Birleşmiş Milletler (BM) Soruşturma Komisyonu son raporunda hem direnişçilerin hem de hükümet güçlerinin savaş suçu işlediklerini kaydetti.
BM Soruşturma Komisyonu üyesi Carla del Ponte, Suriye'de muhaliflerden ve hükümet görevlilerinden savaş suçu işleyenlerin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesini istedi.
Carla del Ponte, komisyonun elde ettiği verilerin incelenerek Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmesi gerektiğini söyledi.
Komisyon son raporunun Suriye'yi terk eden 400'den fazla kişiyle yapılan söyleşilere dayandığını ve sözü edilen savaş suçları arasında cinayet, tecavüz, işkence, rehin alma gibi eylemler de bulunduğunu bildirdi.
Komisyon savaş suçu işleyen kişi ve birliklerin isimlerini gelecek ay Birlemiş Milletler İnsan Hakları Dairesi'ne verecek.
Önşartsız görüşme
Barış görüşmelerine dair son açıklama ise Suriye yönetiminden geldi.
Suriye Milli Uzlaşma Bakanı Ali Haydar, dün parlamentoda yaptığı konuşmada, Suriye'nin muhalif silahlı gruplarla görüşme başlatmaya hazır olduğunu söyledi.
"Suriye Hükümeti hiçbir önşart koşmadan Suriye muhalif gruplarla ülke sınırları içinde olduğu gibi yurtdışında da görüşmeye hazırız.
Silah ambargosu
Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları Suriye'deki savaşın taraflarına yönelik silah ambargosunu uzatma kararı aldı.
Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, 1 Mart'ta süresi dolacak silah ambargosunun üç ay daha uzatıldığını kaydetti.
Ancak dışişleri bakanları Suriyeli muhaliflere, "öldürücü nitelikte olmayan" ve sivil halkın korunmasına yönelik "teknik yardımın" genişletilmesini kararlaştırdı.
Teknik yardımın çerçevesi ay sonuna kadar uzmanlar tarafından somutlaştırılacak. Westerwelle yardım malzemeleri arasında koruyucu yelek ve dedektörlerin bulunduğunu söyledi.
İngiltere ve Fransa ise muhaliflere yönelik silah ambargosunun esnetilmesini istediyse de bu istek kabul edilmedi. (YY)
* Bu haberde Deutsche Welle, Rusya'nın Sesi ve Amerika'nın Sesi'nden yararlanılmıştır.