Koç Lisesi’nden iki öğrenci Ada Uçar ve Ayça Gürses, Türkiye’deki erkek şiddetine dikkat çekmek için dijital kadın hakları zirvesi organize ediyor. Kendilerini “Blossom Together” olarak tanıtan ikili, zirveden dolayı oldukça heyecanlı, çünkü bilindiği kadarıyla Türkiye’de ilk kez böyle bir zirve gerçekleşiyor.
Dijital Kadın Hakları Zirvesi 9 Mayıs Cumartesi günü saat 11.00'de başlayacak. Zirve, Instagram @_blossomtogether_ sayfasından ve Twitch üzerinden canlı olarak yayınlanacak. Twitch linki 9 Mayıs Cumartesi günü saat 10.00'da, yayının başlamasından 1 saat önce, Blossom Together Instagram hesabından paylaşılacak; böylelikle kullanıcıların platforma erişimi sağlanacak. Bununla beraber zirve Türkiye'nin her yerinden erişilebilir olacak ve kullanılan platform doğrultusunda katılımcı sayısında bir sınırlama olmayacak.
"Geleceğin yetişkinleri...."
Zirveye ilginin yoğun olduğunu belirten Ada ve Ayça, hedeflerini de şöyle açıklıyor:
“Gündemimizde; kadınların haklarının gün geçtikçe azalması ve negatif ayrımcılığın üst seviyelere hızla tırmanışı sebebiyle bizler bugünün gençleri geleceğin yetişkin birey adayları olarak bu soruna öncelikli olarak çocukların ve yaşıtlarımızın bilinçlendirilmesi ile başlamayı hedefliyoruz.”
Blossom Together ekibinden Ayça ile söyleştik..
“Daha yaşanabilir bir dünya”
Kendinizi “Blossom Together” ekibi olarak tanıtıyorsunuz neden?
Projemize İngilizce bir isim koymamızın nedeni bu problemin evrensel bir problem olması. Kadınların, çocukların yaşadığı bu sorunlar elbette ki sadece Türkiye özelinde değil. Vizyonumuz da daha yaşanabilir bir dünya.
Dolayısıyla amacımız başta Türkiye olmak üzere tüm dünyada daha vizyonu gelişmiş, kadın ve çocuk hatta insan haklarına saygılı nesillerin yetişmesine katkı sağlamak.
Blossom İngilizce’den çevirdiğimizde kelime anlamı olarak sağlıklı bir şekilde gelişmek, olgunlaşmak anlamına geliyor. Together da “birlikte olmak” anlamına geliyor. Bizce toplum ve dünya olarak olgunlaşmamız için bu hareketin içinde hep birlikte olmamız gerek.
Ekip kaç kişiden oluşuyor?
İki kişiden oluşuyoruz. Ekip arkadaşım Ada Uçar ve ben Ayça. İkimiz de Koç Lisesi’nde okuyoruz. Ben 11.sınıfım, Ada ise 9.sınıf. Okulumuzda girişimcilik üzerine birçok kulüpte yer alıyoruz. Bunun yanı sıra Türkiye’de İstanbul/Esenler’de ve dünya genelinde ise Hindistan’da olmak üzere birçok sosyal sorumluluk projesi yaptık.
Bu projelerde ilkokul ve ortaokul öğrencileriyle çalıştık. Temel hedefimiz, genç arkadaş ve kardeşlerimize dünya genelindeki yeni kültürleri evrensel dil olan İngilizce ile tanıtmak ve insani hak ve özgürlükleri küçük yaşta onlara öğretmek. Böylece kendine güvenli ve özgür bir neslin ilk temeli atmaya çalışıyoruz. Bir sonraki aşamada da Blossom Together ekibi ile Türkiye’de daha yaygın bir biçimde kardeşlerimizle çalışmayı planlıyoruz.
Peki Dijital Kadın Hakları Zirvesi nereden aklınıza geldi?
Her gün tüm basın organlarından dünyanın her yerinde en az bir kadın can veriyor şiddet kurbanı olarak. Maalesef ülkemizde de bu oran gün be gün artmakta. Özellikle tüm dünyayı etkisi altına alan global tehlike Covid-19 salgını nedeniyle insanlar evlerinde bu sürecin bitmesini beklerken, başka bir tehlike ile yeniden yüzleşmek zorunda kaldık.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün paylaştığı verilere göre yalnızca İstanbul’da kadına karşı şiddet vakaları, Mart 2019’a kıyasla Mart 2020’de %38.2’lik bir artış gösterdi.
Covid-19 krizi; artan işsizlik, geçim sıkıntısı, kişilerde stres yönetiminin bozulması sebebiyle kadına şiddet vakalarında göz ardı edilemeyecek bir artışa sebep oldu. Bizler Blossom Together platformunu oluşturan lise öğrencileri olarak, bu duruma artık sessiz kalmamak ve bu konu hakkında farkındalık yaratmak amacıyla bir kadın hakları zirvesi düzenleme yolunda ilerlemeye başladık. Ancak günümüz şartları gereği sesimizi daha geniş kitlelere duyurabilmek için internet üzerinden dijital platformda Dijital Kadın Hakları Zirvemizi gerçekleştirmeye karar verdik.
Siz nasıl bir araya geldiniz?
Ben ve ekip arkadaşım Ayça Gürses, kendisinin lider olduğu okulumuzdaki girişimcilik kulübünde ilk kez tanıştık. Katılacağımız “Genç Biz Yarışması” için kurduğumuz şirketin yanı sıra toplantıların başladığı günden itibaren çalışmalarımıza ek olarak kadına şiddet temalı ek bir proje gerçekleştirileceği kararı almıştık ve bu vesileyle Ayça ile ekip arkadaşı olduk.
