. Üç ünite çevre yatırımlarını tamamlamadan çalışmaya, zehir saçmaya devam etmektedir. Ayrıca santrallerin ve maden işletmesinin suları zehirlediği yapılan incelemelerle ortaya konmuştur: İkizköy kömür ocağının havzasında kalan Değirmen Deresi'nin III. Sınıf (kirlenmiş su) kalitesinde olduğu, derede nikel, kobalt ve manganez gibi ağır metallerin havza doğal arka plan-DAP değerlerinin 19, 8 ve 9 kat üzerinde olduğu tespit edilmiştir.
- 90'lı yıllarda yöre halkı tarafından Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin kapatılması talepli dava Türkiye İdare Mahkemelerinde görülmüş ve santrallerin kapatılmasına karar verilmiştir. Kapatma kararı Danıştayca onanmış ve kesinleşmiştir. Buna rağmen Bakanlar Kurulu karar alarak mahkeme kararını uygulamamıştır. Uygulama AİHM'ye taşınmıştır. AİHM 2005 yılında Türkiye'nin yargı kararına uymayarak termik santrallerin çalışmasına izin vermesini Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı bulmuştur. AİHM kararına rağmen her iki santral de on yıllardır çalışmaya devam etmektedir.
Akbelen Ormanı'ndaki ekolojik tahribat sürerken İkizköylüler ve Akbelen Ormanı savunucuları, dün (17 Ağustos) Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerine hukuka aykırı olarak verilmiş olan çevre izinlerinin iptal edilmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvurdu.
Limak Holding hakkında
1976 yılında Nihat Özdemir ve Sezai Bacaksız tarafından, inşaat faaliyetleri için kurulan bir şirketler grubu.
Günümüzde inşaat sektörüne ek olarak turizm, çimento, enerji, altyapı, havacılık, elektrik ve mekanik taahhüt, teknoloji ve yiyecek-içecek sektörlerinde de faaliyetlerini yürütüyor.
Aralık 2020 verilerine göre, en fazla kamu ihalesi alan ilk 10 şirket arasında.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2021 yılı bütçe görüşmelerindeki konuşmasında, Limak Holding, Cengiz Holding, Kolin, Kalyon ve MNG Holding'i "5'li Çete" olarak adlandırdı ve haksız kazanç elde ettikleri iddiasında bulunduğu bu şirketlerin yatırımlarını iktidara geldiklerinde kamulaştıracaklarını açıkladı.
Holdingin yürüttüğü projelerden bazıları:
Sabiha Gökçen Havalimanı, İstanbul (Tamamlandı)
Priştina Uluslararası Adem Yaşari Havalimanı, Kosova (Tamamlandı)
Tandoğan-Keçiören (M4) Metro Hattı, Ankara (Tamamlandı)
İstanbul Havalimanı, İstanbul (Tamamlandı)
1915 Çanakkale Köprüsü (Tamamlandı)
Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali.
(TY)