Barış İçin Akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları için "Terör örgütü propagandası" ile suçlamasıyla yargılanan akademisyenlerin duruşmaları Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde devam etti.
Üç mahkemede toplam 15 akademisyenin duruşması görüldü.
37. ACM’de İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nuray Mert ve araştırma görevlisi Sami Cankat Tanrıverdi, Galatasaray Üniversitesi’nden araştırma görevlisi Zeynep Savaşçın, Yrd. Doç. Dr. Verda İrtiş ve Doç. Dr. Ceren Sözeri, Bahçeşehir Üniversitesi imzacılarından Mahmut Çınar, Kadir Has Üniversitesi’nden araştırma görevlisi Gizem Sayın’ın 2. duruşmaları görüldü.
24. ACM’de Bilgi Üniversitesi imzacılarından M.E. ve Melda Akbaş ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden T.T.’nin ilk duruşmaları görüldü.
13. ACM’de ise bildiri nedeniyle açılan ilk dava olan ve akademisyenler Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy ile Kırıkkale Üniversitesi’nden ihraç edilen Fuat Özdinç’in sekizinci duruşmaları görüldü.
37. ACM
Mahkeme heyeti şu isimlerden oluştu: Başkan: Akın Gürlek, Üyeler: Ferhat Gülbağça, Ferhat Şahin, Savcı: Can Tümer Keriş
1. duruşma
Nuray Mert, yazılı savunmasını mahkemeye sundu.
Mahkeme başkanının sorusu üzerine bildiriyi imzaladığından pişman olmadığını, iddianamede belirtildiği şekilde anlam yükleneceğinin tahmin edilemeyeceğini, kendisinin de bu şekilde bir anlam yüklemediğini, bildiriyi ifade özgürlüğü kapsamında imzaladığını söyledi.
Savcı, esas hakkındaki mütalaasında “sanığın üzerine atılı suçu işlediği anlaşılmış olmakla” diyerek “basın yayın yoluyla silahlı terör örgütünün propagandasını yapmak” suçlamasıyla Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/2-1.c. ve 7/2, 2.c gereğince cezalandırılmasını istedi.
Mert ve avukatları savunma için ek süre istedi. Mert’in duruşmalardan vareste bulunmasını talep etti.
Heyet, savunmalar için süre verdi, vareste tutulma talebini kabul etti. Bir sonraki duruşma 12 Aralık saat 11.45’te.
2. duruşma
Zeynep Savaşçın savunmasını yaptı.
TIKLAYIN - Zeynep Savaşçın'ın Beyanı
Savcı, ceza istediği önceki duruşmadaki esas hakkındaki mütalaasını tekrarladı. Avukatlar ve akademisyen savunma için ek süre istedi. Bir sonraki duruşma 12 Aralık saat 13.45’te.
3. duruşma
Sami Cankat Tanrıverdi savunmasını yaptı, suç oluşmadığını düşündüğünü söyledi.
“Yaşanan süreç sebebiyle bölgede iki binin üzerinde insan öldü ve çok sayıda insan zorunlu olarak göç etmek zorunda kaldı. Herhangi bir kimseden talimat almaksızın tamamen insani bir görev ve aynı zamanda bilimsel bir ortam olan üniversitede toplumun bilgilendirilmesi kapsamında bildiriye imza attım.”
Avukatı Ziya Çelik, mahkemede bildiri nedeniyle görülen davaların birleştirilmesini talep etti. Savcı, talebin reddini istedi. Heyet, birleştirme için hukuki fayda olmadığı” gerekçesiyle talebi reddetti.
Avukatın savunma için süre talebi kabul edildi. Bir sonraki duruşma 30 Ekim saat 13.30’da.
4. duruşma
Verda İrtiş savunmasında barış ortamının yaşanması ve barışa duyulan özlem sebebiyle bildiriyi imzaladığını söyledi, beraatını talep etti.
Avukatları İlkan Koyuncu ve Ebru Demiralp, isnat edilen suçun TCK 301. Madde kapsamında kalacağını belirterek, suç isnatının net olara belirlenmesini talep etti. Heyet, suç vasfının TMK 7/2 olarak belirlenmesine karar verdi.
Savcı, ceza istediği esas hakkındaki mütalaasını tekrarladı. Avukatlar ve akademisyen savunma için ek süre istedi. Bir sonraki duruşma 12 Aralık saat 14.00’da.
5. duruşma
Ceren Sözeri savunmasını yaptı.
TIKLAYIN - Ceren Sözeri'nin Beyanı
Savcı, ceza istediği esas hakkındaki mütalaasını tekrarladı. Avukatlar ve akademisyen savunma için ek süre istedi. Bir sonraki duruşma 13 Aralık saat 11.00’de.
