* Fotoğraf ve haber: Anadolu Ajansı (AA)
Avusturya Ulusal Meclisi'nde sandalyesi bulunan dört siyasi partinin hazırladığı ve 1995 yılında Bosna Hersek'in Srebrenitsa kenti ve çevresinde yaşananları soykırım olarak tanıyan önerge kabul edildi.
Buna göre, mecliste temsil edilen tüm partiler, 8 binden fazla sivilin katledildiği olayı soykırım olarak kabul eden önergeyi onayladı.
Kabul edilen önerge doğrultusunda her yıl "11 Temmuz Srebrenitsa Soykırım Günü" olarak kabul edilecek ve mecliste anma yapılacak.
Konuyla ilgili açıklama yapan Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) Milletvekili Herald Troch, mecliste alınan kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek bir kez daha Srebrenitsa'da işlenen soykırımı kınadı.
Yeşiller Partisinden Ewa Ernst-Dziedzic de Avusturya meclisinde yaptığı konuşmada, 8 binden fazla kişinin katledildiği soykırımın görüşülüp kabul edilmesinin önemli bir gelişme olduğunu ifade etti.
Yeşiller Partisinden Bedrana Ribo da Avusturya'da alınan soykırımı tanıma ve anma kararının başka ülke meclislerinde de alınması temennisinde bulundu. Ribo, "savaş suçu işleyenlerin bir gün yaptıklarından ötürü adalete hesap vereceklerini unutmamaları gerektiğini" söyledi.
Önerge, Avusturya'daki Bosna Herseklilerin çatı kuruluşu Consilium Bosniacum tarafından yaklaşık 2 yıldır yürütülen çok yönlü çalışma ve çok sayıda vekille yapılan görüşmeler sonucunda meclise taşınmıştı.
Arnavutluk da benzer bir önergeyi kabul etti
Oturum öncesi saygı duruşundan. (Fotoğraf: AA)
Benzer şekilde, Arnavutluk Meclisinde yapılan oturumda, iktidardaki Sosyalist Parti'nin sunduğu ve "Srebrenitsa soykırım kurbanlarının anılması ve onurlandırılmasını" içeren önerge kabul edildi.
Meclis oturumu öncesinde Srebrenitsa soykırım kurbanlarının anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
Önerge için 140 sandalyeli Meclis oturumunda yer alan 113 milletvekili "evet" oyu kullandı, karşıt veya çekimser oy çıkmadı.
Meclis Başkanı Lindita Nikolla, oturumun başında yaptığı konuşmada, "Srebrenitsa'daki soykırımın sonuçlarının insanlık için acı bir hatıra olduğunu ve böyle kalacağını" kaydederek şu ifadeleri kullandı:
"Srebrenitsa soykırımı kurbanlarının anılması ve onurlandırılması, bize barışa ulaşmanın ve barışı korumanın zor bir misyon olduğunu, geçmişin çatışmalarının geleceğin vaatlerini ve perspektifini öldürmemesi gerektiğini öğretiyor. Srebrenitsa kurbanlarının onurlandırılması, bir daha tekrarlanmaması gerektiği ve tekrarlanmayacağının sözüdür."
Kabul edilen önergeye göre, Arnavutluk Meclisi "Srebenitsa'da işlenen soykırımı bilerek veya bilmeyerek alenen inkar etme eğilimini ve eylemini; soykırımın gerekçelerinin, müsebbiplerinin, tasarlayanlarının ve destekçilerinin saklanmasını güçlü şekilde kınıyor."
Önergeyle birlikte Arnavutluk Meclisi aynı zamanda hükümetten Srebrenitsa'daki soykırım kurbanlarını onurlandırmasını ve Avrupa Parlamentosunun kararına atıfta bulunarak 11 Temmuz'un "Srebrenitsa Soykırımı'nı Anma Günü" olarak ilan edilmesini talep ediyor.
Ne olmuştu?Yugoslavya İç Savaşı sırasında Sırp saldırılarından kaçan binlerce sivil Boşnak, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 1993'te "güvenli bölge" ilan edilen ve 400 Hollandalı barış gücü askeri tarafından korunan Srebrenitsa'ya sığınmıştı. 11 Temmuz 1995'te Hollandalı askerlerce, sivil Boşnakların Sırp askerlerine teslim edilmesi ile başlayan katliamda en az 8 bin genç ve yetişkin sivil Bosnalı, Sırp güçler tarafından öldürüldü. BM'nin yargı organı Uluslararası Adalet Divanı 2007'de, kasabada yaşananları "soykırım" olarak nitelendirmiş ancak tek sorumlusunun Sırbistan olmadığına hükmetmişti. Haziran 2017'de Hollanda Temyiz Mahkemesi, Srebrenitsa Katliamı'ndan Hollanda devletinin de kısmen sorumlu olduğuna karar vermişti. Sırp komutan Mladic, Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesinde (ICTY) görülen davada, aralarında soykırımın da bulunduğu birçok suçtan müebbet hapse mahkum edilirken, 8 Haziran'da görülen temyiz duruşmasında müebbet hapis cezası onandı. Savaş döneminde Bosnalı Sırpların lideri olan Radovan Karadzic de Srebrenitsa soykırımı dahil birçok suçtan önce 40 yıl, ardından temyiz davasında müebbet hapse mahkum oldu. ICTY'de görülen davalarda ayrıca Radislav Krstic 35 yıl, Vidoje Blagojevic 15 yıl, Vujadin Popovic ve Ljubisa Beara müebbet, Drago Nikolic 35 yıl, Ljubomir Borovcanin 17 yıl, Vinko Pandurevic 13 yıl, Radivoje Miletic 19 yıl ve Milan Gvero 5 yıl hapis cezası aldı. Bosna Hersek Mahkemesinde görülen başka bir davada ise 13 Temmuz 1995'te 1000'e yakın Boşnak sivilin katledilmesi suçundan Milorad Trbic 30 yıl hapisle cezalandırıldı. Farklı mahkemelerde görülen Srebrenitsa davalarında bugüne kadar 45 Sırp'a, toplam 699 yıl hapis cezası verildi. İç savaşın en önemli isimlerinden olan, Sırbistan'ın liderlerinden Radovan Karaciç de Kasım 2017'de Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından "insanlığa karşı suç" işlemekten müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Öte yandan, eski Sırbistan Cumhurbaşkanı Slobodan Milosevic de Srebrenitsa'daki soykırımla suçlanmış ancak yargılanması sürerken cezaevinde ölmüştü. |
(SD)