29 Temmuz'da, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Nurten Altınok, Avesta Yayınları adına yayıncı Abdullah Keskin hakkında açılan soruşturmada, kovuşturmaya gerek olmadığına karar verdi.
Aram Yayınları yetkilisi Fatih Taş, bianet'e verdiği bilgide, kendilerine tebliğ edilen bir karar bulunmadığını, tebliğ edilmesi halinde buna itiraz edeceklerini açıkladı.
Savcılık: "Telif hakkı sahibinin bilgisi var"
Takipsizlik kararında, "şüpheli, telif hakkı sahibinin bilgi ve rızası dahilinde neşir eylemini gerçekleştirdi, müşteki şirketin sözleşmesinde şikayet hakkı bulunduğuna dair bir açıklık da yok" denildi.
Kararda, Aram Yayınları ile yazar Hassanpour arasında var olan sözleşmenin "basit ruhsat" niteliğinde olduğu, kitabın çeviri hakkının dahi bir yayınevine ayrıcalıklı şekilde tanınmadığı, diğer hakları ve bu arada şikayet ve dava hakkının eser sahibinde saklı tutulduğu" belirtildi.
Yazar Hassanpour ile işbirliğin ilk olmadığını açıklayan Avesta Yayınları, Temmuz 2005'te yayımladıkları yazara ait "Kürdistan'da Milliyetçilik ve Dil 1918-1985" başlıklı itilaf nedeni kitabın, 1997'de bastıkları "Kürt Diliyle İlgili Devlet Politikaları ve Dil Hakları" kitabını da içerdiğini açıkladı.
İki Kürt yayınevi karşı karşıya geldi
Yazar Hassanpour'un kitabı, iki Kürt Yayınevi'ni karşı karşıya getirdi. Kitabın yayımından sonra Aram Yayınları, Savcılığa ilettiği şikayette kitabın, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na muhalefet edildiği iddiasıyla, toplatılmasını istedi.
Bu talebi inceleyen Sulh Ceza Mahkemesi, toplatmayı reddetti. Bunun üzerine Aram Yayınları'nın İstanbul 3. Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesi'ne yaptığı itiraz 19 Temmuz'da kabul edilerek, kitaba el konulmasına karar verildi.
Ertesi gün Avesta Yayınları'na ait depoda arama yapan polis, 1036 adet kitaba el koydu. Yayınevi yetkilileri, bunun ardından, belgelerle Savcılığa başvurarak kararın iptal edilmesini istedi. İşlem başvurunun yapıldığı 29 Temmuz günü iptal edildi. Alınan karara Aram Yayınları 15 gün içinde itiraz edebilir. (EÖ)