Üniversite sınav sonuçları açıklandı. Öğrenciler kayıt tarihlerini beklerken barınma sorununu çözmeye çalışıyor. Sohbetlerin ana ekseni “Yurt mu, ev mi?” sorusu.
Ulaşım, ev kiraları gibi ücretlerin yüksek olduğu İstanbul’da bu sorun daha da hayati bir önem kazanıyor. Tecrübelere kulak vermekte fayda var diyerek Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı yurtlardan birinde kalan Pelin Gençer ve öğrenci evinde kalan Elif Aksoy ile konuştuk.
Masraflar, koşullar, yaşanılan yerin akademik başarıya etkisi, temizlik gibi başlıklarla yurtta ve evde kalmaya dair tecrübeleri dinledik. Sonuçların kişilere, yurtların ve evlerin koşullarına, arkadaşlara göre çeşitlilik gösterdiğini not etmek gerek.
Tercihlerin sebepleri Gençer yurdu tercih nedenini "Maddi açıdan uygun, kampüsün içinde olması ve odada anlaştığım insanların bulunması" olarak özetledi. En büyük sıkıntısının giriş saatleri olduğunu söylerken "Daha az para ödeyebileceğim durum ortaya çıksa yurtta kalmayı tercih etmezdim" diye ekledi. Aksoy ise daha önce yurtta kaldığını, odasının rahat olmadığını söyledi: "İnsanların düzensizliği sizin düzensizliğiniz olmaya başlıyor. Kaldığım odadakiler derslere çok gitmiyordu, üzüm üzüme baka baka kararıyor bir süre sonra. İstediğin saatte uyuyup uyanamamak da rahatsız ediciydi." |
Yurt/Ev-Yemek gideri
Yurt
KYK’ya bağlı genel yurtlara aylık 111 lira ödeniyor. “Yüksek ücretli-özel” yurtlarda bu rakam iki katına çıkıyor. KYK yurtlarına giden her öğrenciye aylık 150 lira kadar yemek parası ödeniyor. Ekonomik durumu uygun olmayan öğrencilerden -yurtların kotaları var- 111 liralık ücret de alınmayabiliyor.
Ev
Aksoy iki kişi kaldıkları evin kişi başı aylık masrafının 500 lirayı bulabildiğini söylüyor.
Yemek
Yurt
Kaldığı yurtta yapılan yemeklerin güzel olduğunu söyleyen Gençer, daha kalabalık yurtlarda yemeklerin daha kötü olabildiğini belirtti.
Ev
Öğrenci evinde kalan Aksoy ise ana masrafları ev arkadaşı ile paylaşarak yemekleri olabildiğince evde yapmaya çalışıyor.
Odalar
Yurt
Gençer, KYK’nın daha az sayıdaki özel yurtlarında iki kişilik olan odaların genel yurtlarda en az altı kişilik olduğunu, bu sayının 12’ye dek çıkabildiğini söyledi. Kendisi altı kişilik odada kalıyor.
Ev
Evde kalan Aksoy’un ise kendine ait odası var.
Dönüş saati
Yurt
Gençer’in “Yurttaki en büyük sıkıntım” dediği yurda en son giriş saati yurt ve ev ayrımının en belirgin yeri gibi görünüyor. Gençer saat 23.00 olan giriş saatinde yarım saat tolerans olabildiğini söyledi: “Bu zamanı aştığımızda dışarıda kalmıyoruz. Ancak 24.00 sonrası için tutanak tutuluyor ve üç tutanak yurttan atılmamıza yol açıyor.”
“Evci izinler”in ailelere bildirildiğini söyleyen Gençer, Gezi direnişi sırasında bu izinlerin iptal edildiğini ekledi. Yurdun kampüs içinde olmasının ise en büyük avantaj olduğunu belirtti.
Ev
Öğrenci evinde kalan Aksoy eve istediği saatte girebildiğini söylerken ancak diye devam edip kadınların sıkça paylaştığı sorunlara işaret etti:
“Evin bulunduğu yer nedeniyle geç saatlerde dönerken kıyafetler, erkeklerin tacizleri ve ulaşım açısından sorunlar yaşayabiliyorum. Taksi kullandığım ya da arkadaşlarla döndüğümde sıkıntı yaşamıyorum.Okula gitmek içinse yarım saat harcıyorum, sorun olmuyor."
Çalışma Koşulları
Yurt
Gençer yurtlardaki etüt odalarının yeterli olmadığını, özellikle sınav dönemlerinde sorunun arttığını söyledi:
“Kalabalık odalar, her bölümden arkadaş edinmek açısından iyi ama derse odaklanacak kişi için yurt pek tercih edilebilir yer değil. Etüt odasında kalktığım an yerime başkası geçebiliyor, ütü masasında ders çalıştığımı hatırlıyorum.”
Ev
Aksoy ise şöyle dedi: “Eve çıktığım ilk dönem notlarımda belirgin yükselme oldu. Bu herkesin kendi çabasıyla alakalı ancak yurtta sessizliğin sağlanmaması, kalabalık olması gibi koşullara nazaran evde çalışma ortamı daha rahat.”
Temizlik
Yurt
Gençer, yurtlarda görevlilerin temizlik yaptığını ancak yeterli olmadığını, kendilerinin de temizlik yaptığını söyledi:
“Çamaşır makinesi bu sene geldi, öncesinde elde yıkıyorduk. Banyo ve tuvalet odaların dışında, bu sene koşulları iyileşti ama 60 kişinin kullandığı yer ne kadar temiz olabilirse o kadar temiz.”
Ev
Aksoy ise “temizlik yapmak çok da yorucu değil” diyerek evin yurttan daha temiz olduğunu söyledi.
*İstanbul'da KYK'nın karma yurdu bulunmuyor. KYK'nın kadınlar için 12 genel, beş özel yurdu , erkekler için sekiz genel üç özel yurdu var. Bu yurtlardan bazıları bir kaç bloglu.(BK)