Eğitim Reformu Girişimi (ERG) ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) Çocukların Gözünden Okulda Yaşam başlıklı araştırma raporunu duyurdu.
Çalışma Türkiye’de ilköğretim çağındaki çocukların okul deneyimlerine odaklanıyor.
2014-2015 eğitim-öğretim döneminde 25 ilde gerçekleştirilen araştırma 4,5 ve 7. sınıflarda okuyan 2072 çocukla yapıldı.
Tam gün öğretim
Yakın zamanda Başbakan Binali Yıldırım’ın açıklamasıyla gündeme gelen ikili eğitimin sona erdirilmesi konusu bu araştırmada da ortaya çıktı.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 2015-2019 Stratejik Planı’nda ikili öğretim uygulanan ilköğretim okullarının oranının 2019’a kadar yüzde 10’a düşürülmesi hedefleniyordu.
Raporda ikili öğretim uygulanan okulların sayısının azaltılması için derslik yapımına hız verilmesinin şart olduğu ve bu amaçla bu konudaki bütçenin arttırılmasının gerekliliği vurgulanıyor.
Aynı zamanda ikili öğretim uygulanan okullarda okuyan öğrencilerin dezavantajlı konumuna da dikkat çekiliyor. İkili öğretimin çocukları olumsuz etkilediği alanlar arasında beslenme ve sosyal etkinliklere katılım öne çıkıyor.
TIKLAYIN - HER DÖRT OKULDAN BİRİNDE İKİLİ ÖĞRETİM YAPILIYOR
İkili öğretimin sonuçları
Araştırmaya göre, sabahçı çocuklar tam gün okuyan akranlarına göre daha az oranda kahvaltı edebiliyor. Öğlenci çocuklar da tam gün okuyan akranlarına göre daha az oranda öğle yemeği yiyebiliyor.
Ayrıca ikili öğretimin öğrencileri daha az kulüp faaliyetine katılıyor.
“Ders saatlerinin yeniden düzenlenmesi okuldaki beslenme ve sosyal etkinliklere katılma olanaklarının iyileştirilmesi öncelikli ihtiyaçlardır.”
Ders saatleri azaltılmalı
Ortaokullarda haftalık ders saatinin azaltılması gerektiğini vurgulayan rapora göre, 4+4+4 öncesine göre ders saatlerinde yaklaşık olarak bir okul gününe denk gelecek artış sözkonusu. Bu durum, özellikle ikili öğretim uygulanan okullarda okula başlama saatlerini çok erken, okulun bitiş saatlerinin çok geç olmasına; ders dışı etkinliklere zaman ayrılamamasına, teneffüs sürelerini kısa olmasına ve blok ders uygulamasıyla çok uzun ders sürelerine neden oluyor.
“Çocukların okulda geçirdikleri sürelerin önemli bölümünün ders saatlerine ayrılması ve teneffüslerin kısa olması çocukların okul deneyimini olumsuz etkiliyor.
“Çocukların okulda temel gereksinimlerini karşılayabilmesi ve sosyal etkinliklere zaman ayırabilmesi için haftalık ders saatinin azaltılması bir çözüm olabilir.” (YY)
Çocuklar uzun teneffüs istiyor |
Araştırmaya katılan çocukların bazılarının görüşleri şöyle... “Ben sabahçıyım. Sabahın 5’inde kalkıyorum. Bir de evimiz okula uzak, servis götürüyor bizi. (Erdem / Antep) “10 Dakika teneffüs neye yarasın! Elimi mi yıkayayım, tuvalete mi gideyim?” Meltem (İzmir) “Teneffüslerimiz çok kısa. Nasıl geçirdiğimizi bile anlamıyoruz. Dışarıya çıkıyoruz, bir bakıyoruz zil çalıyor. Onsan biraz rahatsızız aslında, 10 dakika teneffüs çok az.” (İlknur /Batman) |
* Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.