Erbatur ve İncekara, kadının siyasette eşit temsilini sorununa farklı yaklaşıyor. İncekara, iktisat mezunu, özel sektörde ve partisi içinde yöneticilik yaptı. Erbatur, kimya okudu, öğretim görevlisi olarak çalıştı, kadın sorunları üzerine çalışmaları bulunuyor, geçmiş dönemde de Mecliste bu konuda çalıştı.
Sayı önemsiz-Ne kadar çok o kadar iyi
İncekara: Ne kadar kadın olduğu önemli değil, ben cinsiyet ayrımı yapmıyorum. Kabinede hiç kadın da olmayabilir, hiç erkek de. Yine de artışı olumlu görüyorum. AKP'nin kadını siyaset yapma konusunda yüreklendirmesini çok güzel.
Erbatur: Kadınların farklı bir bakış açısı ve deneyimi var. Kadınların duyarlılıklarını ve deneyimlerini yaşamın her alanına yansıtmaları gerekiyor. Özellikle yönetim alanında olmaları önemli. Ülkede yaşayanların yarısı kadın, vekiller de öle olmalı. Bence kadın bakan ne kadar çok olabiliyorsa o kadar olmalı. Sadece kadın bakan değil Meclis bakanı ya da grup başkan vekilleri arasında da kadın olmalı. Sembolik bakan olması benim için yeterli değil.
Kadınlar her alanda olmalı
İncekara: Sadece devlet kademelerinde değil örneğin gazete köşelerinde de sadece erkekleri görmek istemiyorum. Muhtar kadınların sayısı da artmalı. Sadece Meclisteki kadınların artışı yeterli değil.
Erbatur: Meclis'e giren kadınların sayısı yeterli değil. Dünya ortalaması yüzde 16. Avrupa ortalaması yüzde 20. Bizimki yüzde 10 bile değil. Bunu biraz düzelttik ama yetersiz. Yönetici pozisyonlara kadınları koymak kamu sektöründeki kadınlara rol modeli olacak. Kamu yönetiminde de kadın sayısı yüzde 50 oranında olmalı.
"Kadına uygun" bakanlıklar var -Kadınlar icracı bakanlıklara da gelmeli
İncekara: Kadınların hassasiyeti ve davranış biçimleri Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı'na daha uygun. Ama kadınları bu bakanlıkla sınırlamak da haksızlık olur. Örneğin beni her arayan kadın meseleleriyle ilgili soru soruyor. Ekonomi soran yok. Benimle ekonomi konuşmak yerine kadın sorunları konuşulduğunda ben bu bakanlığa yönlendirilmiş oluyorum.
Erbatur: Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı'nın bütçesi çok az, icraatı çok az. Göstermelik bakanlık değil icracı konumlardaki bakanlıkları tercih ediyorum.
Dernekler Meclis dışına da bakmalı-Yasal düzenleme gerekli
İncekara: Kadın dernekleri yüzlerini en az Meclis kadar diğer yerlerde de göstersinler.
Erbatur: Kadın sayısının artmasıyla sorun çözülmüyor. "Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonu" bizde hala yok. Avrupa Birliği'ne girmek istiyorsak o ülkelerin Meclislerindeki gibi bir komisyon kurulmalı. "Çerçeve Eşitlk Kanunu" çıkarılmalı. Kadınların önündeki uygulama engeller kaldırılmalı ki kadınlar yaşamın içinde özgür iradeleri ve yaptıkları tercihlerle eşitçe yer alabilsinler. (GG/EÜ)