6. duruşma
Mahmut Çınar savunmasını yaptı.
TIKLAYIN - Mahmut Çınar'ın Beyanı
Avukatları Ali Soydan ve Gökhan Küçük savunma yapmayacaklarını celse arasında tevsii tahkikat taleplerini ileteceklerini söyleyerek süre talep etti. Heyet, “süre talebinin yargılamayı uzatmaya ilişkin olduğu kanaat edildiği” gerekçesiyle talebi reddetti.
Savcı, ceza istediği esas hakkındaki mütalaasını tekrarladı. Avukatlar ve akademisyen savunma için ek süre istedi. Bir sonraki duruşma 13 Aralık saat 11.30’da.
7. duruşma
Gizem Sayın yurtdışında olduğu için duruşmaya katılmadı. Savcının yakalama kararı çıkarılması talebine avukatı Meriç Eyüboğlu itiraz etti. Karar çıkmadı. Bir sonraki duruşma 6 Mart saat 10.00’da.
24. ACM
1. duruşma
Melda Akbaş savunmasını yaptı.
TIKLAYIN - Melda Akbaş'ın Beyanı
Avukatı dair derhal beraat, dosyaların 13. ACM'de birleşmesi, bu kabul edilmez ise bu mahkemedeki dosyaların birleşmesi taleplerini sıraladı. Talepler reddedildi. 13. ACM'deki dosya celp edilecek. Bir sonraki duruşma 31 Ocak 2019 saat 09.20'de.
2. duruşma
M.E.Y. savunmasında engelli hakları, toplumsal cinsiyet ve kapsayıcı eğitim konularında çalıştığını, metni yaşanan ölümlerin son bulması ve barış ortamının tesis edilmesi amacıyla imzaladığını belirtti.
Avukatı usul taleplerinin olduğunu söyledi ve ekledi: "Ama bir önceki duruşmada bu usul taleplerin reddedildiğine tanıklık ettik."
Derhal beraat ve birleştirme taleplerin dile getirdi. Talepler reddedildi. Bir sonraki duruşma 27 Ocak 2019 10.30’da.
3. Duruşma
T.T. savunmasını henüz hazırlayamadığını, süre talebi olduğunu belirtti.
Avukatı derhal beraat ve dosyaların birleştirilmesi taleplerini sundu. Talepler reddedildi. Savunma hazırlanması için süre verildi. Bir sonraki duruşma 21 Kasım 11.30'da.
Akademisyen yargılamaları hakkında10 Ocak 2016'da "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin (BAK) "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi 1128 akademisyenin imzası ile yayınladı. Sonraki katılımlarla imza sayısı 2212 oldu. Akademisyenler hakkında Savcı İsmet Bozkurt’un hazırladığı iddianame ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) “örgüt propogandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı. 9 Ekim itibariyle 5 Aralık 2017'den bu yana mahkemeye çıkan akademisyen sayısı 292 oldu. 27 akademisyen 1’er yıl 3’er ay hapis cezasına mahkum oldu. Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel ve Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın cezası hariç cezalarda hükmün açıklanması geri bırakıldı. Üstel’in ve Ersanlı'nın cezalarının ertelememe gerekçesi olarak "hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını talep etmediği" ve "mahkemede suç işlemeyeceğine dair kanaat oluşmadığı" gösterildi. TIKLAYIN - Akademisyen yargılamalarında cezalar Barış akademisyenleri 10 Mart 2016’da “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi nedeniyle yaşadıklarını basın toplantısında paylaştılar. Toplantıda açıklamaları yapan Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy (15 Mart 2016) ile Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı (31 Mart 2016) TMK 7/2'de düzenlenen “örgüt propagandası” suçlamasıyla tutuklandılar, 22 Nisan 2016’da serbest bırakıldılar. Savcının talebi üzerine Adalet Bakanlığı “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama"yı düzenleyen TCK 301. maddeden yargılanma izni verdi. Dava sürüyor. TIKLAYIN - bianet Akademisyen Yargılamalarının 225 Gününü İzledi Birleştirme kararları 33. ACM'de 27, 25. ACM'de yedi, 29 ACM'de dört olmak üzere 38 akademisyenin dosyaları birleştirildi. Akademisyen yargılamaları haberlerinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz. Barış Akademisyenleri’nin beyanlarının tam metinlerine buradan ulaşabilirsiniz. |
(BK)
* Fotoğraf: Nazım Dikbaş
* Bu haberin hazırlanmasında Barış İçin Akademisyenler'in Twitter paylaşımlarından yararlandık.