Aralarında Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve bazı polislerin bulunduğu 63 kişi hakkında tahliye kararı veren İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi Mustafa Başer dün tutuklandı.
Cuma günü de 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik tutuklanmıştı. Özçelik ve Başer 27 Nisan günü HSYK tarafından açığa alınmıştı.
İki hakim de “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' ve ''silahlı örgüt üyesi olmak'' suçlarından tutuklandı.
Arama kararı çıkarılan Mustafa Başer dün sabah Bakırköy Adalet Sarayı’na geldi ve bir açıklama yaptı:
“Vicdanen dosyalara baktım ki tutuklanmalarını gerektiren herhangi bir şey olmadığı için tahliye kararı vermek durumunda kaldım. Başka bir seçeneğim yoktu. Öncelikle ben bu kararı bana gönderen asliye cezaya gönderdim. Dedim ki ‘Bu konuda sen karar ver’. O bana tekrar gönderdi ve bu konuda uyuşmazlık çıktı. Sonra 9’uncu Ağır Ceza bu işi çözdü ve bana ‘Sen karar vereceksin’ dedi. Ben de şubat ayında o zamanki reddi hâkim talebini soyut bulduğum için, hangi hâkimin neden reddedildiği belirtilmediği için reddettim. Eğer bugünkü verdiğim karar usul ve yasaya aykırı ise o gün reddetmem de usul ve yasaya aykırıdır. Toplumun her kesimine söylüyorum: Eğer yargıç bağımsız karar veremeyecekse davalarını açabilecekleri bir mahkeme kalmaz. Çünkü yargı bağımsızlığı kişisel bir bağımsızlık değildir.”
Ne olmuştu?
Temmuz 2014'te başlayan ve arka arkaya yapılan operasyonlarda tutuklanan emniyet görevlileri ve Karaca'nın avukatları, Çağlayan'daki İstanbul Adliyesinde bulunan 10. sulh ceza hakimliğini reddederek tahliye talebinde bulundu. Avukatlar, reddi hakim taleplerini İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi'ne yaptı.
Reddi hakim talebini kabul eden İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi tahliye taleplerinin değerlendirilmesi için dosyayı İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. 32. Asliye Ceza Mahkemesi de tahliye taleplerini kabul ederek tüm sanıkların tahliyesine karar verdi. Aynı saatlerde avukatlar, tahliye kararının UYAP'a girişinin engellenmek istendiği bu nedenle UYAP'a erişimin engellendiğini ileri sürdü.
İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği ise İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi'nin yetkisi olmadığı halde verdiği reddi hakim kararının usul ve yasaya uygun olmadığı gerekçesiyle "yok hükmünde" olduğuna karar verdi. Cumartesi gecesi nöbetçi olan İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği, bu kararı polislerin tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi'nden sorumlu Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na da göndererek tahliyeyi engelledi.
Başsavcılık sabaha karşı konuyla ilgili açıklama yayınladı ve sulh ceza hakimliklerince tutukluluğun devamına şeklinde nihai bir karar verildiğini belirtti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı İnfaz ve İlamat Bürosu, 70 tutuklunun tahliyesine karar veren İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin yazdığı tahliye müzekkerelerini, mahkemeye iade etti.
Adalet Bakanı Kenan İpek de açıklama yaptı, HSYK Teftiş Kurulu Başkanlığının tahliye kararının ardından inceleme için iki başmüfettiş görevlendirdiğini açıkladı. Müfettişlerin raporunun ardından iki asliye ceza mahkemesi hakimi açığa alındı.
32. Asliye Ceza Mahkemesi Karaca hakkında verdiği tahliye kararında ısrar etti. Savcılığın gönderdiği dosyayı "tahliye kararları yerine getirilsin" diyerek infaz savcılığına geri gönderdi. 29. Asliye Ceza Mahkemesi ise, "10 Sulh Ceza Hakimliği'nin 'yok hükmünde kararı' yok hükmündedir" dedi. Mahkeme kararları, yok hükmünde sayan Sulh Ceza Hakimi ve kararı yerine getirmeyenler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. HSYK ise asliye ceza hakimlerinin açığa alınmasına karar verdi.
İstanbul İnfaz Savcısı Ahmet Hanefi Uslu ise İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin "Tahliye kararları yerine getirilsin" talimatlı yazısını tekrar iade etti. (NV)
Bu haberi Anadolu Ajansı ve Hürriyet gazetesinden derledik.