Festivali düzenleyenler, Tünel çevresinde yaşayan veya tarihi mekana gönül vermiş, genel iletişimsizlik ve anlayışsızlık açmazına karşın dayanışmanın ve kolektif üretmenin hala imkanlı olduğuna inanan kişilerden oluşuyor.
İstanbul'a bir festival daha
21-26 Ekim tarihleri arasında ikincisi gerçekleşecek olan festival; müzik, dans, sinema, tiyatro, resim, fotoğraf, video enstalasyon, alternatif moda alanlarından hem şaşırtıcı örnekler sunmayı hem de bazı "ilk"leri tüm İstanbul ile paylaşmayı hedefledi.
Sanatın değişik disiplinlerini, yerli ve yabancı sanatçıların birçok eser ve projesini bir araya getiren festival, bir hafta boyunca Pera ve Galata semt sakinlerine, Beyoğlu'nun ve özellikle Asmalımescid'in kadim ziyaretçilerine, çalışanlara, gençlere, çocuklara, sokaktan tesadüfen geçenlere, deli dolu bir şenliğe paravansız dahil olma imkanı sunacak.
Beyoğlu mekanları Festival'e açıldı
İtalyan Kültür Merkezi, Tünel Meydanı, Tünel Metro İstasyonu, Tünel Sokakları başta olmak üzere Mekan Dans Stüdyosu, Babylon, Kırım Kilisesi, 7 Sanat Galerisi, Bina, Şimdi, 5. Peron ve Little Wing gibi Tünel çevresindeki birçok mekanın ev sahipliği yapacağı festivalin organizasyonu ise alanında uzman 10 kişiden oluşan ve kar amacı gütmeyen "Tünel Sanat Festivali Girişimi"ne ait.
Girişim, Tünel çevresinde yaşayan veya tarihi mekana gönül vermiş, genel iletişimsizlik ve anlayışsızlık açmazına karşın dayanışmanın ve kolektif üretmenin hala imkanlı olduğuna inanmış, alışılagelenin aksine kentleşmenin ekoloji ve sanatla eşgüdümlü olduğu fikrine dayanan bir grup İstanbulludan oluşuyor.
Festivalde, farklı türlerden 18 müzik grubu sahne alacak, bir tiyatro topluluğu, 45 film ve video sanatçısı ve 32 dansçının çalışmaları, 23 plastik sanatlar ve seramik sanatçısı ile üç moda tasarımcısının eserleri neredeyse günün her saatinde izlenebilecek.
"Tünel" bestesinin prömiyeri yapılacak
İstanbul'un hatırı sayılır sinema meraklısına, İtalyan Kültür Merkezi ve Sofyalı Sokak'ta yerli ve yabancı, kısa ve uzun metrajlı filmler sunulacak. Ekolojik yaşam üzerine, Pera ve Galata'nın gizli tarihi üzerine şiirli, müzikli söyleşiler yapılacak.
Tünel'de yapılacak bazı etkinlikler ise izleyiciler için bir ilk olacak. Çağdaş müzik topluluğu The Committee, Mehmet Demirtaş'ın kompozisyonunu yaptığı "Tünel" bestesinin prömiyerini İtalyan Kültür Merkezi'nde gerçekleştirecek. Akdeniz müziğini klasik Türk müziği ile ustaca harmanlamış, Türkiye'nin en uzun soluklu gruplarından Yeni Türkü, tüm sevenleri ile Tünel Meydanı'n da ilk kez buluşacak.
Karadeniz müziğini tüm dünyaya tanıtıp sevdiren ünlü müzisyen Fuat Saka, kıpır kıpır şarkılarını Tünelliler için Babylon'da söyleyecek. "İstanbul Birinci Çöp Orkestrası", çöpleri genel anlam ve kullanımından özgürce soyutlayarak bilim-kurgu filmlerine taş çıkartan bir geçit töreni yapacak.
Kısa film atölyesinin katılımcılarının hazırlayacağı "tünel-geçiş" başlıklı projeler, festivalin son günü Tünel Metro İstasyonu içinde gösterime sunulacak. Plastik sanatlar köşesinde 10 ressam, özgün anlatımları ile Tünel'i bir tuval üzerinde buluştaracak. Resim, festival sonunda IETT'ye hediye edilecek. Özgün fikri Fransız sanatçı Sabine Jamet'e ait olan, 100 dansçı ile Tünel-Taksim arasında yapılacak koreografik yürüyüş "Tunel Total Corpus" festivalin kapanış etkinliği olacak.
Cafe'de "Bizans Binaları" söyleşisi
Ayrıca, programa Doktor Robert Graven'in konuşmacı olacağı, "Bizans Binaları" başlıklı bir soylesi de eklendi. Söyleşi, 22 Ekim Carsamba günü, saat 15.00'te, Yagmur Cafe'de (Babylon'un Sokagi, sagdaki son apartman, Kat 1) gerçekleştirilecek.
Hiçkimsenin yerinde durmasına olanak vermeyecek bu çok kapsamlı etkinlik; Bosch, Siemens, Hedef Konfeksiyon sponsorluğunda, başta İtalyan Kültür Merkezi olmak üzere, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Beyoğlu Belediyesi, İETT, Beyoğlu Gazetesi, Açık Radyo, Istanbul.com.tr, Dancentrum.com, SMS Proaudio, Motif Müzik, Hotel Daphnis, Winsor&Newton, Mekan Dans Stüdyosu, 7 Sanat Galerisi, ITM Akademi ve Onur Air'in destek ve işbirliği ile gerçekleşecek. (EÖ/BB)