“Amacımız kadınları yaşatmak”
Zirve kapsamında neler olacak?
Gündemimizde; kadınların haklarının gün geçtikçe azalması ve negatif ayrımcılığın üst seviyelere hızla tırmanışı sebebiyle bizler bugünün gençleri geleceğin yetişkin birey adayları olarak bu soruna öncelikli olarak çocukların ve yaşıtlarımızın bilinçlendirilmesi ile başlamayı hedefliyoruz.
Çünkü eğitimle her türlü sorunun altından kalkacağımıza gençlik olarak çok inanıyoruz. Zirvemizde de asıl amacımız bir farkındalık yaratıp kadınları kendilerinde olan haklar konusunda bilgilendirmek olmakla beraber aynı zamanda biz gençlere rol model olacak insanla tanıştırmak ve mümkünse kendilerine bir ilham kaynağı sağlamayı da amaçlamaktadır.
Bu sebeple zirvemiz kapsamında geniş bir yaş aralığına sahip, alanında büyük başarı kazanmış birçok konuklarımız farklı saatlerde konuşmalar gerçekleştirecek.
Her konuğumuz da bilgi birikimlerini aktaracakları konularla destekçilerimizle bir araya gelecekler. Zirvemize katılan konuklarımız ile toplumsal eşitliğin ailedeki başlangıçları ve yansımaları , “erkek gibi” ve “kadın gibi” terimlerin kısaca sözcüklerin hayatımızdaki gücünü, ilişki yönetimleri, kadının rolleri ve sınırlar, iş hayatında ve sosyal yaşamda kadın, iklimin kadınlara yansıması, mülteci kadınların durumu.. gibi birçok üst başlık altında konuların tartışılacağı geniş çaplı bir zirve planladık. Amacımız kadını her alanda yaşamak ve yaşatmak...
İlgi nasıl?
Projeye atıldığımız andan itibaren gerçekten tüm dünyada ve özellikle Türk toplumunun en büyük kanayan yaralarından biri olduğu için çok destek gördük. Maalesef ülkemizde çok fazla kadına şiddet olayları yaşandığından bu projede araştırmaya başladıkça ve konunun içine girdikçe mutlak eğitim ve bilinçlendirmenin zorunluluk gerektirdiği bir proje olduğu bilinciyle bu amaçla azimle çalışmaya devam ediyoruz.
Kendi dallarında çok başarılı yazılı ve görsel basından bir çok sevdiğimiz abilerimiz ve ablalarımız da bizlere ve beraberinde projemize çok inanarak destek verdiler. Bu bağlamda zirvemizi gerçekleştirirken bizlere konuşmacı olarak bilgi, birikim ve tecrübeleriyle değer katan katılımcı büyüklerimize ve yazılı ve görsel basında bizlere tanıtım desteği veren tüm değerli büyüklerimize de ayrı ayrı teşekkür ediyoruz.
Biraz işleyiş ve içerik hakkında bilgi verebilir misiniz?
Zirvemiz 9 Mayıs Cumartesi günü saat 11.00’de başlayacak olup, Instagram @_blossomtogether_ sayfasından ve Twitch üzerinden canlı olarak yayınlanacaktır. Twitch linki 9 Mayıs Cumartesi günü saat 10.00’da, yayının başlamasından 1 saat önce, Blossom Together Instagram hesabından paylaşılacak; böylelikle kullanıcıların platforma erişimi sağlanacaktır.
Bununla beraber, zirve Türkiye’nin her yerinden erişilebilir olacak ve kullanılan platform doğrultusunda katılımcı sayısında bir sınırlama olmayacaktır. Konuşmacılarımız moderatörlerimiz ile farklı konular ve içerikleri ile ilgili sohbetlerde ve sunumlarda bulunacaklar ve bunlar twitch ve instagrama yansıtılarak bağlantı sıkıntılarını en aza indirgenmiş olacaktır. Her konuşmanın içeriği konuklarımızın seçtiği konu ile paralel olacak ama seçilen her konu zirvenin teması, kadın hakları, ile paralelliğini korunduğundan içerik genel olarak bu tema çerçevesinde kalacaktır.
Bir çağrınız var mı?
Biz gençler olarak bugünkü gelinen noktada kadın haklarının geliştirilmesi, korunması ve uygulanması faaliyetlerinin artarak devam etmesi için sesimizi duyurmayı bir görev edindik. Bu bağlamda daha büyük kitlelere erişimimizi sağlayacak büyüklerimizle gerçekleştireceğimiz bu zirve ve sonrasında da devam edecek faaliyetlerimizle kadınların sesi olmaya devam edeceğiz.
Biz gençler olarak hayallerimizi gerçekleştirmek üzere yürüdüğümüz yolda bizlere tecrübeleriyle katkı sağlayacak her türlü desteği yanımıza alarak yolumuza devam etmek en büyük arzumuz. Fikriniz veya desteğinizle beraber olmak için sabırsızlanıyoruz.
Son olarak ne eklemek istersiniz?
Dünya geneline baktığımızda, gelişmiş kategorisinde yer alan birçok ülke kadın hakları konusunda oldukça fark edilir gelişme göstermiş olsa da; Türkiye’de ve gelişmekte olan bir çok ülkede maalesef bu konuda çok gerilerde yer alıyoruz. Biz geleceğin yetişkin bireyleri olarak doğru eğitimle ve bilinçlendirme ile kadın haklarının insani hak ve değer olduğunu tüm dünyaya anlatmayı hedefliyor ve gelecekte daha yaşanası bir dünya için emek veriyoruz. (EMK)